Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Langer doorwerken moet. Maar hoe?
Langer doorwerken

Langer doorwerken moet. Maar hoe?

te lang doorwerken

Het ‘probleem’ heeft steeds meer onze aandacht. Maar wat precies de beste oplossingen zijn? Dat blijft uitproberen, en kijken wat per beroep, functie of zelf individu het beste werkt. Twee recente onderzoeken laten zien dat we zo goed mogelijk proberen om een mouw te passen aan dat langere doorwerken. En dat gaat vaak verder dan de cao voorschrijft.

We werken steeds langer door. Dat laat onderzoek van demografisch instituut Nidi duidelijk zien. Twee jaar geleden ging 62 procent met pensioen op het 65e levensjaar; tien jaar geleden was 78 procent op die leeftijd al aan het ‘genieten’ van de oude dag. Vier van elke tien werkgevers is niet echt goed voorbereid op die snelle stijging van het aantal langere doorwerkers, aldus het Nidi.

Langer doorwerken tegen wil en dank

Werknemers hebben een gemiddelde gewenste pensioenleeftijd van 63,4 jaar. Zij verwachten pas 2,3 jaar later, met 65,7 jaar, met pensioen te kunnen. In de sectoren bouw en industrie is dit gat tussen met pensioen kunnen en ermee willen stoppen het grootst: 2,8 jaar. Een op elke tien werknemers denkt zelfs dat ze moeten doorwerken terwijl ze al AOW krijgen. En driekwart van de mensen die langer moeten doorgaan denkt dat de leidinggevende dit niet leuk zal vinden.

Flexibeler werken graag

Zzp’ers denken dat ze gemiddeld 2 jaar langer kunnen doorwerken dan werknemers. Deels is dit uit financiële noodzaak, maar ook gunstige werkomstandigheden zoals thuiswerken en flexibele uren lijken een rol te spelen. Werkgevers bieden die opties dan ook steeds vaker aan bij al het oudere personeel. Ruim de helft deed dat in 2017; in 2009 bood 32 procent de oudere werkenden thuiswerk en flexibele uren aan. Zo blijkt uit een persbericht van onderzoeksinstituut Netspar.

Meer gezondheidsproblemen verwacht

Werkgevers verwachten problemen door beperkte inzetbaarheid van mensen met gezondheidsproblemen. Vooral in de bouw en industrie; daar denkt de helft van de werkgevers dat oudere werknemers zullen uitvallen door problemen met hun gezondheid. Vier op elke tien werknemers in die sectoren denkt dat zelf ook. Toch nemen werkgevers hun zorgplicht voor oudere werknemers steeds serieuzer, blijkt uit de onderzoeken van Nidi en Netspar. Hoewel ze er niet om staan te springen, stelt onderzoeker Jaap Oude Mulders van Netspar in de Financiële Telegraaf.

Positieve sfeer

Maar langer doorwerken moet; het kan steeds vaker niet anders. De tijd is voorbij dat werkgevers oudere werknemers vrij eenvoudig met financieel aantrekkelijke regelingen konden laten afvloeien. Die prepensioen en vut-regelingen zijn er bijna niet meer. En anders zijn ze fiscaal behoorlijk onaantrekkelijk gemaakt. Wel ziet Oude Mulders dat steeds meer bedrijven eerder overleggen met mensen die fysiek zwaar werk doen. Al rond hun 40e levensjaar bespreken ze dan hoe deze mensen werkend hun pensioen kunnen halen. “Er is een sfeer ontstaan dat de werkgevers samen met hun personeel de schouders eronder zetten”, meldt hij optimistisch.

Scholing geliefde optie

Langer doorwerken blijft vaak over als enige mogelijkheid. Steeds meer werkgevers realiseren zich dat er niet veel anders op zit, blijkt uit diverse onderzoeken van het Nidi. Vooral het aanbieden van scholingsmogelijkheden bij oudere werknemers is flink toegenomen: ruim de helft van de werkgevers zegt dit te doen, waar acht jaar geleden nog minder dan 10 procent daar geld en energie in stopte. Ook demotie komt nu vaker voor dan tien jaar geleden. Maar met gemiddeld 8 procent blijft het nog relatief zeldzaam.

Maatregelen langer doorwerken 2019

Maatregelen om langer door te werken

Meer ontzie-maatregelen

Veel werkgevers hebben meer ergonomische maatregelen getroffen om het werk aangenamer te maken. Ook worden oudere werknemers nu vaker vrijgesteld van onregelmatig werk, waaronder nachtdiensten. Twee op de drie industriële werkgevers bieden ouderen extra vrije dagen aan. In de publieke sector heeft u evenveel kans op flexibele werktijden en vaker thuiswerken. Tweemaal zoveel werkgevers als in 2009 schrappen nu de onregelmatige en ploegendiensten voor ouderen. Niet alle deskundigen zijn enthousiast over deze toename van ontzie-maatregelen voor ouderen.

Overheid: doe mee!

Maar ook de overheid moet een helpende hand bieden, vinden werkgevers en vakbonden. Maak deeltijdpensioen vóór de AOW-leeftijd fiscaal en financieel aantrekkelijker, zegt 60 procent van de werkgevers. Ook het ontslagrecht moet soepeler, zegt eenzelfde percentage. En 56 procent van de werkgevers vindt dat demotie makkelijker moet worden. Maar liefst wel met behoud van pensioen(opbouw). Daarvoor moet ook de overheid fiscaal en financieel over de brug komen. Afschaffen van hogere salarisschalen voor ouder personeel noemt 44 procent van de werkgevers wenselijk. Hiervoor moeten ze met name bij de vakbonden zijn. Maar het belangrijkste vinden werkgevers toch echt een lagere AOW-leeftijd voor zware beroepen; ruim driekwart van de werkgevers is hier een voorstander van. Over de (on)mogelijkheden van langer doorwerken zijn we voorlopig nog niet uitgepraat.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid