Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
9
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden ‘Maak je druk over werkdruk’
Arbeidsomstandigheden

‘Maak je druk over werkdruk’

werkdruk en overwerken

De economie trekt aan en Nederlanders zijn meer tevreden over hun baan dan drie jaar geleden. De afgelopen drie jaar is de tevredenheid met ruim 30 procent gestegen. Tegelijk ervaren steeds meer medewerkers werkdruk. Drie experts delen op PW hun tips over wat de medewerker kan doen om werkdruk te verminderen.

Uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van Raet blijkt dat medewerkers met meer energie naar hun werk gaan, en zich er prettiger voelen. Toch kampen veel bedrijven in verschillende sectoren met werkdruk. Medewerkers krijgen hun werk niet op tijd af, checken op ongewone momenten hun werkmail of kunnen niet de gewenste kwaliteit leveren. En dat betekent regelmatig overwerken voor drie op elke tien werknemers, toont recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan.

Gezonde werk-privébalans vereist

Volgens manager Service Center Joke van der Velpen van Raet is een gezonde balans tussen werk en privé een vereiste: “Voel je als medewerker de druk om ’s avonds nog te reageren op een belangrijke e-mail? Kaart het dan aan voordat het escaleert. Vertel wat het met je doet, bijvoorbeeld dat het je nerveus maakt.”

Gebruik de techniek

Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland, vertelt hoe technologie kan helpen om de werkdruk in kaart te brengen en beter te verdelen over het menselijk kapitaal. “Probeer allereerst om de werkdruk inzichtelijk te maken. Dit kan door te registreren hoeveel tijd waaraan wordt besteed, en hoeveel medewerkers aan die klus werken. Dit is mogelijk per project of heel specifiek per opdracht.”

Realistisch beeld

Deze gegevens bieden je een realistisch beeld van de duur van de taken, zegt Polman. “Dit inzicht helpt je om een goed afgestemde personeelsplanning te maken. Als je bijvoorbeeld ziet dat je capaciteit te kort gaat komen en de werkdruk dus omhoog gaat, kun je een beroep te doen op de flexibele schil. Zo anticipeer je op de werkdruk die komen gaat en verdeel je dit beter over de medewerkers.”

Prioriteiten stellen

Marloes Prinsen, organisatieadviseur bij Unique, kijkt met haar expertise vanuit verschillende invalshoeken naar het gedrag van werknemers in hun werkomgeving. Werkdruk hoeft geen probleem te zijn, vindt Prinsen: “Bevlogen werknemers willen graag veel doen. Wanneer je een project of piek succesvol afrondt, geeft dat energie. Maar te veel betrokkenheid heeft een keerzijde. Je gaat sneller over je grenzen heen. Bovendien verandert de positieve stimulans die hoort bij een drukke periode als je het gevoel krijgt dat jouw werk nergens toe leidt of dat je steeds maar door moet gaan. Dan voelt drukte ook echt als werkdruk.”

Moet dit nu?

Werknemers moeten zich bij twijfel afvragen waarom ze iets oppakken, zegt Prinsen. “Stel jezelf de vraag: ‘moet ik dit nu doen?’ Op ieder woord in die vraag kun je de nadruk leggen. Moet iets daadwerkelijk gebeuren en ben jij dan de juiste persoon om het te gaan doen? En is ‘dit’ ook daadwerkelijk hetgeen dat nodig is, op dit moment? Of kan het ook een andere keer? Het gaat erom dat je de goede dingen doet, en dat hoeft niet te betekenen dat alles altijd af is.”

Herstellen van leuke werkdruk

En wat als je steeds druk bent, maar wel met leuke projecten? Prinsen: “Neem dan ook de tijd om te ‘herstellen’ van de drukte. Bijvoorbeeld door die sportsessie overdag in te halen die je miste omdat je ‘s avonds doorwerkte. Of ga een middag eerder naar huis. Dan wissel je drukte en pieken af met herstel.”

Neem actie op werkdruk

Dat er meer wordt verwacht van medewerkers lijkt alle drie de werkdrukdeskundigen een gegeven. Toch is het als medewerker belangrijk om actie te ondernemen zodra de werkdruk te hoog wordt. Loop er niet voor weg, maar maak goede afspraken maken met de werkgever, zet de juiste tooling in en stel prioriteiten.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Balans werk-privé, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid