Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Koffieslaapje, stoelendans, kleurgebruik … maakt je productiever!
Gezonder werken

Koffieslaapje, stoelendans, kleurgebruik … maakt je productiever!

Hoe word je productiever? Harder doorwerken, minder vaak stoppen, juist wel vaker pauzeren, slimmer werken, mogelijkheden genoeg. Allemaal onderbouwd met degelijk wetenschappelijk onderzoek. Maar met je gezonde verstand kom je ook een heel eind. Blijkt uit een artikel van Tiziana Celine in de Science Times van eind januari.

Opvallend: ook de tips van Celine zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Zegt ze. Maar volgens ons is het meer gezond (boeren)verstand. Dat toch niet iedereen in even grote mate heeft, betoogt Celine, want de vraag ‘hoe word ik productiever’ blijft maar terugkomen.

5 Opvallende productiviteitstips van Celine

Het gaat haar ook eigenlijk helemaal niet om productiever worden. Maar om effectiever werken. Betere kwaliteit, in minder tijd. We laten de wetenschap maar even voor wat het is, de verwijzingen staan ruimschoots in Celine’s artikel. We focussen hier op de praktische inhoud van haar tips. Die ook niet voor iedereen even goed zullen werken. Maar ontspannend zijn ze zeker wel.

1} Vaker een koffieslaapje houden.

Klinkt erg tegenstrijdig: cafeïne is een stimulerend middel, dus hoe kan je daarna nou een hazenslaapje houden? Ook hier is een wetenschappelijke verklaring voor. Even je ogen sluiten na een kop koffie zorgt ervoor dat het dutten niet langer duurt dan 15 tot 20 minuten. Ook wanneer je erg vermoeid bent. Maar dan! Begint de caffeïne te werken, inderdaad. Dat geeft je veel meer energie, en beter inzicht op wat je te doen staat dan wanneer je maar door-buffelt terwijl de koffie nog niet op is.

2} Hou een stoelendans.

Zorgen dat iedereen van tijd tot tijd ergens anders komt te zitten geeft veel mensen een nieuwe kijk op hun werk. Het maakt ze creatiever, en kan ervoor zorgen dat oude, slepende of langzaam voortsudderende conflicten opeens niet meer zo belangrijk zijn. Wie de hele tijd naast een emotionele, uitbundige of sjacherijnige collega zit heeft grote kans om mee te gaan met die emoties. Ze zijn vaak net zo besmettelijk als virussen.

3} Samen pauzeren.

Celine gelooft heilig in de heilzame werking van samen pauze houden. Ervaringen en tips over het werk uitwisselen, even stoom afblazen over vervelende klanten en lastige managers. Samen pauzeren helpt veel mensen enorm om opgeruimd en opgelucht beter te kunnen doorwerken. Mits je naast en bij de juiste collega’s gaat zitten, denken wij er dan bij.

4} Meer daglicht!

Soms is efficiënter werken echt heel simpel. Zorg voor meer daglicht en het gaat vanzelf. Wie werkt bij een raam met veel daglicht krijgt 173 procent meer wit licht op zijn of haar ogen. En dat helpt je natuurlijke klok enorm. Je slaapt er langer en beter van, en de kwaliteit van je leven overdag gaat er ook aanzienlijk op vooruit. Zijn er niet genoeg ramen, dan kan het ook met voldoende felle witte lampen, volgens Celine.

5} Gebruik de juiste kleuren.

De meeste muren in kantoren zijn lichtgekleurd. Wit, oker of gebroken geel. Helemaal fout, volgens Celine. Mensen in wit geverfde kantoren zijn minder productief, hun werk bevat meer fouten en is van mindere kwaliteit. Geef de muren liever een duidelijke kleur. Welke? Dat hangt af van het soort werk dat moet worden verricht. Zo is rood een goede kleur als het nauwgezet werk betreft met veel aandacht voor details. Blauwe en groene muren zijn rustgevend, zorgen voor meer creativiteit en het bevordert de samenwerking. Paars is helemaal fout. Het maakt mensen angstig en boos. En waar grijs geverfde muren toe leiden…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Rendement op arbeid
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid