Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Kampioen zitten en bewegen, gaat dat samen?
Arbeidsomstandigheden

Kampioen zitten en bewegen, gaat dat samen?

Nederlanders bewegen bijna twee keer zoveel als de gemiddelde Europeaan. In geen enkel land van de Europese Unie bewegen mensen zo veel. Dat opvallende geluid komt uit het rapport ‘Eurobarometer – sport en fysieke activiteit’ van de Europese Commissie, waarover Trouw heeft bericht.

Van de Nederlanders doet 80 procent wekelijks aan fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen, tegenover 44 procent gemiddeld in de EU. Daarmee zijn we kampioen bewegen binnen de Unie. De onderzoekers keken naar recreatief bewegen en niet naar intensief sporten. Deels komt dat door de goede infrastructuur, zegt Eco de Geus, hoogleraar psychofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en voorzitter van de commissie beweegrichtlijnen.

Infra voor beweging

De grote hoeveelheid fiets- en voetpaden in Nederland maakt het makkelijk erop uit te trekken of naar het werk te fietsen. Die zijn er niet in elk land. “Neem de Verenigde Staten. Vaak kun je daar niet gaan lopen, ook al zou je het willen.” Daarnaast ziet De Geus een verklaring in het bloeiende verenigingsleven in Nederland. Nergens in Europa zijn zo veel mensen lid van een sportvereniging als in Nederland: 27 procent. Ook daar steeks Europa schamel bij af, met zijn gemiddelde van 12 procent.

Veel zitten, veel bewegen?

Maar: Nederlanders zitten ook zo’n 8,7 uur per dag. Ook daarin zijn we Europees kampioen. En we zitten steeds vaker. Dat komt vooral doordat steeds meer mensen zittend werk doen. Dat geldt voor de meeste landen waar mensen veel bewegen. Nederland, Zweden en Denemarken zijn zowel de beweeg- als de zitkampioenen van Europa. Waarom veel bewegen en veel zitten vaak zijn gekoppeld moet nog nader worden onderzocht, aldus het Mulier Instituut. Misschien komt daar onze voorliefde voor dynamisch werken wel uit…. En anders kunt u nog even kijken naar onze klassieker: 10 tips voor meer beweging tijdens het werk.

Over het onderzoek

Voor de ‘Special Eurobarometer 472 Sport en fysieke activiteit’ van de Europese Commissie brachten de onderzoekers in 2017 van ruim 28.000 Europeanen van 15+ in de 28 EU-landen in kaart hoe vaak ze bewegen. Onder de bevraagden waren 1.040 Nederlanders. De vragenlijst bestaat uit 17 vragen met aandacht voor sport, fysieke activiteit, wandelen, zitgedrag, motieven om wel en drempels om niet te sporten en vrijwilligerswerk. Dit meldt Arbo-online. De bevraging Eurobarometer gebeurt met van face-to-face interviews. Het onderzoeksdesign maakt gebruik van de PPS-methode (Probability Proportional to Size). Deze methode houdt rekening met het aandeel van de populatie van een land en de verschillende regio’s van dat land.

Objectievere metingen

De Geus plaatst een kanttekening bij de gegevens van de Eurobarometer. “Een van de handicaps is dat al onze kennis over sport en bewegen is gebaseerd op vragenlijsten. Het is best onbetrouwbaar als mensen zelf rapporteren hoelang ze tuinieren of met de hond wandelen. Wie van ons weet nou precies hoeveel minuten je loopt.” Hij heeft wel vertrouwen in de onderzoeksgegevens, maar zou graag met objectieve meetmethoden willen vaststellen hoe veel en vaak mensen bewegen. Dat zou kunnen door vaker bewegingsapps op smartphones te gebruiken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid