Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Lange werkweken zijn echte ‘killers’
Gezonder werken

Lange werkweken zijn echte ‘killers’

Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan, is een bekende tegeltjeswijsheid. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaan mensen wel degelijk dood van te veel werken. 745.000 per jaar om precies te zijn. Gezondheid van alle werkenden komt verder onder druk door de coronacrisis.

De schokkende cijfers over wereldwijde karoshi kwamen naar voren uit onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en de International Labour Organisation (ILO) uit 2016. In dat jaar overleden 398.000 mensen aan een beroerte en 347.000 mensen aan een hartaandoening veroorzaakt door werkweken van 55 uur. In totaal een toename van 745.000 doden door te lang werken. Het is een toename van 29 procent sinds het jaar 2000.

Je wordt er beroerd van

Wie 55 uur of meer per week werkt, heeft 35 procent meer kans op een fatale beroerte dan iemand die 35 tot 40 uur per week werkt. De kans op een dodelijke hartaandoening stijgt met 17 procent bij een werkweek van 55 uur. Ongeveer 9 procent van de wereldbevolking maakt zulke lange uren. Dat leidde tussen 2000 en 2016 tot een toename van het aantal dodelijke hartaandoeningen veroorzaakt door werk met 42 procent. Het aantal sterfgevallen dat werd geweten aan door werkgerelateerde beroertes steeg met 19 procent.

Mannen vaker slachtoffer

Meer dan 55 uur per week werken is een serieus gezondheidsrisico. Dat concludeert Maria Neira, directeur van de afdeling Milieu, Klimaatverandering en Gezondheid van de WHO. Het leidt tot ziektes die worden veroorzaakt door te veel werk. En mannen sterven er veel vaker aan dan vrouwen. Zo is 72 procent van de slachtoffers mannen van middelbare leeftijd of ouder. De schade van de zware werkbelasting treedt in de meeste gevallen pas na jaren op. De meeste sterfgevallen komen voor onder zestigplussers die tussen hun 45e en 74e levensjaar werkweken van minstens 55 uur hebben gemaakt.

COVID maakt het nog erger

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, vreest dat de corona-epidemie de stijgende trend van lange werkweken nog verder zal opstuwen. ‘De COVID-19-pandemie heeft de manier waarop veel mensen werken ingrijpend veranderd. Thuiswerken is in veel sectoren de norm geworden. Hierdoor vervagen de grenzen tussen privé en werk. Daarbij hebben veel bedrijven moeten reorganiseren om geld te besparen. De werknemers die nog in dienst zin moeten meer uren werken. Geen enkele baan is het risico van een beroerte of een hartaandoening waard. De directeur-generaal wil dat overheden, werkgevers en werknemers samen grenzen stellen aan de werkweek om de gezondheid van alle werkenden te beschermen.

Let op elkaars gezondheid!

Maar de coronacrisis hakt er bij veel werkenden sowieso psychisch stevig in, ongeacht het aantal gewerkte uren. Zo bleek onlangs uit onderzoek van het CNV onder de eigen achterban. Een op elke drie werkenden ervaart steeds meer stress, spanningen en somberheid. Agressie van klanten, cliënten of omstanders is een toenemend probleem bij 1 op elke 6 werkenden. Vier op elke tien beleeft minder plezier aan het werk en ruim één op de vijf (21 procent) zit tegen een burn-out aan. Dat zijn er tweemaal zoveel sinds het vorige onderzoek uit oktober vorig jaar. ‘We roepen werkgevers en werknemer op om met elkaar in gesprek te blijven. Zorg voor elkaar te dragen en gezond te blijven’, zegt voorzitter Piet Fortuin van het CNV. Geen loze kreet, gelet op het stijgende ziekteverzuim vorig jaar. Dat steeg naar 4,7 procent gemiddeld, volgens het CBS het hoogste percentage sinds 2003.

Nederlandse werkweken

In Nederland werkt iets meer de helft van de werkenden een volledige werkweek, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is meestal tussen de 35 en veertig uur per week. 8 procent van de werkenden werkt meer dan 40 uur. Onder de 45- tot 55-jarigen is het aandeel dat meer dan 40 uur werkt met 11 procent het grootst. Mannen werken veel vaker voltijds dan vrouwen (72% vs. 27%). Zij werken ook vaker meer dan 40 uur per week. Beroepen waar veel mensen lange werkweken maken van meer dan 40 uur komen vaak voor in de agrarische sector (31%) en bij managers (23%). Een derde van de zelfstandigen werkt ook meer dan 40 uur per week.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid