Stelling
"Bij hybride werken gaat het er weer om wat je kunt, niet wie je kent."
8
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Wat willen die jongeren toch…
Gezonder werken

Wat willen die jongeren toch…

Jonge talenten worden gemotiveerd

Ze zijn verwend, want te beschermd opgevoed en nu willen ze te veel en te snel in hun eerste baan. Zeker nu ze de eerste serieuze crisis in hun leven meemaken. Dat cliché over Millennials, generatie Z en andere jonge talenten mag je gerust vergeten. Ze zijn taai, hebben grote ambities, en als iedereen ook behoefte aan zekerheid. Wie dat goed combineert, als uitdagen en vertrouwen geven, werkt het prettigst met ze samen.

Twee van de drie millennials zegt niet tevreden te zijn met zijn of haar leven op dit moment. Millennials hebben regelmatig het gevoel dat mensen uit hun omgeving meer genieten van leven en werk. Ook heeft meer dan de helft regelmatig (29%) of soms (26%) het gevoel dat ze dingen missen door de postings van hun vrienden op social media (foma: fear of missing out). Millennials kennen zichzelf ook niet altijd even goed. Daarnaast zegt 40 procent niet op zijn plek te zitten als het gaat om werk, en nog eens 35 procent is daar niet erg zeker van.

Generatie Z

Van de jongste generatie op de arbeidsmarkt (generatie Z: 18 tot 24 jaar) zegt driekwart wel gelukkig te zijn met hun werk. En dat terwijl Z’ers nog kwaliteitsbewuster zijn dan millennials. En nog meer waarde hechten aan oprechte, persoonlijke relaties. Een op drie wil graag een mentor, tegenover 25 procent van de millennials (Generatie Y) en 19% van Generatie X (27 – 50 jaar). Meer respect en erkenning voor successen, en het vergroten van de werk-privébalans zouden dat werkgeluk nog vergroten. Zo bleek uit onderzoek van Monsterboard.

Jongere generaties zijn vaker onzeker

Als de millennials opnieuw konden kiezen voor een opleiding, zegt de helft een andere studie te kiezen. Van deze groep heeft 30 procent al eens in het buitenland gewerkt, gestudeerd of voor langere tijd gereisd en 60 procent zou dat nog wel een keer willen. Jonge talenten laten zich meestal sterk leiden door de verwachtingen van anderen. Of, liever: door wat zij denken dat anderen van ze verwachten. Daaraan ontsnappen kan alleen wanneer je beter naar jezelf kijkt. Niet naar de buitenkant, maar naar je binnenste kant. Wat motiveert en inspireert jou echt?

Jongeren zijn loyaal aan mensen

Dat onrustige onbehagen, gevoed door je eigen ambities en een sky als limit opvoeding maakt dat millennials vaak niet erg loyaal zijn aan hun werkgever. Ze stappen vrij makkelijk over. Een derde doet dat binnen een jaar, 12 procent zelfs binnen 6 maanden. Jonge werknemers hebben minder geduld met holle facades en slogans. Ze prikken er sneller doorheen. Wel zijn ze erg loyaal aan de mensen die er werken, als die tenminste echt en oprecht zijn. Dat geldt nog sterker voor Gen Z’ers. Wie echt contact met ze maakt, heeft een vriend (of tenminste een kennis) voor het leven.

7 Tips om jonge talenten te boeien en te binden

Dat jonge werknemers sneller opstappen dan oudere is van alle generaties. Maar je wilt als werkgever toch wel wat langer plezier hebben van een jong talent dan enkele maanden. Wat zijn dan de betere manieren om M’s en Z’ers geboeid en gemotiveerd te houden? Hier zijn 7 tips, voor managers en millennials.

1} Laat ze altijd wat leren.

Als er iets is dat millennials en Z’ers graag willen dan is het: iets nieuws leren, of iets anders proberen. Liever niet als onderdeel van een meerjarig ontwikkelplan, maar een nieuwe manier van werken of denken die tijdens het dagelijkse werk omhoog komt. Een tijdelijk project voor een impromptu vraagstuk, een knellende kwestie. Maar wel serieus graag, het moet echt spelen en lastig zijn. Blijf tijdens de uitvoering vaak in gesprek. Hoe gaat het nu? Wat heb je hiervan geleerd? Zou het de volgende keer ook beter of anders kunnen? Begeleiden moet op een coachende manier. Met steun, en altijd ook wat uitdaging.

2} Je weet het niet, dus: je kunt het!

Deze aanpak, van Pippi Langkous, heet ook wel care to dare. Je moet het jonge talent eerst laten zien dat je onvoorwaardelijk achter hem of haar staat. Leiders moeten niet alleen bewust de ruimte geven om te experimenteren, ze moeten ook laten zien dat ze het echt waarderen. Niet alleen met aanmoedigende woorden, maar vooral met begeleiding. Blijf constructief achter ze staan tijdens de uitvoering. Gaat het fout? Focus op hoe dat beter of anders kan. Doe een coachende suggestie. Alleen door fouten maken leer je echt iets nieuws.

3} Hier maak je het verschil.

Jonge talenten willen graag werken bij een organisatie waar ze in kunnen geloven. Waarden en ambities van de organisatie (het ‘purpose’) moeten goed aansluiten bij de drijfveren en intrinsieke motivatie van het jonge talent. Op zoek naar je eigen kernwaarden, zoals rechtvaardigheid, creativiteit, integriteit, openheid, vertrouwen, verbinding, duurzaamheid. Waar gaat je hart echt sneller van kloppen? Wat vind je daarvan in deze organisatie terug? Zo ontstaan bevlogen jonge werknemers, die echt betrokken zijn bij hun werkgever. Dan moeten ze zich wel echt veilig voelen bij dit bedrijf, dat echt in ze gelooft. En tegelijkertijd moeten ze vaak worden uitgedaagd om hun grenzen te verkennen, er wat overheen te gaan. Care en dare moeten er allebei in zitten, in de juiste verhouding.

4} Weg met regels.

Dat zeggen de millennials en Z’ers nog meer dan andere generaties, toen die jong waren. Bureaucratie, vaste werktijden en werkplekken, gezag gebaseerd op ervaring, procedures … het is de dood in de pot voor jongeren. En zorgt ervoor dat ze al snel en massaal om zich heen gaan kijken. Liever werken ze agile in zelfsturende teams, kiezen ze helemaal zelf welke mensen ze erbij halen, en bepalen ze grotendeels zelf waar ze het werk doen. Afrekenen kan op het resultaat, de output en wat ze onderweg hebben geleerd. Niet op aantal gewerkte uren en de verbruikte spijkers.

5} Luisteren!

Het is dè reden waarom millennials en Z’ers opstappen: hun vorige werkgever nam ze niet serieus. “Ze deden nooit wat met mijn ideeën”, en “ik kreeg de kans niet om me te ontwikkelen” zijn twee vaak gehoorde klachten van overstappers. Neem je jonge talenten dus vooral heel serieus. Dat betekent: luister actief naar wat ze zeggen. Vraag naar ambities, drijfveren en behoeften. Toon oprechte belangstelling voor wie ze zijn, ook wat ze privé doen, waar ze in geloven (en waar niet in). Niet alleen hebben ze dan het gevoel dat je ze serieus neemt, je kunt als (bege)leider ook beter inspelen op hun motieven.

6} Werk en privé lopen in elkaar over.

Jongere generaties trekken de deur van het bedrijf vaak niet goed achter zich dicht. Ze zijn ambitieus, serieus en betrokken, willen het graag (erg) goed doen. Dat leidt soms tot (te)veel stress en burn-out, als je te lang doorgaat en het (te) goed wil doen. Maar het kan ook leiden tot veel plezier met collega’s, die je ook buiten werktijden ziet. Weten wanneer goed echt goed genoeg is horen ze graag van anderen, maar dat ontdekken ze ook graag zelf. Steeds weer wat verder komen is het hoogste doel.

7} Vergeet niet om te genieten.

Hoe kan je genieten van een saaie vergadering, een collega die zijn thee slurpt, dat lelijke industrieterrein waar je werkt, het project dat weer op de lange baan is geschoven? De eerste stap is: accepteer dat het er is. En dat het er altijd zal zijn, samen met duizenden andere ergernissen, in miljarden vormen en varianten. Probeer dus het mooie te ontdekken in elke ergernis. Misschien het overhemd van die slurpende collega, de grappige dialogen tijdens een slepende vergadering, die paarse auto op dat parkeerterrein. Waarom? Het geeft je nieuwe energie als je het positieve ontdekt in het alledaagse. Je komt dan spontaan op veel meer creatieve gedachten. Zeker wie zich opgejaagd voelt, omdat er veel tegelijk moet gebeuren, kan beter even rust nemen om te zoeken naar zaken waar je blij, vrolijk of zelfs gelukkig van wordt.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Talentontwikkeling

Reageer op dit artikel

*

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid