Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Langer doorwerken? Maak je eigen talentenplan!
Blog

Langer doorwerken? Maak je eigen talentenplan!

Wie eerder wil stoppen met werken, zal dat grotendeels zelf moeten betalen. Wie dat niet kan, zal minstens vijfenveertig jaar actief moeten zijn op de arbeidsmarkt. Dat is de helft van je leven, hopen we, en in die tijd gaat elk mens door verschillende levensfasen. In elke fase stel je verschillende eisen en wensen aan je werk en verschilt je fysieke en mentale belastbaarheid. Hoe kun je toch blijven doorwerken, terwijl je gezond en productief blijft? Koester je steady talenten, zegt Jacco van den Berg. Wat bedoelt hij precies?

Wat niet verandert tijdens dat hele werkende leven, en wat dus steady blijft, dat zijn je talenten. Een talent is een bovengemiddelde begaafdheid voor een bepaalde taak. Iedere medewerker, van jong tot oud, van hoog tot laag, heeft meerdere talenten. Als medewerkers hun talenten benutten stijgen hun motivatie en prestaties. Natuurlijk moet ook de organisatie er garen bij spinnen als mensen in hun kracht worden gezet. En dat gebeurt natuurlijk ook als ze goed presteren. Verder maken talenten, omdat zij ook bepalend zijn voor de ontwikkeling en vernieuwing van de organisatie, in veel organisaties deel uit van het zogeheten strategisch personeelsbeleid. Dit zijn niet alleen de hoger opgeleiden in managementposities, maar bijvoorbeeld ook technici, onderzoekers, en ICT-ers.

Talent zoekt werk

Hoe kun je zo lang en goed mogelijk aan het werk blijven? Door scherp te blijven letten op je kerntalenten, en die zo goed mogelijk inzetten gelet op je levensfase en de werkomgeving waarin je zit. Want dat de (werk)omgeving een randvoorwaarde is om talenten tot wasdom te laten komen wordt vaak vergeten. Als HR de talenten van elke medewerker identificeert en ze koppelt aan de levensfase waarin deze medewerker zit, kan vervolgens onderzocht worden op welke plek en voor welke werkzaamheden die kerntalenten het beste ingezet kunnen worden.

Pas op voor de ‘eeuwige handelsreiziger’

Smartphone_sipGebruik maken van de kerntalenten van medewerkers draagt bij aan met plezier presterende medewerkers. Door hier een dialoog over aan te gaan kan per fase bekeken worden welke talenten op welke wijze kunnen worden uitgenut. Want beschikken over een talent betekent nog niet dat een medewerker dat tot in lengten van jaren wil gebruiken. Na jaren op de weg zitten om verkoopgesprekken te voeren, kan er een dag en levensfase komen waarop je dat echt niet meer kunt opbrengen. Maar je verkooptalent is dan natuurlijk nog niet verloren. Je bent er alleen aan toe om dat op een andere manier in te zetten. Telefonisch bijvoorbeeld, of in een showroom. Of als opleider / coach, met diezelfde aanstekende drive voor de aanstormende salestalenten. Want je wilt tenslotte niet eindigen als Willy Loman in Death of a Salesman… Ook kunnen aanwezig talenten door bijvoorbeeld een technologische ontwikkeling minder waardevol zijn. De goede oog-handcoördinatie van zetters en typisten bijvoorbeeld, komt op de meest onverdachte plekken van pas. In de machinebouw, of maquettebouw voor architecten en soms zelfs als concertpianist!

Plezier duurt het langst

Door hier jaarlijks over van gedachten te wisselen en indien gewenst gemaakte afspraken vast te leggen in een persoonlijk talentenplan investeert de organisatie blijvend in de inzetbaarheid van zijn medewerkers. Want medewerkers die met plezier presteren, gaan langer mee!

Over deze blog

Jacco van den Berg is oprichter van Van den Berg Training & Advies. Het adviesbureau heeft als doel medewerkers en organisaties beter te laten functioneren. De synergie die ontstaat wanneer persoonlijke én organisatiedoelen worden bereikt, staat garant voor het succes van een organisatie. Jacco vindt het leuk om zijn ervaring te verwoorden in artikelen en boeken. Wekelijks levert hij een bijdrage aan de rubriek van Verdien ik wel genoeg? in de Volkskrant.

Deze blog is is onderdeel van de Expertserie Over Duurzame Inzetbaarheid. Een serie inspirerende gesprekken met mensen met een duidelijke visie, een opvallende of afwijkende mening over de actuele thema’s rond langer, anders en gezonder werken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Expertserie, Expertserie, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid