Stelling
"We hechten teveel waarde aan betaald werk."
16
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Later met pensioen gaan we toch doen!
Langer doorwerken

Later met pensioen gaan we toch doen!

Aan langer doorwerken kan niemand meer ontkomen. En steeds meer mensen werken inderdaad ook langer door. Dat maken nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) duidelijk. Toch zijn er nog opmerkelijke verschillen tussen beroepen en opleidingsniveaus.

Ging de werkende mens in 2006 gemiddeld nog op 61-jarige leeftijd met pensioen. In 2018 was dat gemiddeld met 65 jaar, de oude AOW-leeftijd. Tussen 2017 en 2018 steeg de gemiddelde pensioenleeftijd met 5 maanden. Steeds minder mensen stoppen met werken vòòr hun 65e. Regelgeving en wetswijzigingen om werknemers te stimuleren langer door te werken hebben klaarblijkelijk hun uitwerking niet gemist. Ook de geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd sinds 2013 heeft waarschijnlijk een rol gespeeld.

Stijging is te merken

Sinds 2007 is te merken dat steeds minder mensen voor hun 65ste met pensioen gaan. Hun aandeel is gedaald van 88 procent in 2006 naar 34 procent in 2018. Van de werknemers die in 2018 met pensioen gingen was 58 procent 65 of 66 jaar. Even ter vergelijking: in 2006 was dat nog slechts tien procent. Daarnaast speelde de verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar mee. In aansluiting daarop besloot 38 procent van de werknemers pas op die leeftijd te stoppen met werken.

Werkvloer wordt steeds grijzer

Het aantal personen van 55 jaar of ouder met loon als voornaamste inkomensbron is tussen 2006 en 2018 bijna verdubbeld. Volgens het CBS komt dit onder andere door maatregelen om vervroegd pensioen te ontmoedigen. Daarnaast speelt de hogere AOW-leeftijd een rol, net als het grotere aandeel werkende vrouwen en de vergrijzende bevolking. Dat resulteerde in 2018 in veel meer werknemers van 60 tot 65 jaar. Bijna vier keer zoveel als in 2006, om precies te zijn. Ook het aantal werknemers van 65 jaar of ouder nam sterk toe: van 9.000 in 2006 naar 81.000 in 2018.

Vroege stoppers en lange doorwerkers

Vorig jaar gingen werknemers in de zorg, energie, overheid en onderwijs het vroegst met pensioen. De leeftijd lag daar gemiddeld op 64 jaar en 6 maanden. Vooral in de agrarische sector werken mensen lang door. Vorig jaar gingen men daar gemiddeld pas op 66-jarige leeftijd met pensioen. Dat steekt schril af tegen de 64 jaar en 6 maanden bij ambtenaren en onderwijskrachten. Die op hun beurt toch ook al weer flink later afzwaaien dan in 2006, toen hun gemiddelde pensioenleeftijd op 60 jaar lag.

Verschil in opleiding blijft

Hoog opgeleide werknemers gingen vorig jaar gemiddeld 8 maanden eerder met pensioen dan laagopgeleiden. Werknemers met een hoog opleidingsniveau gingen gemiddeld op een leeftijd van 64 jaar en 10 maanden met pensioen en middelbaar opgeleiden met 64 jaar en 11 maanden. De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers met een laag opleidingsniveau was in 2018 65 jaar en 6 maanden. Dat verschil is al merkbaar in de statistieken sinds 2011.

Bronnen: Arbo-online en CBSPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid