Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Langer doorwerken kan natuur-lijk
Gezonder werken

Langer doorwerken kan natuur-lijk

Langer doorwerken? De meest natuurlijke manier om dat te doen, is de natuur opzoeken. Ook op kantoor kan dat. Natuur op kantoor zorgt voor meer welzijn, creativiteit en hogere productiviteit.

Zo blijkt uit wereldwijd onderzoek van Interface onder 7.600 kantoormedewerkers uit 16 landen uit Europa, Noord- en Zuid-Europa en Azië. Het onderzoek stond onder leiding van de Engelse professor Sir Cary Cooper. Werkplekken met natuurlijke elementen zorgen voor 15 procent meer welzijn, 15 procent hogere creativiteit en 6 procent hogere productiviteit.

Ideale werkplek
Als het gaat om de ideale werkplek, noemt 55 procent van de Nederlandse respondenten daglicht als favoriet kenmerk. Toch heeft 24 procent van de respondenten geen natuurlijk daglicht en heeft 4 procent zelfs geen raam op de werkplek

Ondanks de resultaten behoren natuurlijke elementen op kantoor niet tot de dagelijkse gang van zaken. Bijna de helft van de respondenten (47 procent) geeft aan geen natuurlijk daglicht op hun werkplek te hebben en bijna 58 procent heeft geen planten. Dit is nagenoeg in overeenstemming met de Europese resultaten, waarbij 42 procent geen daglicht heeft en 55 procent geen planten.

Productiviteit
Als het gaat over productiviteit geeft 39 procent van de ondervraagden de voorkeur aan een eigen kantoorruimte, terwijl 36 procent van de ondervraagden zich productiever voelt is in een open kantoorruimte. Ook dit is in lijn met de resultaten uit 2014 (40 en 31 procent). In ons land zegt bijna de helft zich meer productief te voelen in een eigen kantoorruimte. Slechts 17 procent van werknemers voelt zich het productiefst in een open kantoortuin;

Stedelijke omgeving
Leuk meer natuur op kantoor, maar uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de respondenten in een stedelijke omgeving werkt, en daar tussen de 40 en 49 uur per week doorbrengen. In Europa en Dubai werkt 82% van de medewerkers in een stedelijke omgeving en bedragen de meeste werkweken 30 tot 39 uur.

Zowel het Europese als het nieuwe wereldwijde rapport toont aan dat kantoormedewerkers een sterke affiniteit hebben met elementen die de natuur nabootsen.

Invloed van de werkomgeving
“Het onderzoek laat duidelijk het verband zien tussen de invloed van de werkomgeving en productiviteit. Moderne organisaties staan voor de uitdaging om in toenemende verstedelijking de link met natuur te behouden”, zegt professor Sir Cary Cooper.

“Contact met de natuur en ontwerpen die de natuur nabootsen blijken de gezondheid, prestaties en concentratie te bevorderen en stress te verminderen. Het hebben van werkruimtes met natuurlijke elementen zoals planten, zonlicht en natuurlijke elementen en kleuren wordt daarmee steeds belangrijker’, aldus Geanne van Arkel, hoofd duurzame ontwikkeling bij Interface.

Top 5 Natuurlijke elementen
In hun favoriete werkomgeving willen Nederlandse werknemers de volgende 5 natuurlijke elementen:
1. Daglicht (55 procent)
2. Rustige werkomgeving (32 procent)
3. Echte planten (22 procent)
4. Heldere kleuren (16 procent)
5. Het gebruik van natuurlijke materialen (14 procent)

Het onderzoek is een uitbreiding van een onderzoek dat hierover vorig jaar in Europa en Dubai is uitgevoerd. De resultaten zijn gebundeld in een rapport, genaamd The Human Spaces report into The Global Impact of Biophilic Design.

Bron: Werken 2.0, 2 april 2015Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Langer doorwerken, Nieuws

0 reacties op Langer doorwerken kan natuur-lijk

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid