Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
10
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Leren, om de robot voor te blijven
Achtergrond

Leren, om de robot voor te blijven

Een machine kan bijna alles beter dan een mens. Sneller lopen, nauwkeuriger boutjes aandraaien, instructies opvolgen… Toch gaan robots nooit al ons werk overnemen. Wel gaat bijna elke functie veranderen door automatisering. Dat betekent: nieuwe vaardigheden leren om inzetbaar te blijven. Hoe gaan we dat doen, met al die weerstand tegen levenslang leren?

Maar 5 procent van alle functies wordt straks volledig gedaan door robots. Dat stellen André Dua, Liz Hilton Segel en Susan Lund, drie partners bij McKinsey, op het managementplatform HBR. Toch zal bijna elke baan ingrijpend veranderen door voortschrijdende automatisering. De saaie, vervelende, repetitieve basale taken hoef jij straks niet meer te doen, daar heb je een machine voor. De persoonlijke interactie, creativiteit en complexe beoordelingen zal een mens moeten blijven maken.

Het personeel zit er al

En voor dat specifieke werk, waar je meestal behoorlijk wat ervaring bij nodig hebt, zullen bedrijven niet altijd de meest gekwalificeerde kandidaat kunnen inhuren. Die mensen hebben het werk meestal voor het uitzoeken. Dus zullen bedrijven hun zittende personeel steeds vaker moeten bijscholen. Voordeel is dat deze mensen het bedrijf al goed kennen, omdat ze er al jaren werken.

Scholing in vaardigheden

Goed, u moet dus meer mensen vaker gaan opleiden. Niet om de robot voor te blijven, maar om te kunnen blijven werken met de robot. In de VS zijn veel grote ondernemingen, zoals Amazon, JPMorgan Chase, SAP, Walmart, en AT&T daar al mee bezig. Zij scholen grote delen van hun personeelsbestand bij in de persoonlijke, complexe en creatieve vaardigheden die nodig zijn om beter om te kunnen gaan met de machinale output van de robot. Het gaat niet langer om enkele specifieke functies of een bepaald softwareprogramma. Werknemers moeten leren om te blijven leren, zodat ze zichzelf (en hun machines) sneller dan ooit kunnen aanpassen op steeds sneller wisselende marktomstandigheden.

Blijvend leerprogramma in 2 fasen

Al met al is dit nogal een klus, constateren de auteurs terecht. Want dit gaat veel verder dan die incidentele training of opleiding, of dat congres om bij te blijven. Het vraagt om een grootschalig plan van aanpak. In grote lijn bestaat dat uit 2 fasen volgens de consultants: bepaal welke rollen medewerkers in de toekomst moeten vervullen, en bepaal dan welke leervormen daarvoor het meest geschikt zijn. En dan is er nog een belangrijke randvoorwaarde: het management laat zien dat volledig achter deze ‘education permanente’ staat, door een directielid met deze taak te benoemen: de chief skills and learning officer (CSLO).

1} Bepaal de toekomstige rollen.

Het gaat erom dat u de huidige, bestaande banen en functionarissen in de organisatie verbindt met taken, rollen en vaardigheden die mensen in de nabije toekomst moeten vervullen. De auteurs beschrijven een nuchter beoordelingsproces, waarbij u het huidige personeelsbestand beoordeelt op aanpassingsvermogen. Sommige mensen zullen enkele vaardigheden en technieken moeten bijleren om in hun functie te kunnen blijven. Anderen hebben ingrijpender bijscholingsprogramma’s nodig om de toekomstige functies te kunnen uitoefenen. En een derde categorie medewerkers heeft geen voorzienbare toekomst in uw organisatie. Bij die beoordeling gaat het vooral om vaardigheden in contact met klanten, of het beter en sneller omstellen van machines. Aanpassingsvermogen en communicatieve vaardigheden staan meestal hoog op het lijstje. Vaardigheden die talentvolle medewerkers snel in meerdere functies en rollen kunnen inzetten. Het artikel beschrijft enkele voorbeelden uit de retail.

2} Bepaal de meest effectieve leervormen.

De auteurs sommen een hele reeks aan bekende en minder bekende leervormen op, waaronder klassikaal leren, online webmodules volgen met interactieve content, bootcamps, games en simulatiespelen, en collega’s die van elkaar leren tijdens het werk. Soms zijn aparte trainingscentra of simulatiecentra het meest effectief. Ook merken de auteurs op dat niet elke leervorm altijd even effectief is. En dat de kunst is om een goede balans te vinden tussen theorie en praktijk, en het juiste aanvangsniveau en het juiste leertempo voor elke groep bij te scholen medewerkers. Dit kunt u natuurlijk ook uitbesteden aan gespecialiseerde opleiders of trainingsbureaus, en ook samenwerken met hogescholen en universiteiten behoort tot de mogelijkheden.

Abstract

Vanaf hier wordt het artikel steeds abstracter, en verzandt het een beetje in opsommingen van mogelijkheden en voorwaarden. Die op zich niet onbekend en zeker juist zullen zijn. Zo is de onvoorwaardelijke steun vanuit de directiekamer onmisbaar bij elk veranderprogramma, dus ook bij zoiets ingrijpends als een permanent leer- en ontwikkelprogramma opzetten binnen de organisatie. Een directielid (exclusief) hiermee belasten is een grote steun, ook al omdat het aan anderen laat zien dat het programma echt heel belangrijk is voor dit bedrijf.

Raamwerk

En ja, zo’n programma ontwikkelen kost tijd. Tijd om de juiste leerpaden te ontwikkelen, en zeker in meer traditionele organisaties hebben medewerkers tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe manier van werken, los van de vaste functieomschrijvingen. Bovendien blijft het spook ‘opleiden voor de buren’ bestaan. Deels op te lossen door samen met andere bedrijven opleidingen en trainingen te ontwikkelen of door deel te nemen aan bestaande programma’s bij hogescholen en universiteiten. Interessant is ook de constatering dat bedrijven de toenemende kenniskloof tussen de steden en het platteland kunnen helpen overbruggen met deze programma’s. Misschien in ons land ook wel aanwezig, op kleinere schaal? Maar tot zover de theorie, zeg je na het lezen van dit artikel. Nu volgt de (weerbarstiger) praktijk van uw mensen klaar maken voor het robottijdperk. Met dit artikel heeft u ten minste een raamwerk daarvoor…Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Basics van DI, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid