Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken De leerkick inzetten als stressbuffer?
Langer werken

De leerkick inzetten als stressbuffer?

kantoormedewerker heeft werkstress

Weer terug op het werk na een welverdiende vakantie, en … alles blijkt nog steeds hetzelfde. Volle agenda’s, drukke dagen. Dus schouders er maar onder zetten en met frisse moed verder gaan waar u was gebleven? Probeer eens anders om te gaan met die werkstress, zegt professor Chen Zhang van de Tsinghua universiteit op HBR. Leer er iets bij. Over de leerkick als stressbuffer.

Die professor is ook gek, denkt u. Ik heb het al te druk, en er dan nog iets bij doen? Toch is iets nieuws leren of je ergens verder in verdiepen een betere stressremedie dan de gebruikelijke manieren om met werkstress om te gaan, heeft Zhang ontdekt. Als het werk zich opstapelt, zetten we de schouders eronder en bijten door, of we zetten het van ons af en lopen er van weg.

Klassieke vecht-of-vlucht helpt niet

Geen van beide klassieke manieren om met te hoge werkdruk om te gaan  zijn erg effectief, weet iedereen die ze ooit heeft toegepast. Want de schouders eronder en tandje bijzetten betekent al snel mindere kwaliteit, en grotere vermoeidheid. Wat leidt tot nog minder kwaliteit en een neerwaartse spiraal. En de nadelen van afschuiven en weglopen voor het probleem liggen voor de hand: bij terugkomst is het probleem meestal niet ‘vanzelf’ verdwenen. En de achterliggende oorzaak al helemaal niet. Dat betekent: boze collega’s, meer schuldgevoel en verlies van prestige of de baan, in het uiterste geval.

De leer-kick krijgen!

Er is een andere manier om met hogere werkdruk om te gaan. Leer er iets bij! Persoonlijke ontwikkeling kan werken als buffer tegen stress, heeft Zhang ontdekt in diverse onderzoeken. Hij beschrijft er twee in zijn artikel, en ze zijn de moeite van het lezen meer dan waard. Maar het achterliggende psychologische mechanisme waardoor iets nieuws leren als stressbuffer werkt is nog fascinerender: het geeft ons het gevoel dat we competenter zijn en efficiënter werken. Dat gevoel krijgt u niet door het werk van u af te schuiven of er (tijdelijk) voor weg te lopen, bijvoorbeeld door een vrije dag te nemen.

Werkstress is grensverleggend

Wie in de ontwikkelmodus blijft staan in drukke tijden kijkt positiever aan tegen die hoeveelheid werk dan de mensen die alleen maar tegen de workload aankijken. Waarbij leren en ontwikkelen niet betekent een complete leergang hoger management in recordtijd afronden. Het gaat volgens Zhang veel meer om kleine stapjes vooruit in het dagelijkse werk, eigenlijk een andere manier om het werk te benaderen. Dat is dan ook zijn eerste advies om leren strategisch in te zetten tegen de werkdruk.

De leerkick inzetten als stressbuffer: 3 adviezen

1} Kijk anders aan tegen je eigen hoeveelheid werk.

Stapelt de hoeveelheid afspraken, to-do’s en andere taken op korte termijn zich (weer) op? Zie het niet als bedreiging, maar als kans om iets nieuws te leren. Juist de taken waar je van in de stress schiet, zijn kennelijk uitdagend genoeg om er iets van op te steken of bij te leren. Hier moet de medewerker zich wel eerst voor openstellen, denken wij. Anders blijft het hangen in een Ratelbandje. Denken aan het positieve gevoel als het toch lukt om die lastige taak uitgevoerd te krijgen helpt op weg naar die leer-kick. Het stimuleert de persoonlijke ontwikkeling en maakt de medewerker breder, en dus beter inzetbaar op de langere termijn.

2} Praat erover met collega’s.

Zelf blijven malen over een lastige kwestie of taak brengt de medewerker meestal niet op nieuwe ideeën of invalshoeken. Erover praten met collega’s en andere medewerkers in de organisatie helpt veel vaker om de kwestie op een andere manier te benaderen. Eentje waar de medewerker zelf nooit op zou zijn gekomen. Alleen al iets nieuws proberen geeft vaak al een leer-kick(je)…

3} Iets nieuws leren is ook een soort vakantie.

Iets nieuws leren kan heel verfrissend zijn, juist omdat het iets nieuws is. En dus anders dan de dagelijkse routineklussen. Het geeft – als het aansluit bij je persoonlijke of professionele belangstelling – die verfrissende leerkick waardoor medewerkers anders tegen hun werk aankijken. Medewerkers moeten volgens Zhang proberen om leeractiviteiten (waaronder de inmiddels beruchte cursussen- en congressencaroussel plus meet-ups in voor- en najaar) niet te zien als “werk”, maar als uitstapje waar je ook nog wat van opsteekt.

Dit is geen quick fix

Permanent in de leerstand blijven staan maakt je minder kwetsbaar voor stress, werkdruk en veranderingen. Dat lijkt de centrale boodschap van professor Zhang in dit artikel. Ongetwijfeld heeft hij gelijk. Maar er zit een andere boodschap onder, denken wij. En dat is: werk zien als middel voor persoonlijke ontwikkeling en groei, niet alleen als middel om geld te verdienen om van te leven. Die benadering van werk is echt iets waar veel Westerse mensen pas op de langere termijn aan toe komen. Niet iets dat ze kunnen aannemen zodra de werkstress toeslaat. Op de korte termijn bevat dit artikel daarom weinig bruikbaars tegen werkstress. Maar voor de langere termijn is deze houding ten opzichte van werkstress en duurzame inzetbaarheid des te waardevoller.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid