Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
31
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Krijg je genoeg adem?
Arbeidsomstandigheden

Krijg je genoeg adem?

rust, relax, yoga, adem

We kunnen als mens ongeveer 8 weken zonder eten, 6 dagen zonder water en slechts een paar minuten zonder zuurstof. We hopen dat je daar weinig van merkt in deze coronatijden. Maar het is ook om andere redenen erg belangrijk om wat nadrukkelijker stil te staan bij een goede ademhaling.

Wie ontspannen en gezond is, ademt tussen de 4 en 8 keer per minuut. Eén ademfrequentie bestaat uit 1 in- en uitademing. De meeste mensen halen dit helaas niet en hebben een veel hogere ademfrequentie. Veel mensen met een burn-out zitten bijvoorbeeld boven de 20 keer per minuut. En dat terwijl 15 keer ademen per minuut gelijk staat aan fietsen met 20 kilometer per uur tegen de wind in. Wie zo hapt naar adem belast zijn vitale organen en zijn vitaliteit onnodig hoog, en dat 24 uur per dag.

Fout ademhalen beheerst je hele leven

Maar fout ademen heeft niet alleen fysieke gevolgen. Mentaal betekent het ook een zware overbelasting. Dat merk je als je een training mindfulness doet. De basis daarvoor is altijd: langzamer en dieper ademen. Minstens 10 seconden lang inademen, en er nog langer over doen om die adem weer kwijt te raken. Als je dat een tijdje doet, ontdek je dat je niet meer gespannen bent. Maar dat je zit te kijken naar iemand die gespannen is. Je neemt als het ware afstand van je eigen gejaagde leefstijl. Een volgende stap? Denk aan iets positiefs dat je gaat doen deze dag. Een leuke gebeurtenis, of het feit dat iedereen nog gezond is. Doe het aan het begin van elke (werk)dag, en de positieve toon is gezet.

Terug naar de basis

Het bijzondere van ademhaling is dat we het kunnen beïnvloeden. Zo kun je direct invloed hebben op je eigen fitheid, ook mentaal, en op je energieniveau. Werknemers met een gezonde ademhaling hebben een hogere productiviteit en zijn minder vatbaar voor stress. En als je stress ervaart, kun je ademhaling direct inzetten om het stressniveau hanteerbaar te maken.

Kaken op elkaar houden

Een hele simpele manier om je ademhaling effectiever te maken is te zorgen dat je in- en uitademt door je neus gedurende de dag. Simpelweg je lippen op elkaar houden zorgt ervoor dat je in- en uitademt door je neus. Neusademhaling zorgt voor 50 procent meer zuurstofopname. Ook verhoogt het je weerstand en levert je dus direct winst op.

Preventie als focus

Als organisatie preventief bezig zijn met gezondheid leidt tot meer ontspanning. En dat alleen kan al zorgen voor betere prestaties, omdat mensen dan slimmer werken in plaats van zich over de kop te werken. Door bijvoorbeeld (als het kan) een paar keer per week te sporten, regelmatig te bewegen op de werkvloer, gezond eten, time-out momenten te stimuleren gedurende de dag en sociale momenten met vrienden en collega’s. Hier als organisatie praktisch over nadenken hoe je gezondheid preventief kunt bevorderen biedt voor de lange termijn meer plezier en gezondere werknemers die minder verzuimen. Zo bereiken we een win-win situatie waar iedereen blij en energiek van wordt.

Organisatorische voordelen van adempauzes

Regelmatige adempauzes hebben niet alleen nut voor de mens, maar voor de hele organisatie. Juist in een drukke tijd, zoals meestal in het voor- en najaar loont het de moeite om zo nu en dan adempauzes in te lassen. Want het geeft ideeën over hoe je dat werk beter, sneller, efficiënter en leuker kunt doen. Zodat iedereen er uiteindelijk meer werkplezier aan overhoudt. Zo bezien slaan adempauzes meerdere vliegen in een klap. Lees hier meer over de organisatorische voordelen van regelmatig even goed, diep ademhalen.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid