Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Leefstijl verbeteren? Breng eerst de vitaliteit in kaart
Gezonder werken

Leefstijl verbeteren? Breng eerst de vitaliteit in kaart

Hoe krijg je als bedrijf je mensen zover dat ze daadwerkelijk aan de slag gaan met hun leefstijl? Misschien is het goed om dan eerst de vitaliteit in kaart te brengen. Maar waar begin je? Het Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) is een goed startpunt.

Eind november werd bekend dat medewerkers met een ziektekostenverzekering bij Menzis vanaf volgend jaar ook via de bedrijfsarts een gecombineerde leefstijlinterventie kunnen aanvragen. De gecombineerde leefstijlinterventie is eigenlijk bedoeld voor individueel gebruik, een bedrijfsmatige aanpak bestaat in die zin niet. Maar juist organisaties kunnen flink profiteren als medewerkers vitaler worden. Vitalere medewerkers zijn immers productiever en verzuimen minder.

Het PMO als beginpunt van vitaliteit

“Het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een goed startpunt om vitaliteit en leefstijl onder de aandacht te brengen bij medewerkers”, zegt Gerko Riedstra. Hij is directeur en oprichter van TIGRA, een bedrijf dat zich al 25 jaar bezighoudt met het optimaliseren van gezondheid en inzetbaarheid bij medewerkers. Een PMO is een uitgebreid onderzoek op het gebied van gezondheid en werk. Hierin worden medische zaken meegenomen, en er is aandacht voor aspecten zoals werksfeer, stress en lichamelijke belasting. Geen organisatie is hetzelfde, dus een PMO is overal anders. Een werkgever is – volgens de Arbowet – verplicht om zijn medewerkers periodiek de gelegenheid te geven om een PMO te ondergaan.

Lees ook: Een versnelde route naar een gezonde leefstijl

Voorkeursleveranciers HR

Welke bedrijven schakelt HR het liefst in? Dit is inzichtelijk gemaakt in het Partner of Choice-onderzoek 2020 van PW. Daarin vind je winnaars én challengers in zes categorieën. HR-professionals zetten Menzis op plek 4 als het gaat om gezondheid & vitaliteit en op de eerste plek als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Alle resultaten van het onderzoek staan in het digimagazine Partner of Choice. Met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Leefstijlproblematiek

“Bij het uitvoeren van een PMO wordt in kaart gebracht wat de leefstijlgerelateerde gezondheid, het werkvermogen en arbeidsgerelateerde gezondheid is”, aldus Riedstra. Niet alleen wordt gekeken naar het individu, maar de organisatie krijgt via een dashboard ook een helder overzicht van het totale werkvermogen binnen de organisatie. “We kunnen wel stellen dat veel medewerkers bij diverse bedrijven kampen met leefstijlgerelateerde problemen’, aldus Riedstra.

Zwart op wit

Doordat medewerkers het via een PMO zwart op wit krijgen dat ze bijvoorbeeld een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten, zijn ze eerder bereid om met hun eigen leefstijl aan de slag te gaan. “Dat komt met name omdat we de resultaten van het PMO individueel met medewerkers bespreken. Op dat moment zijn mensen ook daadwerkelijk bereid om te veranderen. Dan helpt het ook als ze daarvoor niet nog eerst naar de huisarts hoeven voor een verwijzing”, zegt Riedstra.

Past makkelijker in je eigen ritme en routine

Je moet het ijzer dus smeden als het heet is. Een andere toegevoegde waarde van het bedrijfsmatig aanpakken van een gecombineerde leefstijlinterventie: het is voor de medewerker eenvoudiger in te passen binnen zijn eigen ritme en routines. Naar het werk gaat hij toch al, dus waarom niet gelijk daar een groepsbijeenkomst volgen? Dat scheelt tijd en gedoe in de avonduren.

Belangrijk tegen corona

Juist tijdens de coronapandemie is de aandacht voor een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. Onlangs nog werd het belang hiervan onderstreept door verschillende deskundigen. Waaronder Diederik Gommers van Erasmus MC, bestuurders (waaronder Ruben Wenselaar van Menzis) en wetenschappers, waaronder Erik Scherder van de Vrije Universiteit in een brandbrief aan het kabinet. Door bijvoorbeeld gezonder te eten, meer te bewegen en voldoende te ontspannen kunnen mensen hun immuunsysteem versterken.

Versterkt ook de afweer tegen corona

Volgens de deskundigen, onder wie Diederik Gommers en Erik Scherder, kan dat ertoe leiden dat een corona-infectie minder ernstig verloopt. “Wat dat betreft is het alleen maar goed dat er nu extra barrières worden weggenomen om aan de slag te gaan met hun leefstijl’, aldus Riedstra. Ongeveer 7.000 mensen maken nu gebruik van de gecombineerde leefstijlinterventie. Maar het zou mooi zijn als dit aantal snel toeneemt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MenzisPrint Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Sponsored content
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid