Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden ‘Maak werkenden regisseur van hun inzetbaarheid’
Arbeidsomstandigheden

‘Maak werkenden regisseur van hun inzetbaarheid’

Het is hoog tijd dat we echt iets gaan doen aan de duurzame inzetbaarheid van mensen. Ontwikkelingen als de flexibilisering van de arbeidsmarkt en vergrijzing maken het noodzakelijk dat werkgevers en werknemers samen aan de slag gaan met nieuwe manieren om gezond en met plezier aan het werk te blijven. Helaas komen de echte acties maar moeizaam op gang.

Er wordt wel over gepraat in organisaties, en iedereen die je erover spreekt beaamt dat het belangrijk is. Maar uiteindelijk blijft het nog te vaak bij goede bedoelingen. Zo was ik onlangs op bezoek bij een organisatie die alle medewerkers een preventief medisch onderzoek wilde aanbieden, maar vreemd genoeg niet de intentie had om ook met de resultaten aan de slag te gaan. Terwijl het daar nu net om draait. Waarom is het zo moeilijk om daadwerkelijk aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid?

‘Niet opleiden voor de concurrent’

Een belangrijk struikelblok is dat werkgevers huiverig zijn om te investeren in iemand die vervolgens kan overstappen naar een ander bedrijf. Met andere woorden, er is onzekerheid of de kosten en opbrengsten van inzetbaarheid wel goed verdeeld worden onder werkgevers enerzijds en werknemers anderzijds.

Inzetbaarheidsscan

Een goede suggestie om deze onzekerheid weg te nemen heb ik gegeven tijdens de presentatie van het rapport ‘Doorwerken en Gezondheid’ van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in april. Geef alle werknemers eens in de paar jaar recht op een inzetbaarheidsscan. Zo’n scan bestaat uit een gesprek met een professional over de vraag: hoe kan ik de komende jaren lekker blijven werken op een manier die goed bij mijn leven past?

Het gaat erom dat je mensen zelf laat nadenken over de lange termijn van hun eigen loopbaan. Kan ik langer fit blijven door naast mijn functie op de werkvloer een aantal uren op kantoor te gaan werken? Moet ik oppassen voor overgewicht of stress? Investeer ik in meer beweging om langer vitaal te blijven?

Koppel het aan een budget

Om te zorgen dat het niet bij woorden blijft, zou je die scan moeten koppelen aan een budget, waarmee de werknemer investeringen kan doen in zijn eigen inzetbaarheid. Bijvoorbeeld door tijdelijk een coach te raadplegen, of een cursus te doen waardoor hij geschikt wordt voor een functie die fysiek minder zwaar belastend is. De kosten van zo’n scan en budget zijn beperkt, we praten over enkele honderden euro’s per persoon op jaarbasis. Terwijl je hiermee drie belangrijke effecten bereikt:

 • Ten eerste stimuleer je mensen om gedurende hun hele loopbaan na te denken over hun inzetbaarheid.
 • Ten tweede geef je medewerkers handvatten om hierin zelf de regie te nemen.
 • Ten derde geef je werkgevers de zekerheid dat aandacht voor inzetbaarheid een collectieve investering is, waar de BV Nederland sterker van wordt.

Het zou mooi zijn als de wetgever en sociale partners werk maken van deze kans om het werken aan duurzame inzetbaarheid een structureel karakter te geven.

Wim Schimmel, CEO Arbo Unie

Klik hier voor meer blogs van Wim Schimmel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Blog, Gezonder werken

One reacties op ‘Maak werkenden regisseur van hun inzetbaarheid’

 1. Guido Welter

  Helemaal eens met deze strekking.
  Ik zou daarbij wel de nadruk nog meer willen leggen op het functioneren en duurzaam werken in het hier en nu en van daaruit uitstapjes naar de toekomst maken.
  Duurzame Inzetbaarheid en inzet en de win-win die dat oplevert is namelijk in het heden prima te te meten en je kunt er ook een businesscase van maken. Hierdoor wordt het kostenaspect ook voor werkgevers met de opbrengstenkant verrijkt en worden het dus investeringen ipv kosten waar de organisatie direct de vruchten van plukt.
  Win-win nu en niet alleen op den duur.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid