Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
26
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Leren te blijven leren, dat is duurzaam ontwikkelen
Anders werken

Leren te blijven leren, dat is duurzaam ontwikkelen

Professor Annelies van Vianen beschrijft in haar interessante boek ‘Dynamische loopbanen’ hoe statisch onze loopbanen eigenlijk nog zijn. En hoe slecht we in staat zijn om echt dynamisch om te gaan met werk en loopbaan.

Het ‘venijn’ lijkt te zitten in de onvoorspelbaarheid van loopbanen en van inhoud van het werk. Deze onvoorspelbaarheid is drastisch toegenomen. “Of we succesvol zijn in ons werk en onze loopbanen(>>PW De Gids Vakbase) wordt tegenwoordig niet alleen meer bepaald door onze functiespecifieke kennis en ervaring, maar vooral ook door de mate waarin we over brede en flexibele competenties beschikken. We moeten bereid blijven onze kennis en vaardigheden regelmatig te verversen en steeds nieuwe dingen te leren”. Dit leidt tot een nieuwe werkelijkheid die andere competenties van werkenden en werkgevers vraagt.

Leren en ontwikkelen
Voor werkenden ligt dat op het gebied van voorbereiding, de mate waarin we blijven dromen en fantaseren over de toekomst en dat kunnen vertalen naar concrete doelen. En op het gebied van verantwoordelijkheid nemen, wat we kunnen lezen als echte betrokkenheid bij onze eigen loopbaan, doorgaan bij tegenslag, hulp zoeken waar nodig en opkomen voor onze belangen. De derde loopbaancompetentie betreft verkennen. Ofwel het nieuwsgierig blijven en zelfreflectie kunnen toepassen. De vierde noemt Van Vianen vertrouwen; een stabiel positief zelfbeeld dat positief kan worden ontwikkeld door uitdagingen aan te gaan die moeilijk, maar tegelijkertijd haalbaar zijn.

Leren te blijven leren
Dat geeft een nieuwe dimensie aan ‘werkgeven’. De kern hiervan is in mijn optiek dat we een leeroriëntatie moeten creëren. Leren en ontwikkelen is een doel en de belangrijkste prestatie van de werkende. Dus niet het resultaat, maar de inspanning en de weg ernaar toe komen centraal te staan.

En dat geeft te denken over al die recent geïmplementeerde, goed doordachte, en resultaatgerichte beoordelings- en performancemanagementsystemen waarin KPI’s, targets en resultaten over elkaar heen buitelen. Die lijken dan veel te veel kortetermijngericht en de werkende te belemmeren in duurzame inzetbaarheid. Ik vraag me dus af of we niet het uitdagen van werkenden centraal moeten stellen.

Uitdagingen blijven zoeken
Concreet betekent dat dat we niet meer moeten denken in ratings en normaalverdelingen, maar te allen tijde een benadering moeten zoeken vanuit potentieel. Wie kent niet de ‘9 boxes’ (met op de x-as de performance en op de y-as het potentieel), die we prima als leidraad kunnen nemen? Zo kunnen we voortdurend alert zijn op het opnemen van nieuwe taken en verantwoordelijkheden voor medewerkers.

We moeten daarnaast aandacht hebben voor het erkennen van inspanning, onzekerheid en uitdaging. En hoewel er in High Performing Cultures ook aandacht is voor talentontwikkeling, verandermanagement en innovatie, wordt het wellicht toch eens tijd dat we overgaan naar High Developing Cultures.

HR-base, 13 mei 2014Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsomstandigheden, Blog, Competentiemanagement, Langer doorwerken, Opleiden en ontwikkelen, Uncategorized
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid