Stelling
"Meer respect en waardering maken een loonsverhoging overbodig."
7
39
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Kent u die van die indiaan?
Gezonder werken

Kent u die van die indiaan?

collegialiteit

Lachen tijdens het werk. U heeft wel iets anders aan uw hoofd misschien, in deze drukke tijden. Maar volgens een Belgisch gezondheidsplatform toont nieuw onderzoek aan dat lachen op de werkvloer ook de productiviteit kan verhogen. Het kan de productiviteit zelfs ‘spectaculair’ verbeteren. Dat stellen onderzoekers uit meerdere landen.

Lachen om een goeie grap kan vooral in gespannen situaties en bij werkstress precies díe relativering brengen die op zo’n moment noodzakelijk is. Het relativeert het belang van waar je mee bezig bent. Lachen is ook goed voor de gezondheid. Als je lacht komt er zes keer meer zuurstof in je longen dan normaal. Je ademhaling wordt dieper en je bloedcirculatie neemt toe. Je produceert adrenaline en endorfines en je lichaamstemperatuur stijgt met een halve graad. Je buik, je ribbenkast, alles komt in beweging. Ook je keel, je stembanden en je luchtpijp doen mee.

Positieve humor

Lachen is dus belangrijk voor de werksfeer en voor uw gezondheid en ‘welbevinden’. Maar het moet dan wel om ‘positieve humor’ gaan, zoals gezond.be benadrukt. Pest- en roddelgedrag is contraproductief. Grappen die kwetsend zijn voor collega’s zijn ook not-done. Pas ook op met teveel eigen ‘afdelingshumor’, waar anderen niets van kunnen begrijpen. Het wordt dan al snel als kwetsend ervaren.

Het werkt beter door…

Een afdeling waar veel en vaak wordt gelachen zorgt meestal voor gefronste wenkbrauwen bij managers en directie. Gaat al die lolligheid niet teveel ten koste van de productie? Nee, volgens gezond.be. Positieve humor, waarbij  niemand uitgelachen wordt, is erg effectief om het werk aangenaam en productief te maken. Na de grap gaat iedereen met vernieuwde energie weer aan het werk. Beter, en intensiever.

Humor als leermiddel

Humor blijkt ook goed te werken als mensen wat nieuws moeten aanleren. Het wordt dan ineens veel minder erg om het fout te doen. Humor relativeert, wilt u nu zeggen. Daardoor durven medewerkers sneller iets nieuws op te pakken. Het moet dan wel gaan om iets experimenteels, zonder enorme gevolgen als het eerst fout gaat.

Kantoorgrollen

Sommige werkgevers gebruiken humor op de werkvloer om de productiviteit te verhogen. Ze moedigen humor aan, vertellen zelf soms een grapje of ze laten hun collega’s naar een grappig audiofragment luisteren. Dat komt de productiviteit ten goede en zo is iedereen blij. Andere manieren om humor vorm te geven? Een grappencommissie instellen is een echt Nederlandse manier. Vaak komen daar de typische kantoorgrollen uit als de dress down dag, de Grand Prix met kantoorstoelen of neem-je-huisdier-mee-dag. Of bazentennis, waarbij u de leidinggevenden alle hoeken van het kantoor mag laten zien. Er is maar een manier om te ontdekken of dit ook zo werkt bij u…Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid