Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Nederlandse werknemer: geen beweging in te krijgen
Langer werken

Nederlandse werknemer: geen beweging in te krijgen

Medewerker staat voor keuze: blijven of gaan?

Opleiden en leren zien we niet zo zitten. Maar werken bij een ander bedrijf? Daar hebben we wel oren naar. Mits op projectbasis. Dat beeld komt naar voren uit verschillende onderzoeken naar de inzetbaarheid van werknemers. Het vlot nog altijd niet erg met onze mobiliteit, blijkt daar ook uit. Maar ligt dat echt alleen aan de werknemers?

Driekwart van de werknemers wil zich liever verdiepen in de functies bij de huidige werkgever dan andere ervaringen opdoen bij een andere werkgever. Zo bleek begin mei uit onderzoek van financieel detacheerder FBD. Roerend, die trouw aan de eigen werkgever. Maar is het ook verstandig? Nee, roepen steeds meer onderzoekers. Werknemers en ook werkgevers hebben onvoldoende door hoe sterk hun vakgebied verandert. Met name door automatisering en digitalisering. Dus de noodzaak om kennis en vaardigheden uit te breiden voelen maar weinig werknemers. Terwijl ze wel vaker van baan moeten wisselen dan vorige generaties, merkt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) er bij op.

Leer meer over jezelf

Ondanks die hoge loyaliteit wil 18 procent van alle werknemers best wel werken op projectbasis voor verschillende werkgevers. “Steeds meer Nederlanders zien de voordelen van het werken voor verschillende werkgevers. Dat is handig want werkgevers gaan steeds vaker op zoek naar flexibele vormen van arbeidsrelaties”, zegt Michel Strikker, directeur business development van FBD. “Voor werknemers kan het werken voor verschillende opdrachtgevers ook een verrijking zijn. Je kan veel over je zelf leren. Waar ben je goed in, waar ben je op je plek en waar juist niet?”

Liever dieper dan breder

Maar bijscholen, cursussen, trainingen of andere manieren van kennis vermeerderen? Dat doet 10 procent van de werknemers, blijkt uit het onderzoek ‘Grenzen aan een leven lang leren’ van het SCP. Ook in 2017 had niet meer dan 10 procent daar trek in. Nog eens een kwart van de werknemers voelt de noodzaak tot scholing wel. Maar dan vooral cursussen om de huidige functie beter uit te voeren. Niet om echte verbreding die nodig is om over te kunnen stappen naar een andere baan. Dat doen werknemers meestal pas wanneer ze die andere baan ook echt kunnen krijgen. Maar deze ‘bereidwilligen’ voelen zich vaak gehinderd door de zorg voor hun gezin, gebrek aan steun van de werkgever of problemen met hun gezondheid.

Leven lang leren echt belangrijk

HR kan proberen om wat te doen aan twee van deze drie belemmeringen tegen scholing. En dan vooral aan het gebrek aan steun vanuit de werkgever. Hoe? Werkgevers (of HR) moeten aan alle medewerkers duidelijk maken dat maken dat een leven lang ontwikkelen van groot belang is. De werkgever vraagt aan werknemers regelmatig waar zij over enkele jaren in hun loopbaan willen staan. Zodat zij samen kunnen bekijken hoe realistisch dit is en wat hiervoor nodig is.

Hoe kan leren leuker worden?

Ook moet de werkgever aan de werknemer duidelijk maken waar het bedrijf over een aantal jaren wil staan en wat dit vraagt van de werknemers. Die informatie komt samen in een persoonlijk opleidings- of ontwikkelplan. En dat moet elke twee tot drie jaar opnieuw worden bekeken, uiteraard. Maar voordat HR met zo’n plan kan aankomen bij mensen die niet houden van dat ‘geleer’ moet deze activiteit leukere herinneringen oproepen dan aan het klassikaal rijtjes Duitse naamvallen stampen. Hoe doe je dat? In kleine stappen bijleren, en vooral praktisch en onopvallend op de werkplek. Gaat het om iets nieuws dat meerdere mensen moeten beheersen, organiseer dan een training in het bedrijf in groepsverband. Dan trekken de collega’s de mensen die het moeilijk kunnen volgen over de streep.

Leren kan vaker dan u denkt

Bovendien weten veel werknemers zelf vrij goed welke kanten ze zich op zouden willen ontwikkelen. Ruim twee van elke drie ziet kansen voor zichzelf of voor het bedrijf die nu nog niet volledig worden benut. En probeert om hierin werkervaring op te doen, bleek begin dit jaar uit de Randstad WerkMonitor. Ook zegt 67 procent  een goed beeld te hebben van de manier waarop het dagelijks werk in de toekomst gaat veranderen, bijvoorbeeld door nieuwe technologieën. Aan het leerklimaat in het eigen bedrijf ligt het ook niet: de werkgever werkt ontwikkeling echt niet tegen, vinden twee van elke drie werknemers. Vooral het aanbieden van scholingsmogelijkheden bij oudere werknemers blijkt flink toegenomen: ruim de helft van de werkgevers zegt dit te doen, waar acht jaar geleden nog minder dan 10 procent daar geld en energie in stopte.

Verkeerde aanpak

Waar zitten dan de echte obstakels tegen het leven lang leren op het werk? Vooral in de manier waarop, blijkt uit vele onderzoeken. Wie mensen wil motiveren om iets wel te doen, zoals werken aan persoonlijke ontwikkeling, bereikt veel meer door het positieve resultaat te benadrukken (duurzamer inzetbaarheid) dan door te benadrukken hoe ellendig je leven zal worden als het niet doet (voortijdig werkloos worden). Ook springt het nut van al dat ‘leren’ veel mensen nog niet echt in het oog. Wat moeten we er concreet mee bereiken? Welke doelen? Voor mij en voor de onderneming. Die moeten ambitieus zijn, maar niet onmogelijk. Zodat veel mensen kunnen denken: we zijn er nog niet, maar we kunnen er wel komen.

Elke vooruitgang telt

Dus is het ook nodig nodig om regelmatig stil te staan bij de behaalde resultaten. En om de mate van onwikkeling expliciet vast te stellen. Wat bent u vandaag, deze week en deze maand wijzer geworden? Elke vooruitgang telt, ook al lijkt het maar klein. Die vooruitgang zie je beter als je het direct in de praktijk kunt toepassen. Sterker nog, nieuwe vaardigheden hou je alleen als je ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Oefeningen of praktijksimulaties zijn ook goed, als ze maar realistisch zijn. Bijkomend voordeel: je ontdekt allerlei bijkomende voorwaarden en vereisten die je nodig hebt.

Kan de werkgever het zelf wel aan?

Wat ook erg helpt, is laten zien dat leren kan op heel veel manieren. Met video’s, maar ook met snuffelstages, bedrijfsbezoeken en on the job training met een ervaren medewerker ernaast. Of door te werken op projectbasis voor verschillende werkgevers, in plaats van één baan bij een bedrijf. Zoals 18 procent van de werknemers wil doen. Maar willen de werkgevers dat ook echt? Bedrijven hechten steeds meer waarde aan flexibele arbeidsrelaties, zei Michel Strikker van FDB. Vele andere onderzoekers en belangenverenigingen beamen dat geluid. En toch zijn de vooroordelen tegen flexende werknemers die jobhoppend vooral opkomen voor hun eigen belangen talrijk, en hardnekkig…Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid