Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond “Langer doorwerken kan je niet aan de markt overlaten”
Achtergrond

“Langer doorwerken kan je niet aan de markt overlaten”

De werkloosheid onder mensen van 55 tot 65 jaar loopt snel op. In een jaar tijd (tussen 2012 en 2013) kwamen er 30,5 procent werklozen in deze leeftijdscategorie bij. De cijfers tonen aan dat het huidige beleid om ouderen duurzaam inzetbaar te houden niet werkt. Je kunt dat niet overlaten aan de markt; nodig is een actiever kabinetsbeleid.

Annet de Lange, lector Human Resource Management aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen bepleit een mix van financiële prikkels voor werkgevers, meer ontwikkelkansen voor oudere werknemers en een sterkere verankering van leefstijlverbeteringen in de arbeidsvoorwaarden. Het huidige beleid kent een hoog alibigehalte en is daardoor te vrijblijvend en ineffectief. “Het kabinet zegt dat het thema aandacht heeft, maar een samenhangende aanpak en actieve prikkels ontbreken. Die zijn nodig en moeten worden geborgd door de overheid, omdat anders werkgevers al snel kiezen voor het aantrekken en behouden van jonge(re) medewerkers.”

Demotie-framing
Verantwoordelijk minister Asscher van Sociale Zaken kan er met enkele concrete maatregelen al voor zorgen dat meer 55-plussers aan het werk blijven, aldus De Lange. Bijvoorbeeld door werkgevers een financiële compensatie te geven als ze 55-plussers in dienst houden. “Nu wordt vaak gezegd dat ze te duur zijn en daarom salaris moeten inleveren. Deze ‘demotie-framing’ motiveert 55-plussers niet om door te werken en roept bij werkgevers het beeld op dat het in dienst nemen van ouderen geen rendabele investering is.”

Investeer in deskundigheid 55-plussers
Verder verdienen ouderen meer kansen om zich te professionaliseren in hun huidige functie, of om makkelijker te veranderen van beroep. De Lange: “Dat hoeft niet eens gepaard te gaan met een hogere beloning. De mogelijkheid via professionele verdieping en verbreding (meer deskundigheid) van meer betekenis te zijn voor een organisatie, vinden veel van hen al voldoende. En als werkgever krijg je er veel voor terug. Ervaringen in Scandinavië, maar ook eigen onderzoek in Nederland met Uitzendbureau 65plus , laten zien dat oudere werknemers vaak zeer betrokken en resultaatgericht zijn.”

Actief stimuleren leefstijlverbeteringen
Tot slot hoort het actief stimuleren van leefstijlverbeteringen een vast bestanddeel te worden van de arbeidsvoorwaarden. “Ouderen zijn kwetsbaarder, zowel fysiek als mentaal, maar dat betekent niet dat je met een 55-plusser in dienst haast onverantwoorde risico’s neemt. De komende decennia wordt investeren in fitheid, vitaliteit en flexibiliteit een voorwaarde om de inzetbaarheid en productiviteit van medewerkers, jong én oud, op peil te houden.”

Minder hokjesgeest, meer integrale aanpak tussen sectoren
De Lange adviseert minister Asscher een voorbeeld te nemen aan het in IJsland succesvol toegepaste flexicurity-model, waar de regering een flexibeler ontslagrecht heeft weten te combineren met een overheidsgestimuleerde banenmarkt en werkzekerheid. “In Nederland zetten we al een stap in de goede richting als we kiezen voor intersectorale cao’s. Vanuit de integraliteit tussen verschillende beroepssectoren zijn veel passender afspraken te maken die de langdurige participatie van ouderen op de arbeidsmarkt stimuleren.”

Langer en breder doorwerken
Zorgen dat werkende mensen goed geconserveerd langer en breder kunnen doorwerken is op zich al een hele uitdaging. Moet je er nu wel of geen beleid speciaal voor ontwikkelen? Wat verwachten de werknemers met enige leeftijd eigenlijk zelf van hun ‘baas’? En waarom zou je überhaupt langer willen doorwerken? Dr. Annet de Lange geeft tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 17 juni een keynote over dit transitiemanagement naar langer en breder doorwerken. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
 Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsvoorwaarden, Langer doorwerken, Langer werken, Pensioen, Uncategorized

One reacties op “Langer doorwerken kan je niet aan de markt overlaten”

  1. Jack F

    Langer door willen of kunnen werken valt of staat met motivatie een oudere ervaart minder waardering voor zijn inzet en expertise. De expertise word toch al minder omdat mensen steeds minder lang bij een werknemer blijven, en er een te hooge waarde gehecht word aan hbo of univ, studie. in therie werkt het maar in de praktijk niet. de oudere werknemer ziet, denkt en zwijgt. de oudere werknemer heeft ook niet echt meer een doel zijn loopbaan eindigd en hij werkt alleen nog maar om in zijn vrije tijd te genieten, het genieten wordt belangrijker. oplossing om deze desinteresse zou zijn om elke werknemer een studie sabatical aan te bieden bij zijn 45e levensjaar, dit betekend werkgelegenheid voor jongeren en een motivatie upgrade voor de oudere werknemer, deze kan dan ook nog met zijn enorme ervaring s2witchen naar een leukere/ andere baan. waar hij misschien minder zal verdienen maar dat minder erg zal vinden omdat hij een leukere baan heeft. hierbij wil ik wel opmerken dat de motivatie om met monder genoegen te nemen door de regering word tegengewerkt, je word op dit moment gedwongen om nog meer te sparen voor je oude dag. een goede oude dag voorziening is iets wat eigenlijk een verworven recht zou moeten zijn. respect voor ouderen is nog steeds een ondergeschoven kindje.
    Gezondheid onder hoogverdieners is percentueel beter, De huidige bezuinigingen en algemene kostenverzwaring van de verzorgingsstaat is een vooruitschuiven van de problemen. Beter is het om kwaliteit van werknemers te verbeteren waarom steeds meer mensen in de top (grootverdieners) en minder mensen aan het bed. is het dan vreemd dat jongeren geen studie willen doen die hard nodig is. en dat ouderen niet willen omschakelen naar zwaar verzorgingswerk terwijl zij daar misschien beter voor geschikt zijn (levenservaring) want alles moet sneller en er is geen tijd meer voor persoonlijke aandacht en kwaliteit. En die laatste twee zijn eigenlijk alles waar het leven om draait.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid