Stelling
"We meten teveel omdat het nu eenmaal kan."
31
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Job craften met de ‘sterke kanten benadering’
Achtergrond

Job craften met de ‘sterke kanten benadering’

oudere werknemer overdenkt opties

Mensen die doen waar ze goed in zijn en de kans krijgen hun talenten verder te optimaliseren zijn gelukkiger, gezonder en productiever. De ‘sterke kantenbenadering’, zo wordt deze aanpak ook wel genoemd. Dat het zo is klinkt niet alleen logisch, het blijkt ook keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek.

De kunst is om medewerkers mogelijkheden te bieden om hun talenten te ontdekken en deze verder te ontwikkelen. Wie weet waar hij goed in is en waar hij bovendien energie van krijgt, kan zijn talent verder uitbouwen en kan van een ‘voldoende’ een ‘uitmuntend’ maken. Zo kunnen zij het beste uit zichzelf halen. Het is de grondgedachte achter job crafting, een techniek die de laatste tijd veel aandacht krijgt.

Ontdek je sterke kanten..

De uitdaging is om erachter te komen waar de sterktes liggen van medewerkers, en waar ze energie van krijgen. Martin Seligman, grondlegger van de positieve psychologie, biedt hierbij hulp. Hij stelde een lijst samen van 24 kwaliteiten waar mensen over kunnen beschikken. Ieder mens beschikt over een aantal van deze kwaliteiten, ook wel ‘sterke karaktereigenschappen’ genoemd. Op internet zijn diverse zelftests te vinden, waarmee elke professional zelf, op zijn gemak en in alle rust en privacy, kan ontdekken over welke sterke karaktereigenschappen hij beschikt.

.. en onbenut potentieel

Dan zijn er kwaliteiten waar mensen wel energie van krijgen, maar waar ze weinig tot geen gebruik van maken (unrealised strengths). Hier zit een belangrijk ontwikkelpotentieel. De uitdaging is deze nog te ontwikkelen, kwaliteiten te identificeren en in te zetten, zodat deze kwaliteit optimaal wordt ontplooid.

It’s a dirty job..

Het komt ook voor dat mensen over kwaliteiten beschikken waar ze weliswaar goed in zijn, maar waar ze geen energie van krijgen. Nuttig werk, dat u best kunt en ‘het moet nu eenmaal gebeuren’. Meestal zijn deze kwaliteiten gebaseerd op aangeleerd gedrag, dat bijvoorbeeld gebaseerd is op normen en waarden die men van huis uit heeft meegekregen. Deze kwaliteiten kunt u maar beter zo min mogelijk gebruiken, omdat ze meer energie kosten dan ze opleveren.

Wat u niet moet willen

Ten slotte zijn er nog de zwak ontwikkelde kwaliteiten. Dit zijn kwaliteiten waar u niet goed in bent, en waar u bovendien weinig energie van krijgt. Dit kunt u niet (goed), en u wilt het ook niet. Jezelf erin bekwamen helpt meestal niet veel. U zult er nooit echt goed in worden, en leuk vinden kunt u ook wel vergeten. Het wordt hoogstens een zesje. Beter is om deze werkzaamheden te laten uitvoeren door andere mensen binnen het team die er wèl goed in zijn en hier wel energie van krijgen. Job crafting kan een manier zijn om deze taken te ‘herverdelen’ binnen een team, dat bestaat uit vogels van divers pluimage.

Wat u wel moet willen

Meer weten over hoe je op zoek gaat naar ieders intrinsieke motivatie, hoe je de link legt met competenties en wat dit alles betekent voor leidinggevenden? Lees het na in de whitepaper ‘Positieve psychologie werkt!’ Hij is gratis verkrijgbaar in de shop van Vakmedianet. Klik hier om de whitepaper binnen te halen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid