Stelling
"Bij hybride werken gaat het er weer om wat je kunt, niet wie je kent."
8
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Kies toch een betere baan!
Anders werken

Kies toch een betere baan!

grenzen verleggen

De ideale baan bestaat niet. Net zomin als de ideale wereld bestaat, is er een werkkring te vinden die precies bij je past. Toch zou je er vaker naar moeten zoeken, houdt Tomas Chamorro-Premuzic ons voor. Want het zorgt ervoor dat je huidige bestaan beter wordt. In je huidige baan, of in een andere. Hoe dat werkt.

Waarom blijven zo veel mensen hangen in banen die niet echt (of zelfs helemaal niet) geschikt voor ze zijn? Weten ze niet wat ze willen, of in welke banen, functies of beroepen ze beter zouden passen? Dat vraagt de psycholoog Chamorro-Premuzic, talentwetenschapper bij Manpower en bekend auteur van managementlectuur, ons af in het artikel ‘Why Are We So Bad at Choosing the Right Job?’ op HBR. Om zelf met het antwoord te komen: ja, de meesten van ons weten vrij goed wat we verwachten van ons werk. En dat is:

  • Groei- en ontwikkelmogelijkheden, zodat we steeds beter kunnen worden in wat we al goed kunnen en leuk vinden;
  • Samenwerken en verbonden zijn met een groep mensen die dezelfde zaken belangrijk vinden, er eenzelfde patroon van normen en waarden op nahoudt, waardoor je meer waardering krijgt door je werk;
  • Werk doen met betekenis en zingeving voor een andere groep mensen of voor de maatschappij als geheel, werken op een manier die aansluit bij onze eigen normen en waarden.

4 Redenen waarom we te lang blijven plakken

Als we onze verwachtingen van het werk dat we doen vrij goed in beeld hebben, waarom blijven we dan zo vaak en te lang hangen in werk dat hier niet erg goed bij aansluit? Chamorro-Premuzic vertelt in zijn artikel eerst waarom dat ‘blijven hangen’ toch zinvol kan zijn. Jammer, want het onderbreekt de lijn in zijn verhaal. Daarom gaan wij eerst in op de vraag waarom velen van ons niet sneller van baan wisselen. De auteur noemt de volgende redenen.

1} We gaan voor het grote geld.

Veel mensen blijven hangen in een baan die niet bij ze past vanwege het salaris. Nog altijd is dat het grootste bindmiddel, hoewel diverse onderzoeken al hebben uitgewezen dat een lager betaalde baan net zo motiverend kan zijn als een baan met uitstekend salaris. Tevredenheid, betrokkenheid, motivatie, werkgeluk: dat alles hangt vooral samen met de mate waarin het werk bij je past. Niet met het salaris dat we ermee verdienen. Maar toch blijven de meesten van ons hangen in die beter betalende baan die we eigenlijk niks vinden.

2} We zijn te tolerant.

We stappen eerder uit een slechte relatie of huwelijk dan uit een verkeerde baan. Hoe dat komt? We houden niet van onzekerheid. Vele werkenden kijken toch stiekum wat langer vooruit, hoewel we weten dat het niet zoveel zin (meer) heeft in deze steeds onzekerder tijden. Daarom blijven we vaak toch hangen in werk zonder veel betekenis, geleid door een slechte manager. En dat verklaart waarom veel mensen hun werk doen zonder bevlogenheid, en ook met weinig betrokkenheid bij het bedrijf. Zelfs als de werkgever een gerenommeerde multinational is.

3} We twijfelen aan onze eigen motieven.

Kennen we onszelf echt wel zo goed als we graag denken? Vraagt Chamorro-Premuzic, namens veel mensen. Vooral de mensen die na een jarenlange carrière bij een werkgever hun ‘passie’ volgen, of gaan doen wat ‘hun hart hen ingeeft’ krijgen van hem een veeg uit de pan. Die gevoelens staan lang niet altijd garant voor zakelijk succes, stelt de auteur. Zeker niet wanneer deze mensen meegaan met de heersende trend en daarom voor zichzelf beginnen. Chamorro-Premuzic moet er niets van hebben, hij spreekt zelfs over ‘entrepreneurship porn’. Het lijkt misschien zeer aantrekkelijk, er zijn ook enkele zeer grote en vernieuwende ondernemingen uit ontstaan, denk aan Google en Apple. Maar tegenover die successen staan vele, vele grote flops, houdt Chamorro-Premuzic ons voor. Mensen die harder werken voor minder geld en zo minder bijdragen aan de economie dan wanneer ze hun baan hadden aangehouden. Stap dus niet op of over omdat anderen het ook doen, lijkt hij te zeggen. Ga uit van jezelf.

4} Te rooskleurige functieomschrijvingen.

Werkgevers gaan ook vaak in de fout als het gaat om de juiste mensen voor die baan aan te trekken. Functieomschrijvingen zijn vaak veel te vaag en te optimistisch gesteld, vergeleken met het werk dat echt moet worden gedaan. Wat dacht je van “head prioritization ninja,” “director of possibilities,” “chief happiness officer,” of “global identity engineer”? De juiste man of vrouw vinden voor elke rol, positie en functie vereist een goed beeld van de werkelijke werkzaamheden. Anders leiden verkeerde verwachtingen tot grote onvrede en snelle opzeggingen, constateert de auteur. Terecht, denken wij.

Ken uzelve (nog beter)

We weten dus redelijk goed wat we willen, en we kennen de redenen waarom we vaak toch te lang blijven hangen in minder passende banen. Wat doen we eraan? Chamorro-Premuzic denkt dat we nog duidelijker in kaart moeten brengen waar we echt goed in zijn, en wat die baan echt inhoudt. Dan moeten we minder belang hechten aan de financiële en carrièremotieven om toch maar te blijven zitten. Meer werkplezier maakt zelfs een mager betaalde baan motiverend. Blijf dus niet hangen in die saaie, onbevredigende, demotiverende baan als je die nu hebt!

Sneller in beweging komen

Ga sneller op zoek naar ander werk. Maar daarmee bedoelt de auteur niet per se: bij een ander bedrijf. (En zeker niet: begin voor jezelf.) Hij bedoelt ook: pas je baan aan, richting jouw ideale bestaan! Ga bijvoorbeeld job craften, op zoek naar beter passende taken en functies die je kunt combineren met de delen van je huidige werk die wel bij je passen. Je wordt er waarschijnlijk (werk)gelukkiger door, stelt de auteur. En zeker ook duurzamer inzetbaar. Kan dat echt niet bij je huidige werkgever, aarzel dan niet om elders je heil te zoeken. Kijk meer naar je eigen waarde op de arbeidsmarkt. Kennis en expertise opbouwen kost veel tijd, en het leven duurt maar even. Ars longa, vita brevis. Concentreer je op je echte talenten, bouw die uit en versterk ze, aldus Chamorro-Premuzic. Wie kan het daarmee oneens zijn.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid