Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Kennistekort bedreiging voor groei
Anders werken

Kennistekort bedreiging voor groei

De mismatch op de arbeidsmarkt groeit: er zijn wel genoeg werknemers, maar ze hebben steeds vaker niet de juiste kwalificaties, zo waarschuwt uitzender Start People. Voor steeds meer functies moet je steeds meer in huis hebben. Wat kunt u eraan doen?

Werkgevers hebben de afgelopen jaren wel veel geïnvesteerd in technologische mogelijkheden en het gladstrijken van bedrijfsprocessen, maar de opleiding van het personeel is er wat bij ingeschoten. Daardoor dreigt een kennistekort bij steeds meer werknemers. Vorig jaar trok UWV al aan de bel dat de mismatch tussen beschikbare en benodigde kennis steeds groter wordt.

Verhoogde functie-eisen

Werkgevers stellen steeds hogere eisen aan hun mensen. De huidige kenniseconomie vraagt om medewerkers met andere vaardigheden en competenties dan de vorige generatie. “Automatisering en straks ook robotisering zorgen ervoor dat de kwalificaties van werknemers naar boven worden bijgesteld”, zegt Jan-Willem Gelderblom, algemeen directeur van Start People.

Vergrijzing en ‘brain drain’

Bovendien wordt de mismatch versterkt door de vergrijzing. Veel bedrijven hebben te maken met een ouder medewerkersbestand omdat ze in de crisisjaren weinig nieuwe en jongere medewerkers konden aantrekken. De komende jaren zien ze tientallen collega”s met pensioen gaan. Daardoor loopt veel kennis de deur uit.

Kennistekort in veel sectoren

Daarbij schroeven bedrijven de eisen aan medewerkers verder op, door automatisering maar ook gedwongen door strengere regelgeving. Zo moeten medewerkers van banken, verzekeraars of tussenpersonen in het kader van de Wet op het financieel toezicht (Wft) tegenwoordig een Wft-certificering hebben. Met die eis vallen in de praktijk mensen met een opleiding lager dan mbo-4 af, terwijl die eerder wel in aanmerking kwamen voor dit soort banen.

Machinewerker = proceoperator

Ook in de industrie gaan de baaneisen snel omhoog. Door de automatisering en digitalisering van het productieproces staan er minder mensen bij een machine. De mensen die er staan moeten in staat zijn het hele proces te overzien. Machinewerkers worden dan ook proces operators met een behoorlijke opleiding.

Volgens Gelderblom is het voor veel bedrijven belangrijk snel te investeren in eigen medewerkers. Zijn bedrijf ziet echter dat veel werkgevers zich richten op de korte termijn en minder ontvankelijk zijn voor de boodschap om werk te maken van de kennis en vaardigheden van hun mensen.

(Platform Over Personeelsplanning)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid