Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Job crafting maakt van werken een kunst!
Anders werken

Job crafting maakt van werken een kunst!

Vitaliteitsbeleid

Weten waar je het voor doet. Om bepaalde groepen mensen een dienst te bewijzen, zodat hun dagelijks leven er (iets) op vooruit gaat. Weten wie je met het werk deze dienst bewijst. Als het goed is, zijn dat de mensen met wie werknemers zichzelf tot op zekere hoogte identificeren. Dat geeft werken de juiste betekenis, waardoor mensen duurzaam inzetbaar blijven. Dan moet je wel aan die baan blijven werken, betoogt management auteur John Coleman op HBR. Zelfs als-die niet erg leuk (meer) is…

Coleman begint zijn betoog voor meer focus in het werk met een prachtige anecdote uit New York in de jaren nul van deze eeuw. De ‘stadsreiniging’ hield in 2008 een jaarlijkse Olympiade (Sludge Olympics) met wedstrijden in hoe het efficiënst om te gaan met de tonnen rioolafval die dagelijks uit de stad moeten worden verwijderd. De competities maakten de reinigingswerkers nog trotser op hun werk, dat op andere dagen vooral smerig wordt gevonden door de meeste mensen met wie ze erover praten. Dat zijn ook de mensen voor wie de reiniging werkt, zodat hun dagelijks leven plezierig blijft.

Negatief beeld ombuigen

Stel je voor hoe dat leven eruit zou zien als de reinigers hun werk niet (goed) doen. Dat negatieve beeld doorbreken door er een wedstrijd in slim werken van te maken was voor de reinigers een manier om meer trots en werkplezier toe te voegen aan het dagelijkse werk. Een vorm van job crafting, waar iedereen uiteindelijk van profiteert.

Job craften is win-win

Het artikel van Coleman staat vol met fraaie anecdotes van mensen die hun dagelijks werk leuker hebben gemaakt voor zichzelf, en nuttiger voor hun klanten. Misschien wel het mooiste voorbeeld is van verpleegkundigen met zaaldienst die tijdens dat opgedragen werk de zaal letterlijk herinrichten op hun eigen smaak, en op de behoeften van hun klanten. Op de zalen waar ze patiënten moeten verplegen, hangt een verpleger kunst op die hij zelf mooi vindt en die de hersens van mensen in coma stimuleert.

Vaardiger en zinvoller

Een andere verpleegkundige zoekt uit welk schoonmaakmiddel de minst schadelijke chemicaliën bevat – voor zichzelf en voor zijn patiënten. Ze zochten en vonden manieren om het opgedragen werk zo zinvol mogelijk te maken. Niet alleen voor hun klanten, maar ook voor zichzelf. Zo werden ze zelf vaardiger in hun werk, en werd het werk zinvoller voor hun klanten.

Job craften: van weinig veel maken

Coleman beschrijft de studie van professor Wrzesniewski van de universiteit van Yale, die uitvoerig heeft onderzocht hoe deze verpleegkundigen ertoe kwamen om zo’n sterke win-winsituatie te maken van werk dat ze min of meer was opgedragen. Niet de functie zelf werd opgeleukt, de vaardigheden die nodig waren om het beste resultaat te behalen in die functie hebben de verplegers geperfectioneerd. Alleen al door die houding zijn ze veel breder inzetbaar geworden: de vaardigheid om uit een opgedragen klus het perfecte resultaat te halen voor de klant en voor jezelf is goud waard in bijna alle beroepen. Job crafting in de letterlijke betekenis van het woord, zou je kunnen stellen.

Baan boetseren gaat om aansluiting

Als mensen zelf meer kunnen aanpassen in hun werk, met meer mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en een goede werk-privébalans, gaan ze met meer plezier en energie aan het werk. Het gaat er niet om iedereen alleen het werk te laten doen dat hij en zij “leuk” vindt. Job crafting betekent dat je zelf je functie vorm geeft, zodat je werk beter aansluit op je persoonlijke behoeftes en sterke kanten. Het gaat erom iedereen zo veel mogelijk de taken te geven die het best aansluiten bij hun persoonlijke sterke kanten, want dat ‘soort’ werk hou je echt een stuk(je) langer vol. In het artikel ‘Job crafting: in 5 stappen (en 3 manieren) naar de optimale baan’ vindt u een stappenplan en drie manieren om job crafting op deze manier optimaal passend in uw organisatie vorm te geven.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid