Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
37
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Jezelf motiveren als Sysiphus: hoe doe je dat?
Langer doorwerken

Jezelf motiveren als Sysiphus: hoe doe je dat?

Jezelf moeten motiveren om iets onbereikbaars of oneindigs te doen. Het is een van de lastigste taken die een mens zichzelf kan stellen. En toch moet deze Sysiphus-arbeid soms. Gewoon doen met het verstand op nul omdat het bij de baan hoort, of omdat je ervoor wordt betaalt motiveert niet genoeg. Er zijn 4 tactieken waarmee dat beter lukt.

Wie goed gemotiveerd is voor een taak, houdt het veel langer vol. En je werkt er dus duurzamer door. Dat ervaringsfeit was voor Ayelet Fishbach aanleiding om te onderzoeken hoe je jezelf gemotiveerd kunt houden voor saaie of routineuze klussen. Sterker nog, mensen die zichzelf gemotiveerd houden doen al hun werk beter dan anderen. Wie de motivatie uit zichzelf kan halen, levert dus betere prestaties en houdt die langer vol.

4 Manieren om jezelf te motiveren

Probleem daarbij is dat motivatie heel persoonlijk is. Wat de een aanzet tot vlammen, veroorzaakt een schouder ophalen bij de ander. Toch beweert Fishbach in haar lange artikel op HBR (blad en web) dat zij en haar team na 20 jaar onderzoek 4 strategieën hebben geformuleerd die de meeste mensen inspireren tot langdurig betere prestaties. Of het nu gaat om afvallen, sparen voor je pensioen of een lastig project vlottrekken op het werk. Tijd dus om het deksel van die Heilige Graal te lichten.

1} Focus op het doel.

Iets doen omdat je ervoor betaald krijgt is net zoiets als beloven dat je ‘je best zult doen’. De beloning zit niet in de taak zelf, dus het motiveert maar matig. Vaak is het abstract: met een dienstverband krijg je meestal toch wel betaald, en ‘je best doen’ kan van alles betekenen. Mensen kunnen beter op zoek gaan naar iets in de taak zelf dat ze aanspreekt of uitdaagt. Zoals een ambitieus verkoopdoel: binnen een week tien nieuwe klanten. Of een duidelijke presentatie maken van het project voor anderen. Of veel contacten hebben met anderen, waardoor meer draagvlak ontstaat.

2} Zorg voor passende beloningen.

Zeker bij echte Sysiphus-klussen die telkens opnieuw beginnen, of waar geen vooruitgang in lijkt te zitten kan het belangrijk zijn om (toch) een extrinsieke beloning te zoeken die buiten dat werk zelf ligt. Fishbach komt hier alleen met voorbeelden van beloningen waar je mee moet oppassen. Wie betere kwaliteit wil leveren, moet zich niet (laten) afrekenen op de hoeveelheid werk die dagelijks af moet. Iemand die gezonder wil eten, moet zich niet belonen met een pizzamaaltijd. (Net zoiets als een sigaret opsteken na een maand niet-roken.) Dat ligt voor de hand. Interessanter wordt het bij meer psychologische effecten waar we allemaal last van hebben: we gaan liever voor een beloning die nog niet helemaal zeker is of vaststaat (dan kan het altijd nog meevallen), en we beperken liever ons verlies dan dat we gaan voor winst, of een hogere opbrengst. Kortom: kies een beloning die kan meevallen en die in elk geval niet minder is dan wat we al hebben, lijkt dit te zeggen. Lees de voorbeelden in het artikel en u weet meer.

3} Hou de vaart erin.

Wie aan iets nieuws begint, doet dat meestal vol enthousiasme. Ergens in het midden van de klus gaat de vaart er vaak uit. Afleiding en verveling slaan toe. Fishbach noemt verschillende manieren om dat te vermijden. Een manier is om het werk op te splitsen in kleinere hoeveelheden, subtaken of stappen. Voortgang is dan beter zichtbaar. Een variant hierop doet denken aan de tactiek die sommige dienstplichtigen hadden tijdens de oorlog in Vietnam. In plaats van bijhouden hoe lang ze nog moesten, telden ze het aantal dagen dat ze al bezig waren. Is er al wat vooruitgang, kijk dan naar wat je niet meer hoeft te doen, en naar het einddoel dat steeds dichterbij komt. Bergbeklimmers doen hetzelfde als ze halverwege zijn. Deze omkeer-strategie werkt voor routineklussen en ook voor ambitieuze en inspirerende doelen, weet Fishbach.

4} Let op wat anderen vinden van het werk.

Klinkt vreemd, want de mening van anderen kan erg demotiverend zijn. Zeker wanneer die anderen het werk beter, of sneller kunnen. Een goede manier om hiermee om te gaan is vragen aan die ander: wat zou jij anders doen, of wat beveel je aan. De reden: de meeste mensen vinden het leuk om advies te geven. Een stap verder gaan met deze aanpak kan ook. Jij geeft anderen dan advies over het werk dat jij doet, en mogelijk ook die andere(n). Adviseren versterkt het zelfvertrouwen, en het spoort je daarmee aan om er zelf een stapje bovenop te doen (ook kwalitatief indien nodig). Tenslotte, betoogt Fishbach terecht, is het ook mogelijk om gemotiveerd te blijven door het belang dat anderen hebben bij dit werk. In de hulpverlening ligt dat erg voor de hand; anderen hebben hier baat bij. Maar ook het zoveelste dieet heeft meer kans van slagen bij mensen als ze weten dat ze hierdoor makkelijker hun vrienden kunnen bijhouden, op de fiets of wandelend.

Om-denken helpt!

Jezelf blijven motiveren is het lastigste dat er is. Zeker bij saaie of routineuze klussen. Maar het is een noodzakelijke voorwaarde om succes te hebben, concludeert Ayelet Fishbach aan het eind van haar artikel. Terecht. Het is waarschijnlijker dan de belevenissen van baron Von Münchhausen. Daarbij helpen de psychologische mechanismen om jezelf te prikkelen (omkeren, positief denken) ook beter dan de vermeende daden van de Duitse strijdheer. Zelfs bij een Sysiphus-klus

Een Laatste Tip…

Elke Geraerts, Managing partner van Better Minds at Work spreekt tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 13 juni aanstaande over het belang van een veerkrachtige organisatie en legt uit hoe u meer grip kunt krijgen op de veerkracht en energie van uzelf en uw medewerkers. Ze geeft aan dat het versterken van het brein leidt tot een verhoging van de mentale veerkracht en medewerkers weerbaarder maakt tegen de stressvolle uitdagingen van deze tijd. Klik hier voor meer informatie.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid