Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Basics van DI Kom uit de tunnel, denk in termen van groei
Basics van DI

Kom uit de tunnel, denk in termen van groei

Jacco van den Berg

Een van de kenmerken van Het Nieuwe Beoordelen is dienend leiderschap: de leidinggevende is op de achtergrond aanwezig bij de uitvoering van werkzaamheden. Toch speelt hij een belangrijke rol bij de persoonlijke en professionele ontwikkeling van zijn medewerkers. Daarbij is de growth-mindset de succesgarantie. Jacco van den Berg legt op HR-Base uit wat hij met dat concept bedoelt.

Leidinggevenden zouden over een growth-mindset moeten beschikken. Die mentale instelling is wenselijk voor allerlei gesprekken, waaronder feedback-, (loopbaan)coach-, jobcrafings- en/of POP-gesprekken. Ze moeten geloven dat mensen zich persoonlijk en professioneel kunnen ontwikkelen. Leidinggevenden met een growth-mindset hebben de overtuiging dat de capaciteiten van mensen ontwikkelbaar zijn. Zij stimuleren de ontwikkeling van hun medewerkers, merken een eventuele vooruitgang beter op en spotten zo eerder talentvolle medewerkers.

Groei-denkers proberen meer

Falen hoort ook bij dit proces. Dat betekent niets meer, maar ook niet minder dan dat de medewerker nog meer moet ‘oefenen’. Deze positieve insteek met betrekking tot ontwikkeling geldt natuurlijk ook voor medewerkers! Medewerkers met een growth-mindset kiezen vaker voor iets nieuws en verlaten hun comfortzone. Zij gaan het avontuur aan en spannen zich in het maximale uit zichzelf te halen.

Fixed mindset

Zogenaamde ‘fixed denkers’ kiezen eerder voor werk dat aantoont dat zij al iets kunnen. Omdat fouten maken voor hen geen optie is, worden werkzaamheden vermeden waar zij minder in bedreven zijn. Voor hen telt het resultaat en het succes, niet de kans om iets (nieuws) te leren. Perfectionisme of faalangst overheersen en zijn redenen om nieuwe ervaringen uit de weg te gaan. Een leidinggevende met een fixed mindset neemt minder initiatief om zijn medewerkers te coachen en ze nemen sneller het roer over als het fout gaat. Zij stellen dat mensen zijn zoals ze zijn en dat capaciteiten vast staan.

Voorbeeld: Pygmalion

The rain in Spain falls mainly on the plain In het beroemde toneelstuk ‘Pygmalion’ van George Bernard Shaw had professor Henry Higgins hoge verwachtingen over de ontwikkeling van Eliza Doolittle, het ‘plat pratende’ bloemenmeisje uit een achterstandswijk. ‘Ik laat haar binnen drie maanden spreken als een hertogin,’ sprak hij uit. Het meisje glom en zijn omstanders lachten allen in hun vuistje. Echter, na drie maanden, had het bloemenmeisje zich ontwikkeld tot een welbeschaafde en welbespraakte jongedame die, getooid met een mooie hoed, de paardenraces van Ascot bezocht.

U kunt twee keer zoveel

U kent ongetwijfeld het fenomeen van de self fulfilling prophecy. Onderzoek leert dat men daar nauwelijks gebruik van maakt. Wist u dat personen slechts de helft aanspreken van hetgeen zij werkelijk in hun mars hebben? Henry Higgins had hoge verwachtingen van het bloemenmeisje. De verwachting die hij van de ander had, staat bekend als het Pygmalion-effect. Op haar beurt ging het meisje in zichzelf geloven en sprak, bij haarzelf onbekende, talenten aan. Een intens geloof in zichzelf, haar eigen zelfverwachting, was uiteindelijk de drijfveer die haar in staat stelde de hoogste adellijke toppen te bereiken (het Galatea-effect). Dit voorbeeld maakt duidelijk dat beide effecten elkaar kunnen versterken.

Lees Jacco’s complete blog, inclusief Drie tips om growth-mindset te ontwikkelen op HR-Base.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Basics van DI, Blog, Expertserie, Expertserie, Langer werken, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid