Stelling
"Meer respect en waardering maken een loonsverhoging overbodig."
7
39
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis cases Loopbaancoaching, hoe werkt dat?
cases

Loopbaancoaching, hoe werkt dat?

Compiment maken

Teveel keuzes. Het is een luxeprobleem waar vooral twintiger-dertigers nu mee te maken hebben. Ze vinden veel interessant, van management via communicatie tot de wereld verbeteren en zijn opgevoed met het idee dat ze hun eigen geluk kunnen maken. Niet ten koste van anderen, trouwens, maar wel op heel korte termijn. Liefst alles tegelijk. Een Amerikaanse loopbaancoach beschrijft in het kort hoe ze omgaat met deze lastige cocktail van wensen, ambities en (on)mogelijkheden.

Steeds meer loopbaancoaches zuchten onder het gat tussen de mogelijkheden en de wensen van jonge(re) mensen. Dolende Dertigers worden ze genoemd, mensen die lijden onder het Dertigersdilemma. Vaak is er een flinke studieschuld, en bieden werkgevers niet meer dan een tijdelijk of flexibel contract. Maar hun ambities rijken veel verder dan afbetalen van de schulden en zorgen voor de eerste levensbehoeften. Klinkende voorbeelden van wereldverbeterende, stralende leeftijdsgenoten met enerverend sociaal leven op social media maken de ontevredenheid en het ongeduld nog groter.

Veel levensvragen

Wat wil ik nu ècht, is de vraag die regelmatig opnieuw de kop opsteekt. Loopbaancoach Kathryn Crawford Saxer vertelt in de Seattle Times over een sessie met een ongeduldige, veeleisende Millennial die zucht onder de vele levensvragen. Ze kwam de praktijk binnen met de mededeling dat ze een hekel had aan haar baan. Ze was er tien jaar geleden min of meer ingerold, diverse keren van werkgever gewisseld, promotie gemaakt, gewerkt bij gerenommeerde bedrijven. Maar ze had sterk het idee dat ze vast was gelopen in haar werk.

Terug naar de basis

Wat vind je wel leuk, was de openingsvraag van haar job coach. Product management, vakdocent zijn, apps ontwerpen, corporate communicatie, freelance tekstschrijven en redigeren waren de meest genoemde antwoorden. Ze realiseerde zich dat ze veel verschillende dingen leuk of interessant vond. Dat vond haar coach ook: “Je hebt veel ideeën omdat je in veel verschillende zaken geïnteresseerd bent. Je bent levendig, nieuwsgierig en intelligent. Dat is heel goed.”

Loopbaan als lastige rivier

Haar coach pakte een groot vel papier en schreef elke wens er kris-kras op, als een mind map. Om elke wens zette ze een cirkel. “Dit is je toekomstige carrière. Zie het als een rivier, die nu behoorlijk snel stroomt. Elke cirkel is een eilandje of stapsteen in die rivier. Je kunt die rivier bevaren door op een vlot te gaan zitten en al stotend en botsend tegen al die eilandjes aan te varen. Maar het is een lange rivier, met stroomversnellingen en laag tij, waterkolken en doodlopende kreekjes. Als je er gewoon maar induikt, is de kans groot dat je verzuipt of ergens blijft hangen zonder dat je verder kan.”

Stap-voor-stap

De loopbaancoach bouwt de metafoor schaamteloos uit door te stellen: “Een betere manier om de rivier te bevaren is om stuk-voor-stuk aan te leggen bij elk eilandje (of stapsteen). Kijk of je het eilandje in beweging kunt krijgen, zodat je er makkelijker de rivier mee kunt afvaren. Spring niet te snel naar het volgende eilandje zodra je geen beweging meer krijgt in het vorige. Probeer het op verschillende manieren, gebruik allerlei roeispanen en helmstokken, en ga pas verder als het eilandje echt muurvast zit. Sommige eilandjes kan je makkelijker in beweging krijgen dan andere, maar dat weet je pas als je ze stuk-voor-stuk probeert. Als je het juiste hebt gevonden, kan je daarmee veel makkelijker de rivier afvaren.”

Zoek de eerste ‘hefboom’

De volgende stap in het coachingstraject is om het aantrekkelijkste eerste eilandje te vinden, en de eerste spaan of stok waarmee je het mogelijk in beweging krijgt. Hiertoe brengt de coach allerlei vaarmiddelen in kaart bij alle eilandjes die ze heeft opgetekend. Het blijkt een waslijst te zijn. Toch vindt de coachee al snel de meest aantrekkelijke stapsteen, en de eerste hefboom om er beweging in te krijgen: een afspraak met een app-ontwerper.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : cases, Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid