Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
9
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Kan HR iets doen aan psychische vermoeidheid?
Arbeidsomstandigheden

Kan HR iets doen aan psychische vermoeidheid?

Steeds vaker voelen werknemers zich psychisch vermoeid. De meest voorkomende klacht: na een werkdag voelen mensen zich leeg. Maar is dit wel te wijten aan stress en werkdruk? En welke rol kan (of moet) HR hierin spelen?

Van de werknemers van 15 tot 75 jaar voelt 16 procent zich stelselmatig psychisch vermoeid door het werk, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek eind vorig jaar op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden en de Zelfstandigen Enquête Arbeid. Twee jaar eerder lag dat percentage nog een paar procent lager.

‘Ik voel me leeg’

Klachten variëren van moeheid en emotioneel uitgeput zijn tot het moeilijk kunnen opbrengen om met anderen samen te werken. De meest voorkomende klacht: zich leeg voelen. Hoewel vermoeidheid tamelijk geaccepteerd is bij drukke of veeleisende banen, is dit een opvallende. Het toont namelijk hoe belangrijk zingeving is op de werkvloer – en dat daaraan snel een gebrek ontstaat.

Voorkom dat de batterij leeg loopt

“Het probleem is dat er te weinig energie bijkomt” ”, legt bedrijfsarts Willem van Rhenen van Arbo Unie uit, tevens hoogleraar bevlogenheid aan Nyenrode Business Universiteit. Hij geeft dan ook de voorkeur aan de batterijmetafoor in plaats van weer in balans komen. “In het geval van stressproblemen kun je de werknemer ontzien en de belasting verminderen om het geheel weer in evenwicht te krijgen. Maar dan hoeft er maar iets te gebeuren en iemand is weer uit balans. Waar het om gaat is: wat gééft energie? En welke activiteiten kosten meer energie dan ze opleveren? Op die manier kan iemand tegengaan dat zijn of haar batterij leegloopt en dat hij uitgeput raakt.”

Opladen na psychische vermoeidheid

Natuurlijk speelt het privéleven een rol als het gaat om energiebronnen en stressoren, maar als organisatie heb je een flinke vinger in de pap. Van Rhenen: “Mensen kunnen al heel goed opladen als twee zaken helder voor hen zijn: wat is de ambitie van de organisatie waarvoor ze werken en waar staan ze zelf voor?” Die laatste duidt hij aan met de Japanse term ikigai: waar kom je ’s ochtends je bed voor uit? Bij beide factoren staan werkgevers echter te weinig stil, vindt hij.

One Size Fits Nobody

Van Rhenen, ook bestuurslid bij de Arbo Unie, vindt dat organisaties totaal verkeerd omgaan met de oorzaken van stress. “Werk is fundamenteel veranderd. Mensen willen zich identificeren met wat ze doen. Daarbij zijn werkzaamheden steeds individueler geworden; er zijn nog maar weinig bedrijven waar meerdere medewerkers dezelfde soort baan hebben. En toch denken we hier nog steeds dat er één juiste aanpak bestaat die op iedereen van toepassing is.” Als het aan Van Rhenen ligt benaderen leidinggevenden en HR-managers elke medewerker als apart persoon: wat heeft iemand nodig? “Dat verschilt van mens tot mens. Voor de een draagt thuiswerken bij aan welkome autonomie, maar voor de ander betekent het dat hij de collega’s mist die hij graag even opzoekt om mee te overleggen of te lachen.”

Persoonlijk contact

Ook consultant en trainer Farzana Iqbal krijgt tijdens trainingen en gesprekken regelmatig van werknemers te horen dat zij een gebrek aan energie of werklust ervaren. In haar optiek hangt dit samen met een tekort aan persoonlijk contact. Iqbal: “Aandacht, ertoe doen, zorgen dat iets geregeld wordt en daar de benodigde verantwoordelijkheid en waardering voor ontvangen, dat is belangrijk voor mensen en geeft energie. Het zijn ook precies de elementen die nu aan het wegvallen zijn in deze veranderende wereld.”

‘Mijn leidinggevende zie ik een paar keer per jaar’talent

Kijk maar naar de zorg of het onderwijs, verduidelijkt ze, waar steeds minder ruimte is voor medewerkers om hun zorgende rol te vervullen. Ook zorgt het toegenomen aantal organisatielagen ervoor dat iemand zelden nog rechtstreeks contact heeft met de eindklant. Het is nu zelfs zo dat er leidinggevenden zijn van honderdvijftig mensen die ze niet eens iedere maand zien, vervolgt de consultant. “Zulke afstand heeft effect. Van zo’n leidinggevende kan iemand onmogelijk op een goede manier waardering ontvangen. Dat steeds meer van het overige contact enkel per telefoon en e-mail verloopt draagt ook niet bij.”

Vraag het eerst

Iqbal ziet wel dat bedrijven bewust raken van het belang van zingeving voor hun personeel, maar dat ze worstelen met de aanpak. Ook zij vindt dat het al snel een containerbegrip wordt, waarbij wordt gedacht dat er een eenduidige oplossing bestaat tegen psychische vermoeidheid. “Maar vaak wordt nog steeds niet de dialoog aangegaan met de medewerkers, die zelf zouden moeten aangeven waar zij behoefte aan hebben. Iedereen heeft andere behoeften. In plaats daarvan wordt er bijvoorbeeld in het kader van vitaliteit een sportschoolabonnement gefaciliteerd. Wat heel leuk is voor degenen die al sporten, want die besparen dan geld. Maar de mensen die niet willen sporten hebben daar helemaal geen boodschap aan.”

Niet zo ingewikkeld

Ook bedrijfsarts Willem van Rhenen adviseert: overleg als werkgever nadrukkelijk met iedere werknemer welke taken meer energie kosten dan ze opleveren en welke werkomstandigheden iemand persoonlijk energie geven, en pas deze eventueel aan. Dan kom je al een heel eind. “Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Natuurlijk ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij het individu: iemand moet zelf bereid zijn om zich in te zetten voor zijn of haar welzijn, maar als organisatie kun je daar zeker aan bijdragen.”

Veilige omgeving

Een belangrijke organisatieresource om dat te ondersteunen is het creëren van een veilige omgeving voor personeel, vervolgt Van Rhenen. Duidelijke regelingen, leidinggevenden die zich integer gedragen, zulke zaken zorgen voor vertrouwen in de organisatie en dragen bij aan groter werkgeluk.

Wat stress hoort erbij

Onderdeel daarvan is een marge waarin mensen zichzelf kunnen zijn. “Stress en gevolgen daarvan horen in beperkte mate óók bij het leven. Soms is het nu eenmaal zo dat iemand langere tijd met zware, vervelende taken bezig is en even weinig energie heeft. Dat is geen abnormale reactie, daar moet ruimte voor zijn.”

Ontspanning moet ook individueler

De scheiding tussen werk en thuis is grotendeels weggevallen, verduidelijkt de bedrijfsarts, maar hoewel je ’s avonds wél je email behandelt, word je gek aangekeken als je op werk zegt dat je best een dutje kan gebruiken. “Waarom zou je als werkgever bijvoorbeeld geen powernaps toestaan? En hoeveel vrouwen hebben niet moeten vechten om borstvoeding te kunnen geven op werk? Uiteindelijk gaat het om een hele simpele oneliner: behandel medewerkers gewoon wat menselijker.”

Lees het hele artikel in het dossier Gezondheidsmanagement op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid