Stelling
"Meer respect en waardering maken een loonsverhoging overbodig."
7
39
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Langer werken, langer leven?
Langer doorwerken

Langer werken, langer leven?

oudere leert van jongere

Dit wilt u waarschijnlijk niet lezen. Maar 18 jaar onderzoek onder bijna drieduizend mensen heeft aangetoond wat velen al vermoedden: er bestaat een verband tussen langer doorwerken en langer leven. Maar het effect hangt erg af van de kwaliteit van het werk.

Drie onderzoekers van de Oregon State University hebben 2.956 mensen gevolgd die in 1992 nog werkten en uiterlijk in 2010 met pensioen zijn gegaan. De meesten waren toen 65 jaar oud. Een minderheid was een jaar ouder (66) toen ze in 2010 ophielden met werken. Van deze groep waren vorig jaar 11 procent meer mensen nog in leven dan de groep die afzwaaide met 65.

Plausibele verklaring

De Harvard Business Review interviewde een van de onderzoekers, Chenkai Wu over deze opmerkelijke onderzoeksresultaten. Volgens hem is alleen langer doorwerken een plausibele verklaring voor de langere levensduur van de mensen die een jaar later met pensioen gingen. Sterker nog, zelfs de mensen die niet erg gezond waren, ruim een derde van de gevolgde groep, hadden 9 procent meer kans op een langer leven als ze hun pensioen een jaar uitstelden.

Sterk verband

Bij hun statistische analyses hielden de onderzoekers naar eigen zeggen tot in detail rekening met allerlei andere verklaringen, zoals leefstijl, geslacht, afkomst, gezondheid, aanleg voor chronische ziektes. Ook hielden de onderzoekers rekening met het soort baan dat deze mensen hadden gedaan. Het verband tussen pensioenleeftijd en sterftekans bleef sterker dan alle andere mogelijke verklaringen.

Geen directe relatie

Nu wil een verband volgens de onderzoekers nog niet zeggen dat er ook een rechtstreekse relatie bestaat tussen langer doorwerken en langer leven. Om dat te bewijzen is een willekeurig samengestelde controlegroep nodig. En mensen zonder enige reden opleggen wanneer ze met pensioen moeten gaan is vrij lastig. Zeker in de VS, waar de pensioenleeftijd helemaal vrij is. Bovendien zijn er ook andere studies, die aantonen dat langer werken wel schadelijk is voor de gezondheid. Weer andere onderzoeken laten geen enkel verband zien.

Sociale en culturele factoren

De onderzoekers willen vooral een discussie beginnen over de kwaliteit van werk. Welke gunstige effecten heeft een werkend leven op actief en betrokken zijn, op de mate en kwaliteit van de sociale interactie met allerlei soorten mensen. Zelf denken de onderzoekers dat langer doorwerken fysieke en mentale achteruitgang kan vertragen. Ook kan met pensioen gaan op een leeftijd waarop de maatschappij dat van je verwacht positieve effecten hebben, stellen de onderzoekers. Tenslotte zien de onderzoekers in dat het voor sommige beroepen en functies voordelig kan zijn om eerder met pensioen te gaan. Beter voor hun levensverwachting. Maar welke groepen daar echt profijt van hebben, en of die voordelige effecten ook anders zijn te behalen, daar is nader onderzoek voor nodig.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid