Stelling
"Ik hou werk en privé liever strikt gescheiden."
32
19
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Maakt Het Nieuwe Werken medewerkers gezonder?
Achtergrond

Maakt Het Nieuwe Werken medewerkers gezonder?

16cd4d33728b8e2ae171110ed1d17e49Wilt u uw werknemers meer flexibiliteit bieden? En bekommert u zich ook om hun gezondheid? Goed nieuws: volgens Amerikaans onderzoek leidt Het Nieuwe Werken tot gezonder gedrag. Aan de andere kant… flexibele werknemers lijken ook onder grotere druk te staan. Hoe zit dat?

Voor wetenschappers van de Universiteit van Minnesota is het advies duidelijk: laat uw personeel flexibel werken. En dat kunnen ze onderbouwen met een onderzoek onder ruim zeshonderd medewerkers. Een deel van deze groep viel onder een strikt 9-tot-5-regime, de andere helft mocht werken waar en wanneer men dat wilde – zonder overleg met de leidinggevende.

De resultaten spraken voor zich. In die laatste groep zagen de onderzoekers minder slaaptekort, minder stress en minder werknemers die zich met een zware griep naar het werk sleepten. Flexibiliteit spoort medewerkers aan om beter voor zichzelf te zorgen, luidde de conclusie. En o ja: ook het personeelsverloop neemt flink af.

Onder druk
Kunnen we dus een vetgedrukte pijl trekken van flexibiliteit naar gezondheid? Dat is iets te simpel, zegt Henny van Egmond, adviseur bij Yolk en specialist in Het Nieuwe Werken. ‘Ja, de resultaten van dit onderzoek zie ik ook terug in andere studies. Maar aan de andere kant: wat je ook ziet, is dat mensen die de vrijheid krijgen, langer gaan werken, en op de vreemdste tijden. En omdat ze altijd maar bereikbaar moeten zijn, ervaren sommige mensen voortdurend druk.’

Botst dit met de Amerikaanse resultaten? Van Egmond vindt van niet. Want het belangrijkste is volgens hem dat Het Nieuwe Werken een enorme boost geeft aan het welbevinden. ‘Een van de grote voordelen is dat je als medewerker weet wat er van je wordt verwacht. Als jij iedere dag naar je werk moet om de orders van de baas af te wachten, krijg je geen idee hoe jouw werkzaamheden passen in het grote geheel. En dus weet je ook niet wanneer je het goed hebt gedaan. Dat bederft je arbeidsvreugde.’

Lange termijn
Bij Het Nieuwe Werken is dat ondenkbaar, zegt Van Egmond. ‘Het dwingt bedrijven na te denken over hun doelen – en weet je als medewerker veel beter wat jouw bijdrage is. En diezelfde bedrijven zullen ook meer aandacht hebben voor hun medewerkers. Ze zullen ze niet behandelen als levenloze arbeidsmiddelen en hen niet vooral zien als een kostenpost, maar als mensen die belangrijk zijn voor het succes van de organisatie. Werkgevers die flexibel werken toestaan en verantwoordelijkheid voor het werk bij medewerkers leggen, zijn vaak ook betere werkgevers.’

Welzijn
Maar betekent dit dat Het Nieuwe Werken medewerkers ook gezonder maakt? Van Egmond vindt het niet de meest relevante vraag. ‘Nogmaals, ik praat liever over welzijn. Je herinnert je vast nog de tijd dat iedereen gewoon aan een desktop werkte, met een afzonderlijk toetsenbord en een ergonomisch ingerichte werkplek. Nu zitten we vaak met onze laptop op schoot half te werken, half naar de tv te kijken. Maar zie jij in de statistieken een stijging van het aantal RSI-gevallen? Sterker nog: dat is de laatste jaren gedaald. Geen wonder, want RSI heeft niet alleen een fysieke oorzaak, maar ook een psychische. Juist flexibel werken maakt dat mensen ruimte hebben om zelf te beslissen wanneer ze wat doen. En dus is de kans dat ze plezier hebben in hun werk, veel groter.’Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Uncategorized, Vitaliteit
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid