Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Kan je dit tot je pensioen blijven doen?
Achtergrond

Kan je dit tot je pensioen blijven doen?

“Denk je dat je tot je pensioen kunt doorwerken in deze functie?” Dat vroeg HR-adviseur Henriette Penning al in 2013 aan haar verwarmingsmonteur. Hij was toen 60, en had tamelijk forse knie- en schouderklachten. We hopen dat de goede man inmiddels van zijn pensioen kan genieten. Maar wat doen we met de velen die nu 60 zijn, en slijtplekken gaan vertonen?

De monteur is nog nooit thuisgebleven vanwege zijn klachten. Hij houdt van zijn werk, is er trots op dat hij het klaarspeelt ingewikkelde reparaties in onmogelijke houdingen uit te voeren en is optimistisch over mogelijke alternatieven als hij dit werk toch niet kan volhouden. Hij weet dat de alternatieven binnen de organisatie beperkt zijn, maar dat is niet  zíjn probleem, vindt hij. Dat is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Of hij met zijn leidinggevende wel eens over zijn loopbaanverwachtingen spreekt? Eigenlijk niet. Er zijn wel jaarlijks functioneringsgesprekken, maar die stellen niet zoveel voor…

De dag waarop u het niet meer ‘trekt’..

Hoe mooi het ook is dat deze medewerker een hoge arbeidsmoraal heeft en optimistisch is ingesteld, er komt een dag waarop deze monteur het niet meer ‘trekt’. Misschien heeft hij een sociale werkgever, of een praktische, die hem andere, minder zware werkzaamheden laat doen. of gaat hij iets minder uren werken. In het beste geval redt hij het dan met (soms letterlijk) hangen en wurgen tot aan zijn pensioen. Zo gaat het helaas zo vaak: oplossen achteraf, als er al een fors probleem is ontstaan.

Meer dan pleisters

Gelukkig pakken steeds meer organisaties duurzame inzetbaarheid pro-actief aan. Ze begrijpen dat het niet voldoende is om pleisters te plakken om mensen hun hele werkende leven niet alleen vitaal, maar ook fit en gemotiveerd te houden. Want alleen deze mensen zijn echt duurzaam inzetbaar: ze kunnen langer doorgaan en ze willen het ook.

De ideale carrière

De beste garantie voor een lang, productief en gelukkig arbeidsleven is er steeds aan blijven werken. Werkgever en werknemer moeten dat samen doen. Dan blijven medewerkers gedreven, gemotiveerd, met veel productiviteit en weinig ziekteverzuim. Bovendien kunnen deze medewerkers tegen een stootje en ze zijn beter opgewassen tegen veranderingen. Omdat hun werkgever steeds beroep doet op hun capaciteiten en kwaliteiten ze zijn van zichzelf uit gemotiveerd. Ze weten dat dit werk hier zin heeft. Ze kunnen hun persoonlijke ambities nastreven, een betere balans creëren tussen werk en privé en ze durven gemakkelijker nieuwe wegen in te slaan.

Op tijd beginnen

Wat een ideaalbeeld! Hoe zorgt u ervoor dat het geen sprookje blijft? Op tijd beginnen, is het meest gehoorde antwoord. Zeker in fysiek zware beroepen. Zoals die verwarmingsmonteur uit de inleiding. En wat te denken van machinisten en conducteurs in wisseldiensten? Of leraren op middelbare scholen? De echte lijst van zware beroepen is vele malen langer. Er komt misschien wel geen einde aan. Want bijna de helft (49%) van de Nederlanders vindt zijn of haar eigen beroep zwaar, stelde het CPB enkele jaren geleden al vast. En dat je het in een fysiek zwaar beroep geen 45 jaar werkend volhoudt, is vrij zeker. Kijk maar naar de vele artikelen in de krant over deze mensen. Of lees het onderzoek van gezondheidseconoom Ravestein. Of kijk naar de instroom in de WIA. Dus zou iedereen zich regelmatig moeten afvragen: hoe lang hou ik dit nog vol?

Langer doorwerken: willen en kunnen

Misschien dat werknemers, zeker met een werkloos bestaan in het vooruitzicht, wel langer willen doorwerken. Maar ze moeten het ook kunnen. Dan is de vraag: is er ander werk dat minder zwaar is en nog voldoende betaalt? En zo ja: moet ik me daarvoor gaan om-, her-, of bijscholen? Hierachter zitten andere vraagstukken. Wie moet het initiatief nemen voor die persoonlijke ontwikkeling? Werkgever, werknemer, overheid of alle drie? En wanneer moet dat? Wat te doen met de weerzin, vooral bij mensen met een lagere of middelbare opleiding, tegen weer of nog ‘iets nieuws gaan leren’? Kunnen andere instrumenten, zoals demotie helpen?

Waardering motiveerttevreden met het werk

Er blijkt nog een factor van grote invloed op die beslissing: de waardering die je krijgt van je werkgever en zekerheid die de samenleving je wil bieden. Het zijn juist de gezonde oudere werknemers die eerder stoppen met werken. Dat komt vooral door een gebrek aan waardering. Van hun werkgever, die steeds weer wat anders wil. En ook vanuit de samenleving die hun vakkennis steeds minder lijkt te waarderen en de AOW-leeftijd zonder probleem verhoogt.

Verschillende maatregelen nodig

De stijging van de AOW-leeftijd geldt voor iedereen, maar de impact is niet voor iedereen hetzelfde. Vooral bij mensen met uitvoerend werk en een laag inkomen is langer doorwerken zwaar. Ze hebben vaak geen goede gezondheid, weinig financiële reserves en aan lichter werk komen is niet eenvoudig. Mensen die kort voor hun pensioen staan hebben minder tijd dan jongeren om zich (fysiek en financieel) in te stellen op langer doorwerken. Voor de huidige generaties ouderen kunnen tijdelijke maatregelen helpen om doorwerken tot de AOW-leeftijd mogelijk te maken. Zo zouden een vertraging van de hogere AOW-leeftijd en extra investeren in om- en bijscholing van ouderen verlichting kunnen bieden. De meningen hierover lopen sterk uiteen.

Zoeken naar alternatieven!

Zo blijkt het antwoord op de vraag: langer doorwerken vooral een afweging tussen willen, moeten en kunnen. Wie geen keus heeft, of vindt dat hij die niet heeft, moet eerst alternatieven ontwikkelen zodat hij of zij zelfstandiger kan kiezen. Check alle (on)mogelijkheden van langer doorwerken in dit overzichtsartikel.



Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Basics van DI, Blog, Langer werken

2 reacties op Kan je dit tot je pensioen blijven doen?

  1. Ik krijg de indruk uit dit artikel dat het vooral aan werkgevers is om tot je AOW-leeftijd te blijven werken. Weerbaarheid realiseren bij de werkende mens is het doel van Ontwikkeladvies 45+. Jammer dat ik dat hier en in het gelinkte mis…: https://denk-wijzer.nu/ontwikkeladvies-45/

    • Ernst Verrijk

      Beste Leo, ik heb het artikel geschreven vanuit de gedachte: het is aan werknemer, werkgever en aan de overheid om te zorgen dat mensen langer kunnen doorwerken.Er zijn allerlei manieren, methoden, technieken bij nodig. Ook onze vanzelfsprekende houding tegenover ‘oudere’ werkenden (onbewuste vooroordelen die veel mensen hebben) moeten we aanpassen, denk ik. En inderdaad, de oudere werknemer moet ook in zichzelf blijven geloven, en blijven zoeken naar passend werk, ondanks vele afwijzingen gevoed door die onbewuste vooroordelen.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid