Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
10
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Kan de mantelzorger inzetbaar blijven?
Langer werken

Kan de mantelzorger inzetbaar blijven?

zorgzame werknemer

Een werknemer op elke vijf is ook mantelzorger. De helft van de werkgevers verwacht dat de combinatie van werk en mantelzorg de komende jaren meer problemen zal geven. Een oplossing is alleen mogelijk door flexibiliteit van werknemer en werkgever, zo stellen de werkgevers in De Volkskrant. Hoe kan de mantelzorgende werknemer inzetbaar blijven?

De combinatieproblemen zullen vooral ontstaan door bezuinigingen op de zorg, en toenemende vergrijzing van de bevolking. De meeste bedrijven doen volgens VNO-NCW en MKB-Nederland wat ze kunnen om hun werknemers ruimte te bieden voor zorg. Maar er zitten volgens de werkgevers grenzen aan wat mogelijk is.

Lastig in kleinbedrijf

Vooral kleine bedrijven worstelen met een werknemer die minder inzetbaar is, zegt woordvoerder Ripken van VNO-NCW en MKB-Nederland. “Het werk moet worden gedaan, daar wordt een werknemer voor betaald. Werknemers zijn geen boemannen. Maar we moeten ervoor waken dat het probleem van de een automatisch het probleem van de ander wordt. De flexibiliteit moet van twee kanten komen.”

Mantelzorg nog niet vaak bespreekbaar

Onverwacht een dag vrij nemen voor mantelzorg kan bij vier op de vijf mantelzorgers. Maar bijna 40 procent kan niet zelf zijn werktijden indelen om mantelzorg makkelijker te combineren met werk. De helft van de mantelzorgers heeft de leidinggevende op de hoogte gesteld. Zo bleek uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau SCP uit 2015. Korter werken kunnen of willen de meeste mantelzorgende werknemers niet. Hierdoor gaat de mantelzorg ten koste van de vrije tijd, en soms ook van de gezondheid.

Combinatieproblemen verhogen ziekteverzuim

Vaak durven werknemers niet met hun werkgever te bespreken dat ze ook mantelzorger zijn. Ongeveer 15 procent maakt over de combinatie afspraken met de leidinggevende. Die zouden meer specifieke scholing moeten krijgen hierover, vindt het SCP. Combinatieproblemen dragen bij aan het oplopend verzuim onder mantelzorgende werknemers, vooral bij langdurige intensieve mantelzorg. Een kwart van de werkenden die deze langdurige zorg geeft, meldt zich na enige tijd twee aaneengesloten weken per jaar ziek. Toch neemt de bewustwording onder werkgevers toe, stellen onderzoekers van het SCP. Driehonderd werkgevers, waaronder 85 gemeenten, hebben inmiddels van de Stichting Werk en Mantelzorg het predicaat ‘mantelzorgvriendelijk’ gekregen. Zij houden aantoonbaar rekening met zorgende werknemers.

Meedenkende werkgevers

Mantelzorgers die werken willen graag flexibele werktijden, thuis kunnen werken en meer (betaald) verlof. Ook willen ze graag professionele hulp bij de zorg zelf, en een helpende hand bij regelwerk en administratie. Dat bleek in 2016 uit onderzoek van de FNV. De mantelzorgers willen ook graag blijven werken. Het is een prettige afleiding voor de mantelzorg, vinden de meeste werkende mantelzorgers. Medewerking van de werkgever hierbij stellen ze zeer op prijs. Die vinden zelf dat ze voldoende faciliteiten bieden. Een op elke drie ondernemingen biedt meer verlof dan wettelijk vereist. En de helft van de werkgevers komt daardoor niet in organisatorische problemen, bleek ook uit dat FNV-onderzoek. Wel verwacht driekwart van de werkgevers de komende jaren meer aanvragen voor zorgverlof. In 2016 verleenden ruim 2 miljoen mensen mantelzorg, gemiddeld voor 11 uur per week. Bijna alle mantelzorgers (86%) zorgt voor een familielid.

5 Tips voor duurzaam combineren van werk en mantelzorg

Wat zijn de betere manieren om mantelzorgende werknemers constructief te helpen en tegemoet te komen? De Stichting Werk en Mantelzorg heeft er een vierstappenplan op gemaakt. Wij halen er enkele concrete stappen uit, aangevuld met tips uit andere bronnen.

  • Ontdek wie mantelzorger is. Managers doen dat tijdens informele gesprekken, waarbij ze benadrukken dat het ‘logisch’ is dat iedereen daar op enig moment in zijn of haar leven mee te maken krijgt. Toon vooral begrip voor de situatie. Ook de werknemer beseft heel goed dat het werk gedaan moet worden, en dat wil hij ook graag blijven doen. Het gaat om de beste combinatie ontdekken voor hem of haar en het bedrijf.
  • Verdiep je in de mogelijkheden en regelingen. Er zijn tijdelijke verlofregelingen (kortdurend, betaald) en langdurend (onbetaald). Ook is er de Wet Flexibel Werken. Maar wat het beste werkt, hangt sterk af van de situatie. Dat is voor iedereen weer anders.
  • Verdiep je in de voordelen en nadelen voor de bedrijfsorganisatie. Het imago als werkgever telt mee, net zoals de waarde en ontwikkelingsmogelijkheden van deze zorgende werknemer.
  • Zijn de leidinggevenden in staat om een constructief gesprek te houden over mantelzorg en werken bij dit bedrijf? Kunnen ze met medewerkers praten over de invloed van privéomstandigheden op het werk? Kunnen ze binnen zekere buitengrenzen zelf afspraken maken over de combinatie van werk en mantelzorg?
  • Kennen de mantelzorgers in het bedrijf elkaar? Door uitwisseling van informatie, ervaringen en tips over de betere combinatiemogelijkheden kan veel stress en onzekerheid worden voorkomen.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws, Tools
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid