Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Later AOW betekent niet massaal in de WIA
Langer doorwerken

Later AOW betekent niet massaal in de WIA

gelukkige oudere werkster

Een hogere pensioenleeftijd zal niet direct leiden tot een explosie van het aantal arbeidsongeschikten. Dat verwacht het Centraal Planbureau (CPB) in het achtergronddocument ‘ Effect van stijging AOW-leeftijd op arbeidsongeschiktheid’. Maar de ontwikkelingen zijn lastig te voorspellen, geven de onderzoekers toe.

Volgens het CPB neemt het percentage werknemers dat een beroep doet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering WIA ‘in beperkte mate toe’ als de AOW-leeftijd verder omhoog gaat. Als de AOW-leeftijd wordt opgetrokken naar 70 jaar, zullen er waarschijnlijk ‘wat meer’ arbeidsongeschikte mensen tussen 65 en 69 zijn dan er nu tussen 60 en 65 jaar oud zijn. Maar minder dan de 33 procent arbeidsongeschikten die er in het jaar 2000 onder de ‘oude’ WAO waren onder mannen van 55 tot 64 jaar.

Ouderen blijven langer gezond

Mensen blijven tot op latere leeftijd gezonder, is de motivatie van het CPB. Gebaseerd op ‘nationale en internationale literatuur’ lijkt de ontwikkeling van de gezonde levensverwachting de ontwikkeling van de totale levensverwachting in belangrijke mate te volgen. Als extra jaren vooral extra gezonde jaren zijn, dan biedt dit – met de juiste voorbereiding – ruimte voor langere werkzame levens.

Wat is goede gezondheid?

Het CPB sluit aan bij de vier maatstaven voor een gezonde levensverwachting van het CBS. Dan gaat het om de levensverwachting:

1) in goed ervaren gezondheid;

2) in goede geestelijke gezondheid;

3) zonder lichamelijke beperkingen;

4) zonder chronische ziekten.

De eerste drie maatstaven ontwikkelen zich vrijwel even gunstig als de totale levensverwachting. Alleen de ontwikkeling van de levensverwachting zonder chronische ziekten lijkt hierbij achter te blijven, maar dit blijkt de indicator te zijn die het minst sterk samenhangt met arbeidsongeschiktheid.

Ruime bandbreedtes

Maar de feitelijke toekomstige ontwikkeling van de arbeidsongeschiktheid bij een hogere AOW-leeftijd is nog erg onzeker, schrijven de onderzoekers in hun samenvatting. Daarom hebben ze ‘ruime bandbreedtes’ gehanteerd bij hun inschatting van het aantal arbeidsongeschikten als de AOW-leeftijd stijgt.

6 Jaar later pensioen, is te doen

De bevindingen van het CPB lijken op die van Michaël Boissonneault van de Universiteit Groningen. Zijn studie toonde aan dat gezonde Europeanen 6 jaar later met pensioen kunnen, mits ze fysiek gezond zijn. De lichamelijke gezondheid gaat tussen 50 en 74 jaar maar langzaam achteruit. En de meeste oudere werknemers zijn voldoende gezond om te kunnen blijven werken. Bovendien slagen ook minder gezonde mensen er vaak in om toch te blijven werken. Psychische gezondheid vormt mogelijk een groter probleem voor een hogere pensioenleeftijd dan lichamelijke gezondheid, concludeert Boissonneault.

(Bronnen: FD, CPB)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Pensioen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid