Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Kantoortuin: hel of zegen?
Achtergrond

Kantoortuin: hel of zegen?

Voor velen is de dagelijkse praktijk niet anders. Bij binnenkomst op kantoor zoeken naar een plekje. Bureau gevonden en dan maar hopen dat vandaag een leuke buurvrouw naast je zit. Maar je hebt belafspraken en wil geen collega’s storen. En hoe krijg je nu eindelijk dat ingewikkelde beleidsstuk geschreven? (On)gestoord werken… is een kantoortuin wel zo geschikt?

“Denk niet lukraak ‘ik wil een kantoortuin’ maar denk goed na over eisen en wat mensen daar doen.”

Een gedeelde en flexibele werkplek zou de communicatie en samenwerking moeten bevorderen. Maar hoe gedijt een werknemer hierin? Onderzoeken laten zien dat niet iedereen gebaat is bij kantoortuinen en flexplekken. Geluidsoverlast en gebrek aan privacy zijn veel voorkomende klachten. Gebrek aan concentratie is het gevolg. En dat heeft direct invloed op de productiviteit.

“Wat voor taken voeren mensen uit en hoe werken ze met elkaar samen”

Mariannne Sturman adviseert bedrijven die Het Nieuwe Werken invoeren en vaak ook de werkomgeving aanpassen. “Dit is een hele transitie waarbij je je de vraag moet stellen hoe het beste gebruik te gaan maken van het nieuwe kantoor. Bedenk wat voor taken mensen uitvoeren en hoe de onderlinge samenwerking is.” Wat voor soort bedrijf doet veel minder ter zake. “Het Nieuwe Werken is niet alleen voor kenniswerkers weggelegd. Iedereen die achter een beeldscherm werkt, administratie en de secretaresse voorop, hoeft echt niet naar een kantoor. Ik vind dat je als uitgangspunt zou moeten hanteren, dat als je ‘kantoorwerk’ in een organisatie echt goed wilt doen, dat dat volledig onafhankelijk van tijd en plaats kan worden uitgevoerd.” Daarnaast stel je je de vraag wat de functie is van een kantoor. “Is dat om concentratietaken uit te voeren of is dat om elkaar te ontmoeten?

Voordelen en nadelen
Sturman benadrukt dat het woord kantoortuin een ruim begrip is. “Vaak zie je dat bedrijven nadenken over een slimme inrichting en meerdere soorten hoekjes en werkplekken creëren. Voordeel kan zijn dat mensen meer door elkaar heen zitten. Maar ieder voordeel heeft z’n nadeel en andersom. Ik vind het een voordeel dat je in contact komt met andere collega’s. Het is goed dat directieleden geen eigen kamer meer hebben zodat de fysieke afstand wat kleiner wordt tussen de mensen en het bedrijf.” Vaker ziet Sturman ‘flexvlekken’ waarbij rekening wordt gehouden met gerelateerde activiteiten of dat afdelingen bij elkaar zitten. “Dat niemand meer een eigen plek heeft, is een extreem model.”

Tegelijkertijd herkent Sturman de nadelen: zoeken naar een bureau, zoeken naar collega’s, zoeken naar een geschikte plek om te bellen of te vergaderen. “Ook als ik geconcentreerd wil werken, zit ik het liefst alleen. En wat ik het lastigste vindt, is bellen. Als dat niet goed geregeld is, is dat heel irritant. Bellen en vergaderen, dat is heel belangrijk dat je dat in een nieuw kantoor goed dimensioneert.

Dimensioneren en de functie van een kantoor
Sturman ziet regelmatig dat de kantoortuin een doel op zich wordt om vierkante meters, en daarmee kosten, te besparen. “Als je als bedrijf alleen maar zegt ik ga het kantoor vernieuwen en de kantoortuin introduceren en meer niet, dan zal je zien dat de productiviteit achteruit gaat. Je moet de vraag stellen: Wat doen we hier en welke ruimte en welke type mensen zijn daarvoor geschikt? Wat is de functie van je kantoor? Is dat om concentratietaken uit te voeren? Of is dat om elkaar te ontmoeten? Veel bedrijven vinden nog steeds dat iemand achter een computer, op kantoor moet zijn. Maar in wezen is dat geen geschikte omgeving om concentratietaken uit te voeren. Stel je de vraag of je anders gaat inrichten vanwege de vierkante meters maar nog steeds verlangt dat mensen elke dag naar kantoor komen. Of laat de mensen kiezen waar ze werken en faciliteer geschikte werkplekken. Daar laten veel bedrijven ontzettend veel liggen.”

Marianne Sturman is oprichter van Moneypenny en adviseert en begeleidt organisaties bij de succesvolle invoering en toepassing van Het Nieuwe Werken.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis Achmea

Lees hier andere artikelen over Gezond OndernemenPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Dossiers, Gezond ondernemen, Gezonder werken

One reacties op Kantoortuin: hel of zegen?

 1. Esther Roelofs

  Blij met de laatste alinea en de passage: ‘Welk type mens is hiervoor geschikt?’
  Bij de begeleiding van medewerkers en onderzoeken van hun werkplek zie ik dat er onvoldoende kennis is over de verschillende ‘typen mens’, persoonlijkheden en voorkeursgedrag. Er zijn mensen die onvoldoende functioneren, alleen al vanwege het feit dat ze iedere dag een andere plek moeten zoeken.
  Voor iedere werkgever en leidinggevende is het een must hier meer van te weten, zodat ze signalen onderkennen en letterlijk kijken naar de juiste mens op de juiste plaats. Niet alleen op basis van kwaliteiten en taken, maar ook op basis van persoonlijke voorkeuren, ‘type’ mens.

  Vr gr Esther Roelofs
  loopbaancoach Groningen

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid