Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Laat je niet weg-automatiseren!
Anders werken

Laat je niet weg-automatiseren!

Het was een vreselijke voorspelling, vorig jaar van McKinsey: de helft van het huidige werk wordt in 2030 gedaan door robots. Gelukkig wordt die soep niet zo heet gegeten. Stephen M. Kosslyn, professor sociale wetenschappen aan Harvard weet wat je moet doen om niet voortijdig zonder werk te komen.

Zeker, het gaat vooral om repetitief routinewerk dat naar de robot gaat. Zoals magazijnen bevoorraden, vrachtwagens rijden, maar ook röntgenfoto’s bekijken kunnen robots nu vaak al veel beter dan mensen. En datzelfde geldt volgens Kosslyn voor het meeste diagnosticeren. Komt omdat een machine, wat een robot in essentie is,  niets kan vergeten. En zo’n brein is veel scherper af te stellen dan onze hersens, waardoor ze veel sneller en scherper dan wij kunnen bepalen wat er met je aan de hand is.

Meer dan genoeg mensenwerk

Het goede nieuws: er blijft nog (meer dan) genoeg werk over voor ons, mensen. Want: snel de juiste diagnose stellen is prettig, maar dan heb je het nog niet verteld aan de patiënt en diens familie. De behandelopties doorspreken, met alle gevolgen van dien, dat zal een mens toch echt veel beter kunnen dan een robot. En dat tot ver in de voorzienbare toekomst, denkt Kosslyn.

Kwalitatiever werk

Niet alleen de hoogwaardige academische beroepen zijn dus veilig voor de robot, omdat ze blijven bestaan, en kwalitatiever worden. Kosslyn geeft ook het voorbeeld van de barista. Steeds vaker worden die koffiemengers en –schenkers (simpel gezegd) vervangen door geavanceerde machines met eigen arm voor het uitserveren van het drankje. Toch is dat maar de helft van het werk van de barista. Nadat het kopje op tafel staat, en vaak al tijdens, komt het ingewikkelde, en onvoorspelbare proces van luisteren naar, en praten met de klant.

2 Werkaspecten die niet zijn te automatiseren

Kosslyn heeft vele soorten werk en banen onderzocht en hij heeft twee aspecten benoemd die in bijna al het huidige werk nog lang door mensen moet worden gedaan. Dat zijn: inspelen op emoties, en rekening houden met de context. Kosslyn zet in zijn artikel duidelijk uiteen wat dat betekent, en hoe wij mensen daarmee een voorsprong voordeel kunnen blijven houden op de machines.

1} Inspelen op de emoties.

Onze emoties zijn complex, onvoorspelbaar en ze hebben veel te maken met communicatie. Allemaal zaken die een robot lastig kan nadoen. Emoties hebben ook grote invloed op de manier waarop we besluiten nemen, en met de manieren waarop we prioriteiten aanbrengen in ons werk, aldus Kosslyn. Zelfs de wetenschap heeft er nog niet goed vat op. Dus is het lastig tot onmogelijk om emotie nu in te bouwen in een geautomatiseerd systeem.

2} Rekening houden met de context.

Dat doen we, als het goed is, bij alles wat we doen. En dan met name bij alle besluiten die we nemen, en zeker ook bij interacties met anderen. Zoals ontmoetingen, overleggen, reacties, en tijdens (honderd)duizend andere contacten elke minuut van elke werkdag. Die context verandert voortdurend, het kan ingewikkelder worden, accenten kunnen wijzigen en ook daar houden onze hersens voortdurend rekening mee. Kosslyn geeft zelf het voorbeeld van de huidige president van de VS… Dit alles is een groot probleem voor de mensen die algoritmes ontwikkelen voor machinaal leren. De enige manier waarop robots tot nu toe kunnen leren. Zo simpel als het is voor een goede barkeeper om anders in te spelen op een huilerige of dronken klant met stemmingswisselingen, zo lastig is dat voor een robot.

Belangrijke vaardigheden

Deze 2 aspecten van ons dagelijks werk en functioneren hebben grote invloed op een heleboel vaardigheden die steeds belangrijker worden. Kosslyn noemt er vele, waaronder kritisch nadenken, creatieve oplossingen vinden, effectief communiceren en adaptief iets nieuws leren. De varianten in gedrag en houding zijn eindeloos, en pogingen om dat te automatiseren zullen voorlopig geen succes hebben, denkt Kosslyn.

Soft skills zijn niet te automatiseren

Kritisch denken, duidelijk communiceren en complexe problemen kunnen oplossen zijn, samen met andere soft skills waaronder adaptief leren, besluitvaardig zijn en goed kunnen samenwerken de vaardigheden waarop werkgevers met name zullen selecteren de komende jaren. We noemen ze soft skills, maar ze zijn het lastigst om te automatiseren. En daarmee zijn het precies de vaardigheden waarmee wij mensen het verschil kunnen blijven maken de komende jaren, voorspelt Kosslyn. We hopen het van harte, met hem.

Are You Developing Skills That Won’t Be Automated?’, Stephen M. Kosslyn, Harvard Business Review, 25 september 2019.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid