Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
8
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Langer doorwerken in een fysiek zwaar beroep, kan dat?
Achtergrond

Langer doorwerken in een fysiek zwaar beroep, kan dat?

Verwarmingsmonteur, heftruckchauffeur, loodgieter, bouwvakker. Allemaal fysiek belastende beroepen. Maar ook die mensen moeten langer doorwerken. Over de manieren waarop dat het beste kan, praatten 150 werkgevers bij Sligro Food Group in Veghel.

Op donderdag 16 oktober wisselden ruim 150 werkgevers van verschillende bedrijven en organisaties kennis uit over hoe je duurzaam inzetbaar kan blijven als je fysiek belastend werk doet. De bijeenkomst was een initiatief van het programma duurzame inzetbaarheid van het ministerie van Sociale Zaken, TNO en het Buro voor Fysieke Arbeid.

Grote gevolgen voor gezondheid
Van alle werknemers in Nederland voert 42% met regelmaat fysiek belastend werk uit. Dat kan bestaan uit kracht zetten, repeterende handelingen of werken in ongunstige houdingen. De gevolgen op de gezondheid van zwaar fysiek werk zijn groot. In de laatste twaalf maanden had 53% van de werknemers klachten aan hun lichaam, 29% van al het werkgerelateerde verzuim is te wijten aan klachten aan het bewegingsapparaat. Dit kost werkgevers ruim 530 miljoen euro per jaar.

Minder ziek, beter gemotiveerd
Zowel werkgevers als werknemers hebben daarom een groot belang bij het verbeteren van veerkracht, weerbaarheid en vitaliteit op de werkvloer. Werkgevers die dat lukt, zien hun ziekteverzuim dalen en de motivatie en arbeidsproductiviteit oplopen. Een van de werkgevers die dat heeft gemerkt, is De Technische Unie.

Veiligheid, gezondheid, preventie
Tijdens de bijeenkomst vertelde de groothandel in technische installatiematerialen hoe ze monteurs, chauffeurs, magazijnmensen en andere werknemers in zware beroepen gezond en gemotiveerd langer laat doorwerken. “Onderdeel van ons duurzame inzetbaarheidbeleid zijn periodieke preventieve check-ups en een sterk veiligheidsbeleid. Ook worden alle 55-plussers in de organisatie gemonitord, en worden acties ondernomen om langdurige inzetbaarheid mogelijk te maken. Hieronder valt het aanpassen van fysiek zware taken en het beschikbaar stellen van hulpmiddelen.” Technische Unie neemt als werkgever de kosten geheel, of grotendeels voor haar rekening. Die kosten verdienen zich terug, stelt de Technische Unie. “Door een goed werkklimaat en een hoge medewerkerstevredenheid is er nu weinig ziekteverzuim.”Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Langer doorwerken, Langer werken
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid