Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
8
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Kamer akkoord met recht op thuiswerken
Anders werken

Kamer akkoord met recht op thuiswerken

Een meerderheid in de Eerste Kamer gaat akkoord met de initiatiefwet Flexibel Werken. VVD en SP blijven kritisch op het wetsvoorstel van Tweede Kamerleden Van Hijum (CDA) en Voortman (GroenLinks). Het parlement ging in de herfst akkoord met de wet, die werknemers het recht geeft om een verzoek voor thuiswerk of flexibele werktijden in te dienen.

Werknemers kunnen thuiswerken niet afdwingen, maar de werkgever moet een verzoek wel ‘serieus overwegen’. Werkgevers die een verzoek tot flexibeler werktijden weigeren, moeten kunnen aantonen dat het ingaat tegen het bedrijfsbelang. Volgens initiatiefnemer en CDA-Kamerlid Van Hijum kunt u dan denken aan problemen met de veiligheid en aan roostertechnische, financiële en organisatorische problemen. (>> lees na op Vakbase hoe dat nu zit met het recht op thuiswerken >>)

Recht op verzoek

Van Hijum (CDA) en Voortman (GroenLinks) willen met hun voorstel de Wet aanpassing arbeidsduur aanpassen. De initiatiefwet geeft werknemers die minstens 26 weken in dienst zijn het recht om een verzoek voor thuiswerk of flexibele werktijden in te dienen. Het verzoek mag nu een keer in elke 2 jaar worden ingediend, straks zou dat elk jaar mogen. De werkgever moet zo’n verzoek net zo serieus behandelen als een verzoek om meer of minder uren te mogen werken. Bedrijven met minder dan 10 medewerkers worden uitgezonderd van de regels. Voor hen geldt ook de Wet aanpassing arbeidsduur niet. Dit wetsvoorstel heeft daarop betrekking.

Dialoog

Doel van de wetswijziging is dat mensen werken en zorg makkelijker kunnen combineren. “Dit wetsvoorstel dient ertoe om de dialoog tussen werkgevers en werknemers over thuiswerken te stimuleren”, zegt Van Hijum. Het is volgens hem noodzakelijk om dit thema bespreekbaar te maken op de werkvloer, vooral vanwege bezuinigingen in de zorg en sociale zekerheid die op gezinnen afkomen.

Werknemers kunnen nu alleen een verzoek indienen om tot 20 procent minder uren te gaan werken. Van Hijum (CDA) kwam twee jaar geleden al met een soortgelijk wetsvoorstel, samen met Tweede Kamerlid Ineke van Gent, ook van GroenLinks.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Balans werk-privé, Het Nieuwe Werken, Nieuws, Politieke besluitvorming
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid