Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
17
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Laat het zittende bestaan zo veel mogelijk staan…
Gezonder werken

Laat het zittende bestaan zo veel mogelijk staan…

enthousiast blijven bewegen

Zelfs mensen die regelmatig sporten en helemaal fit zijn lopen meer risico om diabetes te krijgen als ze (ook) veel zitten. Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit Maastricht. Dynamisch werken lijkt de minst slechte oplossing. Ook voor de actievelingen onder u.

“We denken al gauw dat sporten ziektes als diabetes voorkomt. Maar veel zitten, bijvoorbeeld op de bank voor de tv, in de auto, of op het werk uren achter de pc, blijkt wel degelijk een risicofactor te zijn, ook al ben je voor de rest fit”, zegt onderzoeker Jeroen van der Velde. Hij adviseert om “het zittende bestaan” zo veel mogelijk te beperken. Voor het onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 en andere chronische ziekten deden in totaal meer dan 8000 mensen van 40 tot 75 jaar mee. Zij werden jarenlang medisch gevolgd en onderzocht.

Kampioen bewegen

Toch bewegen wij Nederlanders best veel. 80 Procent doet wekelijks aan fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen, tegenover 44 procent gemiddeld in de EU. Daarmee zijn we kampioen bewegen binnen de Unie. Het gaat dan om recreatief bewegen en niet (zozeer) intensief sporten. Deels komt dat door onze goede infrastructuur, zegt Eco de Geus, hoogleraar psychofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en voorzitter van de commissie beweegrichtlijnen. We hebben veel loop- en fietspaden, en we zijn vaak lid van een sportvereniging.

Zitkampioen van de EU

Maar: Nederlanders zitten ook zo’n 8,7 uur per dag. Ook daarin zijn we Europees kampioen. En we zitten steeds vaker. Dat komt vooral doordat steeds meer mensen zittend werk doen. Dat geldt voor de meeste landen waar mensen veel bewegen. Nederland, Zweden en Denemarken zijn zowel de beweeg- als de zitkampioenen van Europa. Waarom veel bewegen en veel zitten vaak zijn gekoppeld moet nog nader worden onderzocht, aldus het Mulier Instituut.

Wissel af met dynamisch werken

Wat te doen? Als een gek gaan bewegen? Neen. Probeer dynamisch te werken. Dat betekent onder (veel) meer vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, mini-pauzes en lunchwandelen. Maar de hele (werk)dag staand doorbrengen is ook niet goed voor de gezondheid. Wie de hele dag staand moet werken, heeft tweemaal zoveel kans op hart- en vaatziekten. Vergader en telefoneer dus soms staand, dan weer zittend. Neem regelmatig pauzes, ga lunchwandelen of neem een kantoorhond. En laat dat beest maar staan terwijl u na het uitlaten weer neerzijgt in die kantoorstoel.

Bewegen kan op vele manieren

Er zijn heel veel manieren om meer te bewegen. En dat voorkomt niet alleen voortijdige sterfte, maar zorgt er ook nog eens voor dat je productiever én creatiever bent. Bewegen is essentieel om vitaler te worden. Hiertoe kan de werkgever fitness bevorderen en stimuleren, door het zelf aan te bieden, door tijd beschikbaar te stellen of door abonnementen op sportscholen en gezondheidstrainingen te stimuleren. Doel is om van gezondheid een chronische verslaving te maken, iets waar je regelmatig wat aan moet blijven doen omdat je je anders slecht gaat voelen. Kent u ze nog? De 7 tips voor dynamischer werken? Ze liggen zo voor de hand dat je ze snel vergeet…Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid