Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Nieuws Kijk wat verder vooruit…
Nieuws

Kijk wat verder vooruit…

pas op! verslavend of repeterend werk

Deze week zetten we de ramen wat verder open, ondanks het frisse weer. Nu kan het nog, aan het begin van een nieuw werkjaar. Neem even wat tijd om verder vooruit te kijken. Met als doel: langer en beter doorwerken. Een inspirerend voorbeeld van een hi-po die anders opgeladen terugkwam na een sabbatical, en een artikel vol met waarheden die je zo snel weer vergeet helpen daarbij.

Alistar Cox, CEO van recruiter Hays, kwam op LinkedIn met vijf leefregels voor onze toekomstige carrières. Niet allemaal even duidelijk geformuleerd, toch geeft zijn wat stroef geschreven artikel op LinkedIn waardevolle blikken drie tot vijf jaar in de toekomst. Als illustratie van zijn stellingen verscheen op Ted een fraaie testimonial van een hi-po die door omstandigheden werd gedwongen iets anders te doen.

Langer leven betekent langer werken

Ook in Engeland en de VS beginnen steeds meer mensen te erkennen dat we steeds ouder worden. En dus een langer deel van ons leven moeten doorbrengen met geld verdienen. Om dat niet te zien als een corvee of goelag moeten we anders gaan denken over werken, onze carrière en geld verdienen. Dat stelt Cox, en hij roept erbij dat langer en plezieriger doorwerken eigenlijk alleen maar kan door meer variatie aan te brengen in onze loopbaan. Die Cox heeft makkelijk praten denkt u, voor hoogopgeleiden in prestigieuze banen is altijd wel een leuke positie beschikbaar. Daarom geeft Cox u (niet geheel belangenloos, hij is tenslotte CEO bij een recruiter) vijf leefregels waarmee ieder zijn loopbaan langer kan laten duren.

5 Leefregels voor wie langer wil doorwerken

1} Van richting veranderen is prima.

Denk even aan het negatieve imago dat de ‘job hopper’ bij ons nog altijd heeft. Dat moet je anders zien, lijkt Cox te stellen. Want kent u een beroep dat u de komende 50 jaar, of zelfs maar 20 jaar op precies dezelfde manier kunt blijven doen? We moeten dus af van de idee dat we carrière moeten maken in hetzelfde beroep, en het liefst bij dezelfde firma door een steeds hogere positie met meer status, parkeerruimte en salaris te verwerven. Overstappen moet, en dat je daarbij een paar missers maakt hoort erbij.

2} Een werkend leven verloopt in allerlei richtingen.

Vergeet dus die lineaire carrière met promotie bij hetzelfde bedrijf die u ten koste van collega’s in het management team brengt. Er zijn vele, vele andere mogelijkheden om succes te hebben. Nieuwe vaardigheden opdoen, of bestaande vaardigheden gebruiken in nieuwe bedrijfsomgevingen is misschien veel leuker. Belangrijk is volgens Cox om elk nieuw idee te blijven najagen waar je echt een kick van krijgt als het lukt. Soms moet je daarvoor echt helemaal uit de dagelijkse routine stappen, bijvoorbeeld met een sabbatical.

Het nut van de sabbatical

Lees hierbij het verhaal van Harper, de consultant in de olie- en gaswereld. Ze was al dik in de 40 toen haar werkgever de poot waar ze werkte abrupt afstootte. Maar ze was erg succesvol in haar werk, en ze had een groot netwerk waarmee ze in korte tijd een andere baan had kunnen vinden. In plaats daarvan nam ze een sabbatical, om de wereld te zien. Ze had er het geld en de tijd voor. En geen gezin met kinderen, of andere verantwoordelijkheden.

Treed uit de tredmolen!

Tijdens haar reizen ontdekte ze al snel dat haar onderhandelingsvaardigheden erg goed van pas kwamen in het contact met onwillige bewoners van Pakistaanse bergdorpen. Die bleken net zo stijfkoppig als presidenten van grote firma’s. Ze raakte erg onder de indruk van de armoede in de wereld, en van de mate van bijziendheid in haar eigen familie. Ook zelf ziet Harper niet zoveel zonder bril. Die optelsom leidde haar loopbaan in een totaal nieuwe richting: directeur van een non-profitorganisatie die in de hele wereld blinden en slechtzienden wil helpen. Reizen had Harper gemaakt van een passieve tredmolenloper tot een actieve, zelfbewuste carrièreregisseur. Dat ging niet zomaar. Tijdens die omslag kreeg ze vele malen ‘neen’ te horen.

3} Kennis veroudert steeds sneller.

Wie tien jaar geleden (of nog eerder) zijn laatste diploma’s heeft gehaald, heeft een kans van een op drie dat die kennis volgend jaar is verouderd. En over vijf jaar kunt u de helft van uw huidige vaardigheden niet meer gebruiken. Dat concludeert Cox uit onderzoek van het World Economic Forum vorig jaar. Pittige conclusies, maar wie kan verwachten dat hij 60 tot 70 jaar kan werken op dezelfde kennis, die dan tientallen jaren oud is? Een leven lang leren en continu blijven ontwikkelen zijn de enige manieren om inzetbaar te blijven tijdens zo’n verlengde loopbaan.

4} De betaalde baan is niet de enige bron van inkomsten.

Denkt u nog even terug aan het verhaal van Harper. Ze paste haar professionele vaardigheden toe in een heel andere setting en omgeving, en ontdekte dat ze daar ook goed bruikbaar waren. En dat gaf haar andere mogelijkheden waarmee ze later haar betaalde loopbaan kon voortzetten. Zoiets kan iedereen doen, betoogt Cox. Iedereen die er iets bij gaat doen. Niet zozeer betaald bijklussen in de huidige baan of functie. Maar een inzicht of vaardigheid in hun betaalde werk gebruiken voor heel iets anders. Organisatietalent om evenementen voor de speeltuinvereniging te organiseren bijvoorbeeld. Of communicatief talent om burenruzies te beslechten. Daarmee bouwen mensen die talenten uit, zodat ze er later nieuw (betaald) werk mee kunnen vinden.

5} Werkend en persoonlijk leven zijn meer en meer verweven.

Vroeger werkten we om te kunnen leven. Straks is het bijna omgekeerd: om een goed leven te hebben, moeten werk en persoonlijke interesses elkaar goed aanvullen. Die afstemming wordt beter als mensen de scheiding tussen beide levens minder strikt maken. Laat het werk dichter bij de persoonlijke wensen, talenten en belangstelling komen. Dat kan door vaker ‘even’ iets anders te doen, of iets op een andere manier te doen. Met een andere baan, andere functie, een sabbatical of een cursus bijvoorbeeld. Niet als doel op zich, maar als middel om dichter bij uzelf te komen. Met alles dat u doet. Werken is dan geen middel, maar een vorm van zelfexpressie.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid