Stelling
"We hechten teveel waarde aan betaald werk."
16
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Langer doorgaan is gezonder, zelfs pro deo …
Langer doorwerken

Langer doorgaan is gezonder, zelfs pro deo …

hippe jongere oudere

Langer doorwerken. Je moet het willen, het moet kunnen, of misschien is het gewoon broodnodig. Omdat je anders niet genoeg hebt om van te leven. Maar dat het ook goed is voor de gezondheid? Ja, steeds meer onderzoeken wijzen die kant op.

We hebben u al eerder verteld van onderzoek door de Oregon State University. Tussen 1992 en 2010 hebben zij ruim 2000 Amerikanen gevolgd toen ze met pensioen gingen. De meesten waren toen 65 jaar oud. Wie een jaar langer doorwerkte had 11 procent meer kans om 7 jaar later nog in leven te zijn dan de mensen die een jaar eerder stopten met werken.

Je nuttig voelen

Is langer doorwerken goed voor de gezondheid? In de Financial Times bericht Camilla Cavendish in een opiniestuk over andere onderzoeken die dezelfde kant uitwijzen. Zoals de MacArthur Study of Successful Ageing in de VS. Hieruit blijkt dat de mensen die zich nuttig voelen terwijl ze de 70 al zijn gepasseerd, duidelijk minder kans hebben op gezondheidsproblemen dan de 70-plussers die dat gevoel niet hebben. Cavendish vult haar stelling aan met Frans onderzoek, waaruit zou blijken dat langer doorwerken de kans op dementie vermindert.

Meer dan betaald werk

Maar ‘je nuttig voelen’ kan ook met andere zaken dan betaald werk. En er zijn ook andere onderzoeken en ervaringen die mensen die eerder stoppen met betaald werk juist een langer leven voorspellen. Veel hangt ook af van de sociale zekerheid in het land waar je woont en werkt. In Zweden, waar dat systeem uitgebreid is, hoeft maar 8 procent van de ouderen te mantelzorgen. Dat is 15 procent in het Verenigd Koninkrijk. In dat land werkt 64 procent van de 55- tot 65-jarigen betaald; 20 procent minder dan Europees koploper IJsland. De kloof met Nederland is nog groter; bij ons werkt ongeveer 53 procent van de 55- tot 65-jarigen betaald (CBS-cijfers van 2018; het percentage neemt toe). Als 14 procent van de 55-plussers langer doorwerkt, zorgt dat voor 9 procent extra bruto nationaal product, aldus Cavendish.

55? En u zoekt ander werk?

Cavendish wijst op andere problemen met langer doorwerken. Wij kennen ze maar al te goed. Het is al niet makkelijk om ander werk te vinden als je 55 jaar bent. Laat staan dat 70-jarigen makkelijk aan een betaalde baan kunnen komen. We zijn het niet gewend dat ouderen nog naar nieuw, of ander werk zoeken. En we vrezen dat ze niet mee kunnen komen met de ‘nieuwe technieken’. En zo zijn er nog wel wat inmiddels overbekende vooroordelen tegen ouderen en werken.

Zware beroependiscussie

Ook is langer doorwerken vooral problematisch voor de mensen met beroepen die juist het minst geschikt zijn om er langer in door te gaan. Zoals fysiek zwaar werk, psychisch belastend werk en werk dat om andere reden of een combinatie van redenen zwaar is te noemen. Ongeveer de helft van onze beroepsbevolking vindt dat ze zo’n baan hebben. Mensen met een goede opleiding en veel werkervaring zijn het makkelijkst te plaatsen in ander werk, ook vrijwilligerswerk, maar zij hoeven meestal niet meer door te werken om den brode. Wel kan ook hun gezondheid en welbevinden ervan profiteren. Dat zet de zware beroependiscussie bij ons in een ander licht.

Leven Lang Leren wordt serieus

Dus kunnen we de pensioenleeftijd aanpassen op de langere levensverwachting die de meesten hebben. Of we kunnen het concept ‘een leven lang leren’ serieus oppakken, zodat mensen ook op latere leeftijd nog nieuwe vaardigheden kunnen leren waarmee ze langer door kunnen werken. In Nederland geeft de overheid steeds aanzetten hiervoor, zoals met het aangekondigde Stap-budget. Maar langer doorwerken hoeft niet per se altijd, en voor iedereen te zijn in betaald werk, zoals Cavendish ook laat zien in haar uitstekende opiniestuk in de FT. Er zijn andere manieren om de gezondheidswinst vast te houden die bijna iedereen ervaart als hij zich nuttig maakt voor de samenleving.

Nog meer over langer doorwerken?

Tinka van Vuuren vertelt u alles over het concept ‘een leven lang leren’ tijdens Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid op 26 november aanstaande in Utrecht. Niet alleen nuttig om bij te blijven in het eigen vak. Het kan ook helpen als iemand een stap(je) opzij wil of moet maken. En het geeft het gevoel dat je weer meedoet, en dat je er nog toe doet een flinke boost. Nog geen kaartje? Klik hier voor meer informatie en aanmelden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid