Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Lean werken, werkt dat duurzamer?
Achtergrond

Lean werken, werkt dat duurzamer?

Uit onderzoek van ISBW Opleiding & Training naar de status van lean in Nederlandse organisaties, blijkt dat meer dan de helft (56%) van de bedrijven (nog) niet volgens de Lean-principes werkt. Opmerkelijk is dat 28 procent van alle bedrijven direct wil overstappen op een lean bedrijfsvoering.

De belangrijkste reden om lean te gaan werken – of ze dat nu al doen of niet – is voor de meeste bedrijven traditioneel; 54 procent streeft met lean naar een meer efficiënte bedrijfsvoering. Een beduidend kleinere 20 procent zet lean in op basis van de langetermijngedachte, waarbij er veel ruimte is voor borging en een nieuwe manier van werken.

De respondenten zien het resultaat van lean positief in: 67 Procent van de bedrijven die lean implementeerden ziet daadwerkelijk resultaat. Bedrijven die (nog) niet volgens de lean-principes werken, geven aan dat dit vooral te wijten is aan het vastlopen van het proces (41%), of dat lean geen onderdeel is van de strategie (59%). Het blijkt dat een gebrek aan resources, teveel focus op de korte termijn en onvoldoende draagvlak bij de top van de organisatie daar debet aan zijn. Het online onderzoek is uitgevoerd onder 228 managers in het Nederlandse bedrijfsleven.

Hard werken voor de langere termijn
Else Slegers, algemeen directeur bij ISBW: “De crisis dwingt veel bedrijven tot denken op korte termijn. Een logisch gevolg, het is een kwestie van snel de klappen opvangen. Helaas is het ook funest voor het succesvol opereren via het lean-principe. Efficiency, oftewel meer doen met minder mensen en tegen minder kosten, wordt nog steeds als het belangrijkste argument voor lean gezien. Deze traditionele kijk op lean is voor veel bedrijven echter geen garantie voor succes. Lean is hard werken en levert pas na ingrijpende veranderingen rendement en toegevoegde waarde op. Organisaties en managers hebben handvatten nodig om meer op lange termijn met organisatieveranderingen als lean om te gaan, zodat ze betere en duurzamere resultaten behalen.”

Lean, wat is dat (ook alweer)?
Hoewel er geen vaste omschrijving voor is, komen de meeste definities erop neer dat lean vooral gericht is op de doorstroming in het hele proces (de throughput). Daarvoor brengt lean elke processtap terug tot de essentie. Alleen de handelingen die noodzakelijk zijn om naar de volgende stap te kunnen zijn belangrijk. En bij die noodzakelijke handelingen mag het alleen gaan om handelingen die waarde toevoegen. Alles dat daarbij geen waarde toevoegt is verspilling. Zo is bij dit artikel een korte omschrijving van wat doorgaans onder lean wordt verstaan noodzakelijk om er wat mee te kunnen doen, en het voegt waarde toe omdat u zich beter kunt oriënteren op lean. Een uitputtende behandeling van de verschillende opvattingen van lean is daarvoor niet nodig, en het voegt ook niet veel waarde toe. (red.)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Balans werk-privé, Het Nieuwe Werken, Implementatie, Langer werken, Tools, Uncategorized
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid