Stelling
"Oudere werknemers willen liever niet met pensioen. Ze zijn een werkend leven gewend."
19
53
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Balans werk-privé Jonge werknemers twijfelen vaak over inzetbaarheid
Balans werk-privé

Jonge werknemers twijfelen vaak over inzetbaarheid

zelfsturend team plant mogelijkheden

Ook eind twintigers hebben vaak geen idee hoe ze over 2 jaar nog goed inzetbaar kunnen zijn. Zo blijkt uit onderzoek van Arbo Unie naar werkvermogen. Niet voor het eerste jaar dat de arbodienst die conclusie trekt.

Uit onderzoek van Arbo Unie onder ruim 85.000 werknemers in alle sectoren van het bedrijfsleven blijkt dat ook twintigers al twijfelen aan hun eigen inzetbaarheid over twee jaar. Zij leggen de lat voor zichzelf vaak hoog, kunnen moeilijk keuzes maken en betwijfelen of ze hun baan kunnen houden. Die twijfel wordt steeds groter als ze ouder worden.

Twintigers twijfelen

Werknemers van eind twintig, begin dertig staan onder druk. Ze worden overspoeld door keuzes, zowel privé als in hun carrière. Het perspectief van hun loopbaan is niet meer zo vanzelfsprekend met steeds meer flexibele arbeid en zzp’ers.

Arbo Unie ziet hierin een bevestiging van de uitkomsten van zijn onderzoek vorig jaar. “Werkgevers kunnen juist jonge werknemers helpen door heel concreet met ze in gesprek te gaan en hen te ondersteunen om gerichte keuzes te maken en twijfels weg te nemen”, vertelt Jeroen Stoffelsen, arbeids- en organisatiedeskundige bij Arbo Unie. Hij adviseert om jaarlijks inzichtelijk te maken waar persoonlijke ambities, sterke punten en ontwikkelpunten liggen. Zo kan je de juiste keuzes blijven maken.

Werkgevers spelen een cruciale rol bij de beoordeling van het werkvermogen van de generatie eind-twintig. Ze doen er goed aan om ook te letten op preventie, zodat mensen die nu nog jong zijn straks nog langer kunnen doorwerken.

Vijftigers: leven lang leren

Mensen ouder dan 50 realiseren zich erg goed dat ze nog lang niet uitgewerkt zijn. Opvallend is dat bijna 1 op de 7 vijftigers en zestigers zich wil blijven doorontwikkelen. “Deze mensen hebben concrete loopbaan- en scholingswensen, die verder gaan dan afbouwen. Logisch, want een begin-vijftiger is nog minstens vijftien jaar aan het werk. Toch komen hun loopbaanwensen pas de laatste paar jaar terug in dit soort onderzoeken.” Dat sluit misschien aan bij het toegenomen besef bij deze generatie dat ze steeds later met pensioen zullen gaan, licht Stoffelsen toe. “Duidelijk is dat mensen in toenemende mate een leven lang willen leren. Die mindset is echt aan het veranderen”.

Ook met de ouderen blijven praten

Arbo Unie pleit voor een pro-actieve benadering van werkgevers richting beide doelgroepen. “Optimaal werken betekent voor twintigers en dertigers echt iets anders dan voor vijftigers en zestigers”, aldus Stoffelsen. “Het is bijvoorbeeld de vraag of leidinggevenden het thema loopbaan en ontwikkeling actief bespreken met de vijftigers in hun team. Onze ervaring is van niet. In elk geval niet consequent. Door medewerkers gerichte aandacht en uitdaging te bieden, stijgt uiteindelijk ook de productiviteit en toegevoegde waarde van deze leeftijdsgroep.”

Persbericht Arbo Unie, 11 mei 2015Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Balans werk-privé, Langer doorwerken, Nieuws, Talentontwikkeling, Vitaliteit
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid