Stelling
"Werkgevers hebben gelijk. De cao's gaan teveel over het salaris."
11
36
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Ja, zeg maar wat van de leefstijl
Gezonder werken

Ja, zeg maar wat van de leefstijl

ongezonde leefstijl?

De meerderheid is nog altijd krap, maar hij neemt toe. Uit onderzoek van HR-riskconsultant Robidus komt een meerderheid van 53 procent van de werknemers die het goed vindt als de werkgever iets zegt van een ongezonde leefstijl. Er staat alleen niet bij of dat ook geldt voor de eigen leefstijl…

Vier jaar geleden kwam het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid niet verder dan 51 procent voor bemoeienis. En dat was onder HR-mensen. De meningen zijn nog niet erg opgeschoven, zou je kunnen zeggen. Een flinke minderheid blijft tegen bemoeizorg door de werkgever. Leefstijl is privé en je eigen verantwoordelijkheid. Daar heeft de werkgever zich niet mee te bemoeien. Ook al moet hij betalen voor ziekteverzuim dat er soms het gevolg van kan zijn. Want waar zou die bemoeienis dan ophouden? En kleven er immers niet aan bijna elke leefstijl risico’s voor de inzetbaarheid?

Werknemer moet zelf zorgen voor inzetbaarheid

Sommige HR-functionarissen zijn het om principiële reden volledig eens met de bemoeienis van de werkgever. “Een werknemer verwacht dat zijn werkgever het bedrijf gezond houdt door goed economisch beleid. Dan mag een werkgever ook van een werknemer verwachten dat hij/zij gezond blijft en duurzaam inzetbaar is.”

Een ziekmakende leefstijl als rode lijn

De persoonlijke leefstijl respecteren, maar respectvol inspelen op de gevolgen voor het werk, dat kan voor de meesten wel. In het algemeen lijkt de grens te worden getrokken bij de gezondheid: “Daar waar het gezondheidsrisico in beeld komt mag een discussie gestart worden. Pas als een medewerker ziek wordt door zijn leefstijl, kun je als werkgever de werknemer confronteren met de mogelijke consequenties.” Dat vond een meerderheid van de HR-mensen vier jaar geleden al; uit het onderzoek van Robidius blijkt dat 88 procent van de Nederlanders het nu eens is met die stelling.

Liever tijd voor vitaliteit!

Uit onderzoek in opdracht van verzekeraar CZ naar gezondheidsrisico’s van juni dit jaar bleek dat bijna de helft van de werkgevers een lagere functie wil bieden aan medewerkers met een ongezonde leefstijl. Maar die werknemers waarderen het zelf niet als de baas gezond gedrag eist of consequenties verbindt aan een ongezonde leefstijl. Waar 37 procent van de werkgevers het terecht vindt om het loon te bevriezen van werknemers die ongezond leven, zouden de werknemers liever meer tijd en geld van hun werkgever krijgen om aan hun vitaliteit te werken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid