Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Langer doorwerken, is dat een thema?
Langer doorwerken

Langer doorwerken, is dat een thema?

zandloper-tijdsbesteding

In 2011 sloten werkgevers en vakbonden een Pensioenakkoord. Onderdeel was dat mensen met fysiek zware beroepen eerder met pensioen konden gaan. Volgens toenmalig vakbondsvoorzitter Jongerius is daar niet veel van terecht gekomen. VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat in cao’s wel veel afspraken zijn gemaakt om langer doorwerken of flexibel met pensioen gaan ook echt mogelijk te maken.

Alleen de verhoging van de pensioenleeftijd is gerealiseerd, stelt Jongerius in Dagblad Trouw. Andere maatregelen, waaronder afspraken om de fysiek zwaarbelaste stratenmaker, bouwvakker of metaalbewerker op leeftijd te ontzien zijn erbij ingeschoten. VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen erop dat het Pensioenakkoord in de Stichting van de Arbeid nooit integraal is ingevoerd omdat de FNV uiteindelijk haar handen ervan af trok. Daarmee zijn afspraken als flexibilisering van de AOW-leeftijd, en ook de stabilisering van de pensioenpremies niet van de grond gekomen. Een ander struikelblok bleek de definiëring van wat precies fysiek zware beroepen zijn.

Afspraken over om- en bijscholing?

Maar ook van de cao-afspraken over bij- en omscholing voor mensen in zware beroepen is weinig terechtgekomen, zegt cao-expert Henk Strating in Trouw. Strating, die betrokken was bij de totstandkoming van talloze cao’s, kan zich niet herinneren dat scholing en loopbaanbegeleiding de laatste jaren onderwerp van discussie waren aan de onderhandeltafel. Volgens hem kijken werkgevers vooral kritisch naar de kosten.

Belangrijk thema

Niet waar, stellen de werkgeversverenigingen op de website van VNO-NCW. Langer doorwerken is sinds de verhoging van de pensioen- en AOW-leeftijd een zeer belangrijk arbeidsvoorwaardenthema. Zo worden in ruim 75 procent van de cao’s afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid en employability. En die hebben volgens de werkgevers resultaat. De pensioenleeftijd is in tien jaar tijd gestegen van 61 naar ruim 64,5 jaar en neemt verder toe. Sociale partners werken momenteel aan nieuwe pensioenafspraken in de SER om te zorgen dat pensioen ook in de toekomst goed geregeld blijft, aldus VNO-NCW en MKB Nederland.

(Trouw, VNO-NCW)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Pensioen
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid