Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
17
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden ‘Jobcoaching heeft effect’
Arbeidsomstandigheden

‘Jobcoaching heeft effect’

Zes van elke tien mensen met een structurele beperking die via een jobcoach naar werk worden begeleid heeft na drie jaar een baan. Van hen heeft bijna 40 procent dan zelfs een vast contract. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging van reïntegratiebedrijven OVAL, in opdracht van het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Na drie jaar jobcoaching heeft ruim 60 procent van de jonggehandicapten een baan. De helft van hen heeft dan geen jobcoach meer nodig. Van de mensen met WGA-uitkering heeft 50 procent een dienstbetrekking. Tweederde van deze groep mensen heeft dan ook geen jobcoach meer. Na drie jaar heeft 37 procent van de mensen die nog werken een vast contract, tegenover 45 procent van de WGA-groep.

‘Teveel mensen langs de kant’

OVAL is niet onverdeeld positief over de uitkomsten van haar eigen onderzoek. “Het is belangrijk dat door onderzoek is aangetoond dat inzet van jobcoaching werkt. Er is namelijk nog weinig bekend over de ontwikkeling en het resultaat van jobcoaching”, reageert directeur Petra van de Goorbergh. “Maar er staan nog altijd te veel mensen langs de kant.” Jobcoaching kan nog veel vaker worden ingezet als hulpmiddel, vindt ze.

Waar en wanneer een jobcoach?

Jobcoaches worden ingezet om mensen met een structurele functionele beperking bij een werkgever in een reguliere functie aan de slag te helpen en te houden. Het doel is dat werknemers daar waar mogelijk na afloop van het traject zelfstandig werken, dus zonder begeleiding van een jobcoach. Jobcoaches zijn vooral ingezet bij winkels, groothandels, in de industrie en in de gezondheidsbranche.

Capaciteit benutten

Een vergelijking met werkenden die geen jobcoach gebruiken, is niet gemaakt. Zo’n onderzoek is lastig, omdat alle werkenden met een structureel functionele beperking recht hebben op jobcoaching. Wel bleek uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in oktober 2019 dat mensen met een arbeidsbeperking het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Slechts 17 procent van de werkgevers had in 2017 en 2018 mensen met een arbeidshandicap in dienst. OVAL is geschrokken van dat cijfer en roept bedrijven op om mensen met een beperking in te zetten. “Er is krapte op de arbeidsmarkt, we hebben iedereen nodig”, reageert OVAL-directeur Petra van de Goorbergh.

Het complete onderzoeksrapport kunt u hier downloaden (in pdf).Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid