Stelling
"Ik vind het, met het oplaaiende coronavirus, onverantwoord om terug te gaan naar kantoor."
37
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Kosten werkstress bijna 1 miljard
Arbeidsomstandigheden

Kosten werkstress bijna 1 miljard

Ruim veertig procent van de werkende Nederlanders ervaart meer werkstress dan een jaar eerder. Hiermee stijgt de trend van een oplopende werkdruk al een aantal jaar op rij. Zo blijkt uit het RED Rapport van Tempo-Team. ArboNed becijferde de kosten van werkstress op 800 miljoen. En dat is alleen in de eerste helft van dit jaar. 

De toenemende werkstress wordt volgens diverse onderzoeken veroorzaakt door de overvloed aan digitale informatiestromen, onzekere toekomstverwachtingen en de hoge eis aan flexibiliteit, waarbij het steeds moeilijker wordt om een goed evenwicht tussen werk en privé te vinden. Of, zoals FNV vice-voorzitter Kuin het eenvoudiger zegt: "Er zijn gewoon te weinig mensen voor teveel werk."

Sluipmoordenaar
“De oplopende werkdruk is een sluipmoordenaar. Het is belangrijk dat organisaties hier serieus naar kijken, anders verwachten we dat steeds meer mensen vast gaan lopen in hun baan en kunnen  gaan uitvallen. Echter, door de hoge werkloosheid blijft iedereen – uit angst om zonder werk te komen zitten- maar doorgaan, met alle gevolgen van dien”, aldus Melanie Koelemaij, HR-directeur bij Tempo-Team.

Uit onderzoek van het ministerie van SZW bleek eerder dit jaar al dat een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. In het onderwijs en bij financiële instellingen wordt zelfs de helft van het ziekteverzuim veroorzaakt door de hoge werkdruk. Hierdoor is werkstress het grootste beroepsrisico in ons land. Minister Asscher kondigde vorige maand aan de komende vier jaar werkstress bespreekbaar te maken met werkgevers en werknemers en de Inspectie SZW extra te laten controleren op werkstress.

In kaart brengen
Organisaties kunnen het nodige doen om een te hoge werkdruk bij hun werknemers tijdig in kaart te brengen. Bijvoorbeeld door via een tevredenheidsonderzoek beter naar medewerkers te luisteren, hen meer inspraak te geven. Koelemaij: "De digitale ontwikkelingen en de snelheid van de veranderingen zullen niet minder worden, integendeel." Koelemaij geeft nog vier adviezen voor werkgevers:

  • Geef de werknemers echt iets te zeggen over de koers die de organisatie uitstippelt. Het geeft vertrouwen en dus meer rust als je als werknemer weet waarom je organisatie bepaalde beslissingen neemt en je weet wat jouw inbreng toevoegt aan het totale proces, en daar ook inspraak in hebt.
  • Actief mee kunnen denken en gehoord worden bij oplossingen motiveert enorm. Dan hoeft een hogere werkdruk niet tot meer stress te leiden.
  • Werkgevers moeten blijven investeren in opleidingen. Dit zorgt voor minder stress op de werkvloer omdat daarmee de vaardigheden en kennis up-to-date blijven.
  • Informeer op maat, niet per se alles tegelijk aan iedereen. “Alle medewerkers goed en volledig informeren is essentieel, maar pas op voor een ‘overkill’. Te veel of niet relevante informatie schiet zijn doel voorbij”.

Meer informatie
Meer weten over de aanpak, signalen en risicogroepen van werkstress?  Kijk op PW De Gids Vakbase. En wie echt wat wil doen aan werkdruk, volgt de training ‘Werkdruk de baas’. Of ga naar het congres op donderdag 6 november. Meer informatie en inschrijven? Klik hier.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Balans werk-privé, Gezonder werken, Nieuws, Tools, Uncategorized
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid