Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
15
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Leidinggeven is mensen in het licht zetten
Blog

Leidinggeven is mensen in het licht zetten

gezond en gelukkig gevoel

Leidinggeven is een competentie, een vak. Dat vak is geschikt voor mensen die andere mensen zodanig beïnvloeden dat de organisatie en haar stakeholders er beter van worden. Klinkt prachtig, maar hoe doe je dat in deze VUCA-tijden? Lidewey E.C. van der Sluis stak er een lichtje over op.

Leidinggeven is gedrag, een werkwoord. Het is geen functie bekleden of in een positie zitten, maar een activiteit vanuit verantwoordelijkheid. Leidinggeven is van strategisch belang, een serieuze aangelegenheid. De vakkennis en het gedrag van leidinggevenden heeft invloed op het functioneren en de concurrentiekracht van de organisatie.

Omgevingsfactoren bepalen het ‘gezonde gevoel’

Reden te meer om mensen die leiding aan hun collega’s geven goed te selecteren en te begeleiden. Maar nóg belangrijker is snappen dat leiding krijgen eigenlijk een soort lichttherapie is. Hoezo? Het menselijk leven is verbonden met de omgeving. Omgevingskenmerken bepalen of je te eten en te drinken hebt, of je het warm of koud hebt, of je veel of weinig naar buiten gaat, etc. In het verlengde hiervan werd door de Britse verpleegkundige Florence Nightingale (1820-1910) ontdekt dat de gezondheid van mensen contextueel is. Mensen die veel licht en frisse lucht krijgen, leven langer en zijn gezonder.

Licht

Licht, met name daglicht, zorgt voor de aanmaak van vitamine D en energie. Mensen knappen op van het zonnetje. Het stofje serotonine blijkt hiervoor de impuls te geven. Door daglicht wordt bij mensen serotonine aangemaakt dat hen opgewekter en kalmer maakt. Serotonine wordt ook wel het zelfvertrouwenmolecuul genoemd. Mensen bij wie deze neurotransmitter rijkelijk stroomt, hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zich. Mensen die deze stof minder makkelijk aanmaken, zijn daarentegen wat afhankelijker en zoekender van aard. Ze zoeken eerder naar bevestiging buiten zichzelf en hebben meer behoefte aan bevestiging. Bijna alle antidepressiva werken op zo’n manier, dat ze aanwezigheid van serotonine in het brein stimuleren.

Leidinggeven als energiebronhalf-gebrande kaars

Medewerkers zijn steeds vaker goed geschoolde vakspecialisten, ze hebben alle informatie die ze nodig hebben om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen doen. Van de organisatie willen ze graag alle ruimte die ze nodig hebben om dat dan ook te kunnen doen. Daarvoor zijn andere vormen van leiden en organiseren nodig, manieren die beter passen bij de grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die moderne professionals graag hebben om het best mogelijke resultaat te behalen. Onderdeel daarvan is dat managers andere manieren moeten vinden om waarde toe te voegen aan ‘hun’ organisaties. Ze moeten steeds meer de verbinder, integrator, facilitator en coach worden van teams die zelf problemen oplossen en resultaten bereiken. Leidinggevenden worden meer en meer de energiebron die de topprestaties van het team mogelijk maakt.

Wordt een zon op maat

Om van organisaties bruisende systemen te maken, zouden leidinggevenden dus leveranciers moeten zijn van licht. En daarmee ook van serotonine. Maar dan wel leveranciers die hun ‘klanten’ (lees: medewerkers) goed kennen en daardoor op maat kunnen leidinggeven, want de één heeft er meer van nodig dan de ander. Als dat lukt, voeren zij per persoon de brandstof aan die nodig is om alle mensen die aan hen zijn toevertrouwd enthousiast en met energie hun werk te laten doen. Op zo’n manier kunnen leidinggeven, is een competentie (iets kunnen) en een gedragskenmerk (iets doen) dat is te vergelijken met licht geven, het belichten van collega’s, collega’s in het licht zetten. Leidinggeven is dan vooral geschikt voor mensen die zich op deze manier gedoseerd en actief willen en kunnen inzetten voor de organisatie.

Maar: overdaad schaadt

Net als met zonlicht zit er aan de hoeveelheid leiderschap dat goed is voor een mens een maximum. Overdaad schaadt. Leidinggevenden zouden dit maximum moeten weten om optimaal effectief te kunnen zijn. Ook zijn er uitzonderingen. Zoals mensen allergisch kunnen zijn voor zonlicht, zo kunnen werknemers pukkeltjes krijgen van leidinggevenden. Dat ligt dan niet aan de leidinggevende, maar aan de werknemer. Werknemers met deze allergie doen er verstandig aan om dit tijdig kenbaar te maken.

Meer informatie

Dit artikel is gebaseerd op: ‘Leidinggeven is mensen in het licht zetten’ door Prof. Dr. Lidewey E.C. van der Sluis. Lees het originele artikel op PW.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Blog, Langer werken, Leiderschap, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid