Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
29
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsmarkt Liever een schop onder mijn kont
Arbeidsmarkt

Liever een schop onder mijn kont

Duurzame inzetbaarheid begint voor mij met zelfvertrouwen. Weten wat je kunt, en het lef hebben om te kijken hoe ver je komt. En ik vind dat we elkaar hierbij kunnen helpen. Maar dat betekent niet alleen maar begrip hebben, luisteren of iets voor iemand regelen. Helpen is soms tegen iemand zeggen dat hij geen gelijk heeft of zeggen dat hij moet stoppen met zeuren en klagen. Om dit te illustreren vertel ik je mijn verhaal.

Toen ik midden dertig was had ik het voor elkaar. Ik was getrouwd, had een dochter van drie, een goede baan en een mooi huis. Alles verliep zoals gepland. Opeens veranderde mijn wereld. Door mijn ambitie en alsmaar bezig te zijn met mijn carrière was ik mijn relatie uit het oog verloren. In dezelfde periode ging het bedrijf waar ik werkte fuseren. En bij dat andere bedrijf werkte al zo iemand als ik en de directie koos voor de ander. Binnen een paar maanden tijd was mijn relatie stuk en was ik mijn baan kwijt.

Het ‘stemmetje’
Ik was verrast, gekwetst en voelde me totaal gefrustreerd. In mijn huwelijk hadden we elkaar immers trouw beloofd en mijn baas had me altijd verteld hoe goed ik het deed. Boos besloot ik weg te gaan, weg van huis, weg van iedereen. Soms sliep ik op zolder bij mijn zus, maar meestal werd ik ’s morgens wakker in mijn auto. ‘Wat heb ik gedaan dat ik dit verdiend heb?’, vroeg ik mezelf al klagend af. Nou dat ‘stemmetje’ in mijn hoofd wist alle antwoorden. ‘Omdat je niet goed genoeg bent.’ ‘Omdat je er niet bij hoort.’ ‘Omdat je niet de moeite waard bent.’ Mijn onzekerheid en gevoel van onmacht werden hier alleen maar groter van.

Bambi-effect
Totdat … Ewoud, een goede vriend, mij vroeg om samen iets te gaan eten. ‘Hoe gaat het nou met je?’ Ik vertelde het hele verhaal. Wat er allemaal gebeurd was, hoe ik me voelde en dat het allemaal zo oneerlijk was. ‘Nou ik vind het wel heel zielig voor je. Je lijkt wel Bambi. Wat een gezeur.’ Eerst was ik verbaasd: ‘Krijg nou wat’, toen werd ik pissig. Maar hij hield voet bij stuk. ‘Stel je voor dat je doorgaat op dit pad, waar kom je dan uit? Krijg je dan je baan terug? En, belangrijker nog: wat voor voorbeeld wil je zijn voor je dochter?’. Vooral die vraag kwam binnen.

Kwartjes vallen
Na een paar dagen begon de betekenis van zijn woorden tot me door te dringen. Er vielen een aantal kwartjes. Ik kon wel vinden dat de hele wereld fout was, maar dat zou me niet verder helpen. Daar werd ik niet blijer van en mijn omgeving ook niet. Het besef kwam dat ík wat moest doen, ík moest hier uit komen. En deze gedachte maakte het verschil. De wake-up-call van Ewoud zorgde ervoor dat ik weer ging kijken naar wat ik zelf kon doen, waar mijn kracht zat en naar mijn eigen verantwoordelijkheid.

Baas in eigen hoofd
Ik besloot om oorzaak te zijn in plaats van gevolg. Ik werd weer de baas in mijn hoofd en niet dat vervelende stemmetje dat alsmaar schuld uitdeelde of liep te domineren met gezeur. Is hierna niks vervelends meer gebeurd? Jawel hoor, zat, maar ik kan steeds weer kiezen om zelf verantwoordelijk te zijn voor mijn reactie. Dat is zowel het vervelende als het goede nieuws.

Duurzaam vanuit geloof in jezelf
Zoals u zult begrijpen, geloof ik niet dat je dit leert door betutteling en pamperen, door voorwaarden te stellen aan anderen of door te gaan afwachten tot er redding komt. Duurzame inzetbaarheid zit in het geloof dat je hebt in jezelf, het geloof in je eigen vermogen om een verschil te maken in jouw leven en dat van een ander. En af en toe heb ik blijkbaar iemand nodig die me dat even duidelijk maakt.

Ga uit van wat u wel kunt

Ik hoop dat mijn verhaal inspireert om elkaar aan te spreken op wat we allemaal kunnen. Dat we niet standaard blijven hangen in begrip, ongevraagd zorgen of beschermen. We zijn niet standaard slachtoffer. Naast alles wat we allemaal regelen voor mensen, denk ik dat we onszelf en anderen moeten stimuleren in kracht en zelfvertrouwen. En daar hoort af en toe een schop onder je kont bij.

Etienne van Oosten is oprichter van United Talent, een trainings- en consultancybedrijf dat werkzaam is voor bedrijven in de industrie, banken en verzekeraars, organisaties in de recreatieve sector, overheden en de ICT-wereld.

Deze blog is eerder als speech verschenen in de bundel ‘PAMFLET 2.NL Blijvend in beweging 64 visies op duurzame inzetbaarheid’ door Bibi de Vries en Ab Klink. Een uitgave van Koninklijke Van Gorcum, Assen en mede mogelijk gemaakt door Achmea en Booz & Company.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsmarkt, Arbeidsrelaties, Balans werk-privé, Blog, Competentiemanagement, Langer werken, Leiderschap, Talentontwikkeling
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid