Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken IT moet wat rechtser gaan denken
Anders werken

IT moet wat rechtser gaan denken

Wetenschappers zijn het erover eens dat onze hersenhelften ieder hun eigen specialismen hebben. In onze denkprocessen helpt de linker hersenhelft ons met de logische en pragmatische zaken: taal en rekenen, details, regels en orde. En op de werkvloer krijgen de mannelijke eigenschappen, ofwel het linker brein, vaak voorrang. Vooral in de IT.

De rechterhersenhelft zorgt meer voor creativiteit, innovatie, ruimtelijk inzicht en gevoel. Denkprocessen die aan de rechter hersenhelft worden toebedeeld worden vaak als vrouwelijke eigenschappen gezien. We gebruiken beide hersenhelften, maar in het dagelijks leven en op het werk heeft bij veel mensen de linkerkant de overhand op de rechterkant.

Geen vrouw te bekennen
Sinds 1970 zijn er steeds meer vrouwen toegetreden tot de arbeidsmarkt: het aantal werkzame vrouwen is de laatste veertig jaar van 1,6 miljoen naar ruim 4 miljoen gestegen. Ze werken echter nog steeds voornamelijk in typische vrouwensectoren, zoals de zorg en het onderwijs. In de IT kom je ze nauwelijks tegen. Vrouwen kiezen zelden voor een studie of carrière in de IT. Volgens VHTO, het landelijke expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, is op dit moment slechts 10 procent van het IT-personeel in Nederland vrouw.

Gemiste kans
Dat is jammer, want hiermee mist Nederland kansen. Want juist in de IT-sector zijn vrouwelijke eigenschappen, ofwel de eigenschappen van de rechterhersenhelft, steeds meer een voordeel. Bedrijven transformeren van ouderwetse lijnorganisaties naar fluïde netwerken. Grote organisaties zijn in de toekomst steeds meer opgebouwd uit kleinere eenheden die als samenstel in staat zijn snel te bewegen, te reageren en te acteren op de marktbewegingen.

Feminien managen heeft toekomst
Eerder heb ik gerefereerd aan deze organisaties als Fuzzy Firms. Naar verwachting zullen met deze ontwikkelingen ook de grote gelaagde IT-afdelingen binnen bedrijven verdwijnen. Deze worden vervangen door kleinere IT-afdelingen, aangevuld met specialistische kennis van zelfstandige IT-professionals. Door deze ontwikkelingen zal de focus meer komen te liggen op een integratie van de IT met de business. Dit vraagt om andere rollen en functies van IT-afdelingen en -professionals en daarmee ook een andere manier van managen. Een manier van managen die beter aansluit bij de feminiene competenties.

IT wordt zachter

Ik verwacht dat IT minder hard wordt. Degenen die zich snel en efficiënt kunnen inleven in de business en de inhoudelijke problematiek en dit kunnen vertalen naar creatieve oplossingen en innovatie worden de nieuwe IT-talenten. Competenties zoals creativiteit, samenwerken, communicatie, inlevingsvermogen, intuïtie en innoveren, traditioneel ook wel de soft skills geheten, zullen meer gevraagd worden door moderne bedrijven. Deze rollen kunnen uitermate goed worden ingevuld door mensen met een sterk ontwikkelde rechter hersenhelft. Vrouwen dus! Ik wil me dan ook hard maken voor meer genderdiversiteit in de IT.

HR-base, 3 december 2013Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsrelaties, Balans werk-privé, Blog, Competentiemanagement, Het Nieuwe Werken, Implementatie, Langer doorwerken, Langer werken, Leiderschap, Pensioen, Politieke besluitvorming, Talentontwikkeling, Tools, Uncategorized

One reacties op IT moet wat rechtser gaan denken

  1. Louise Geulens

    je kan ook kijken op hun twitteraccount: http://www.twitter.com/VHTOamsterdam

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid