Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Maak de overgang bespreekbaar!
Gezonder werken

Maak de overgang bespreekbaar!

Van elke 10 vrouwen in de overgang vinden 6 de combinatie werken en menopauze zwaar. 8 Procent meldt zich regelmatig ziek, en bijna 1 op elke 3 werkende vrouwen in de overgang zit minstens tegen een burn-out aan. Zo blijkt uit onderzoek van het CNV onder 2.100 vrouwelijke leden.

Bijna geen enkele vrouw in de overgang noemt bij een ziekmelding de menopauze als vermoedelijke of waarschijnlijke oorzaak. Eén op elke 5 vrouwen vreest voor haar baan als ze de klachten op het werk bespreekt, en meer dan een kwart is bang haar carrièrekansen te schaden. Mede hierom is 69 procent van de leidinggevenden niet op de hoogte van de klachten.

Ophouden met lijden in stilte

Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn noemt de uitkomsten van de enquête ‘zeer schokkend. Miljoenen vrouwen lijden momenteel in stilte. Ze zien het als hun eigen probleem, waar ze dan maar zelf een oplossing voor moeten vinden. Maar we hebben het hier over de helft van alle Nederlandse werkenden. In veel vitale sectoren zoals zorg, onderwijs en de welzijnssector gaat het zelfs om de overgrote meerderheid van alle werknemers.’

Vele klachten

De overgang geeft bij 84 procent van alle vrouwen psychische of lichamelijk klachten. Opvliegers, slapeloosheid en vermoeidheid komen voor bij 67 tot 72 procent van de vrouwen, gevolgd door stemmingswisselingen en hoofdpijn. Die klachten heeft respectievelijk 54 en 30 procent van de vrouwen in de overgang. Een kwart heeft ook psychische klachten.

Minder productief

Ook geeft 54 procent van de vrouwen in de overgang aan minder productief te zijn op het werk en 42% wil graag tijdelijk minder werken. Slechts 11% gaat ook daadwerkelijk minder werken. ‘Het zou helpen als de menopauze meer bekendheid krijgt. En vrouwen opener zijn over hun problematiek. Van de vrouwen die het probleem wél op tafel leggen, geeft 80% aan dat de werkgever begrip heeft voor hun klachten. 30% zegt dat het werk wordt aangepast op de situatie,’ zegt Westerlaken.

Praten over de overgang helpt

Praten over de overgang helpt dus. De volgende stap is dat werkgevers zo snel mogelijk een menopauzebeleid ontwikkelen, bepleit het CNV. Hierbij ziet de vakbond een grote rol voor de bedrijfsarts en vertrouwenspersonen. Beide functionarissen zouden dan wel beter in staat moeten zijn om de klachten te herkennen. Het CNV gaat vrouwen vragen wat ze zelf zien als bruikbare oplossingen. Ook schrijft het CNV een handreiking met tips voor werkgevers én werknemers. Informatie over wat de menopauze inhoudt moet veel bekender zijn in bedrijven. Ook teamleiders en vertrouwenspersonen moeten de signalen leren herkennen, vindt het CNV.

Kapitaalvernietiging

Westerlaken: ‘Het is doodzonde als we dit probleem in Nederland niet aanpakken. We maken niet alleen hoge kosten aan ziekteverzuim maar verspillen ook talent. We hebben het hier over vrouwen in de bloei van hun carrière, met een stevige dosis werkervaring op zak. Wij pakken de handschoen graag op om de overgang net zo normaal te maken als de mannengriep.’Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid