Stelling
"Vertrouwen is goed, controle is slechter."
19
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Kan ik u verleiden tot wat duurzame inzet?
Langer doorwerken

Kan ik u verleiden tot wat duurzame inzet?

“Duurzaam inzetbaar zijn, dat is in je eigen belang.” Makkelijk gezegd, maar menig werknemer haalt zijn schouders op bij die uitspraak. Wat je doet in je werkende leven is vooral in het belang van je baas, je werkgever. Want die betaalt, dus bepaalt hij ook. Het lijkt een paradox, werknemers dwingen om in hun eigen belang duurzamer inzetbaar te worden. Toch kan het niet alleen, het moet ook. Betoogt hoogleraar en consultant Tinka van Vuuren.

Veel organisaties worstelen met de vraag: hoe krijgen we onze medewerkers zover dat zij voor hun eigen duurzame inzetbaarheid hun gedrag veranderen en daarmee structureel aan de slag gaan. Het gaat om een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers én medewerkers om de inzetbaarheid te bevorderen, en om de randvoorwaarden die nodig zijn om dit te ondersteunen en te versterken.

Drie factoren

Uit het onderzoek ‘Sturen op eigen regie van werknemers op gezondheid. Een noodzakelijke paradox’, door Tinka van Vuuren, Mathilde Lub en Frans Marcelissen komen drie factoren die het meest van belang zijn bij het nemen van eigen regie op de gezondheid, als basis voor duurzame inzetbaarheid. Het gaat om bewust zijn, willen en mogen.

Sturen op zelf doen

Tinka van Vuuren legt uit wat ze daarmee bedoelt. “In het onderzoek kwamen we tot de conclusie dat het vergroten van eigen regie door de werknemers de beste manier is om de gezondheid en vitaliteit te stimuleren. Sturen op eigen regie is ogenschijnlijk paradoxaal, maar lijkt goed mogelijk als HR-adviseurs in hun plannen en activiteiten de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer centraal blijven stellen.”

Boze geluiden

Toch lijkt dat een stevige sprong voor veel werknemers en bedrijfsorganisaties. Alom klinken boze geluiden over werknemers die het oneerlijk vinden dat juist zij langer door moeten gaan terwijl hun voorgangers met 63 of zelfs 61 ‘eruit’ konden stappen. Bouwvakkers voeren actie samen met de FNV omdat ze vrezen straks per rollator de steiger te moeten betreden.

Veranderingen gaan snel

De roep om een flexibele AOW klinkt steeds luider, bij vakbonden en in de politiek. Tinka van Vuuren is niet zo optimistisch over de mogelijkheden. “Kijk om je heen, de wereld verandert in hoog tempo. Eerder met pensioen is voor velen onbetaalbaar. Je hebt geen automatisch en vanzelfsprekend recht op AOW of VUT. Werknemers en werkgevers zullen samen naar andere manieren moeten zoeken om langer gezond, productief en prettig door te kunnen werken.”

Eigen regie nemen

Van Vuuren heeft wel begrip voor de teleurstelling en de boosheid die dat langer moeten doorwerken veroorzaakt bij sommige groepen werknemers. “Maar daarna komt toch de vraag: Hoe kunnen mensen stuk voor stuk meer eigen regie nemen op hun werkende leven, en zo veel mogelijk obstakels en belemmerende factoren wegnemen tegen langer doorwerken. Vooral mensen met een lagere of middelbare opleiding zien erg op tegen weer iets nieuws moeten leren. Je moet als medewerker lef tonen om je over die faalervaringen uit het verleden heen te zetten.”

Verder dan het beleidsplan

Het is niet alleen aan de werknemer zelf, benadrukt Van Vuuren. “Organisaties moeten verder gaan dan de mededeling: duurzaam inzetbaar staat in ons beleidsplan. Je moet laten zien dat de mogelijkheden er zijn, dat er budget en tijd is voor opleiding en ontwikkelactiviteiten, dat dit bedrijf het zeer waardeert als je aan je eigen inzetbaarheid werkt.” Van Vuuren denkt dat dit beter kan met allerlei kleine interventies dan met grootste gebaren en centraal uitgerolde programma’s. Zoals met nudging, waarbij je de medewerkers zachtjes in de gewenste richting laat bewegen.

De kunst van het verleiden

Tinka van Vuuren gelooft niet in eerst praten over een nieuwe maatregel of beleid en het dan van bovenaf opleggen. “Ik geloof meer in verleiding. Kleinschalig beginnen, mensen zelf laten ontdekken waarom zij iets zouden moeten doen. Stimuleer meer afwisseling aan in taken, maak taakroulatie meer mogelijk. Zoek wat ludieke voorbeelden die laten zien waar je als bedrijf heen wilt met duurzame inzet. Ken je die trap in de Zweedse metro? De treden maken muziek als je erop loopt. Dan wordt blijven staan of met de lift gaan wel erg saai, dus gaan mensen meedoen.”

Meer informatie?

Medewerkers zelf duurzaam inzetbaar laten worden is een hele puzzel. Wat werkt bij de een, raakt bij de ander kant noch wal. Tijdens Inzet op Maat – hét vakevent over duurzame inzetbaarheid dit jaar ‑ kunt u daarom uit 30 (!) keuzesessies de verleiders kiezen dat het beste zullen aanslaan bij de mensen in uw organisatie. Lees het hele programma!Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid