Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Maatwerk essentieel voor erkenning en waardering die aankomt
Langer werken

Maatwerk essentieel voor erkenning en waardering die aankomt

Erkenning en waardering blijft bij de meeste werkende mensen een stille wens. We willen het, maar het hoeft niet teveel op te vallen. Dat is ook niet per se nodig, betogen 2 ervaringsdeskundigen op HR-platform TLNT. Maatwerk is wel essentieel om de erkenning en waardering goed te laten aankomen.

Raphael Crawford-Marks en Theresa Harkins kwamen in juli allebei met een artikel over het belang van erkenning en waardering bij medewerkers. In die tijd stond de vraag of iedereen zo snel mogelijk terug moest naar de zaak centraal. En dus ook de erkenning voor geleverde prestaties tijdens de eerste lockdown. Nu we in een, zo mogelijk nog zwaardere tweede periode van verplichte werkverbanning zitten is erkenning en waardering nog belangrijker.

Zie het niet over het hoofd

Iedereen verdient erkenning en waardering, en iedereen kan het geven. Die boodschap klinkt uit beide artikelen op TLNT. En het is (alweer) aan het management om iedereen aan te moedigen te blijven letten op goede prestaties bij collega’s. Vaak komt het er niet van, om de simpelste redenen, die vaak over het hoofd worden gezien. Letterlijk, soms. Degene die zorgt voor, of meehelpt aan de goede prestatie van een team of afdeling blijft onzichtbaar omdat zijn of haar werkplek uit het zicht staat. Of niet voor iedereen toegankelijk is. Of omdat ze geen vaste werkplek hebben. Zoals schoonmakers, onderhoudspersoneel of (heel belangrijk tegenwoordig) systeembeheerders en IT-helpdeskmedewerkers.

Collega’s waarderen elkaar

Daarom helpt het enorm wanneer collega’s goede prestaties van elkaar waarderen. Betoogt Crawford-Marks heel terecht in zijn artikel ‘Are You Constraining Recognition When People Need It Most?’. En dan gaat het juist niet om de prestaties met grote impact voor de hele organisatie. Juist de kleine verbeteringen, aanpassingen of volhardend gedrag zijn belangrijk om te erkennen en waarderen. En juist die zaken vallen collega’s beter op dan managers.

Direct een pluim

Betoogt ook Theresa Harkins in ‘Employee Recognition: Small Things Make a Big Difference’. Misschien moet de manager dat proces opstarten door vaker en beter de dagelijkse situaties te herkennen waarin mensen elkaar behulpzaam zijn. En daar dan direct een pluim voor uitdelen. In elk geval geldt dat voor alle meetbare en merkbare resultaten die naar goede prestaties van één medewerker zijn te herleiden, betoogt ze.

Zoek interne kampioenen op

Erkenning van collega’s heeft 36 procent meer impact op de financiële resultaten dan de pluim van de manager, stelt Crawford-Marks. Goed, maar hoe zet je collega’s aan om meer waardering uit te spreken voor elkaars prestaties? Hoe ontwikkel je daar een scherper oog voor bij mensen? Crawford-Marks noemt een ‘peer to peer recognition program’ ontwikkelen niet voor niets een uitdaging. Je doet dat bij voorkeur ook niet alleen, betoogt hij. Je hebt een groep ervaren medewerkers en managers met aanzien nodig (internal champions) die gedrag dat erkenning en waardering verdient expliciet benoemt. Aansluitend bij de normen en waarden van het bedrijf. En gekoppeld aan passende beloningen. Op zich is dat al een flinke uitdaging voor veel organisaties.

Ga uit van persoonlijke voorkeuren

Misschien is de aanpak die Theresa Harkins voorstelt wat eenvoudiger te implementeren. Zij stelt in feite een bottom-up benadering van erkenning en waardering voor: ga uit van ieders persoonlijke voorkeuren. Zo wil de een graag ten overstaan van het hele team een compliment krijgen (goed voor de interne pr), terwijl een ander daarvan gruwt. Net zo persoonlijk is de vorm van de erkenning en waardering: bonus, schouderklopje, vrije dagen en-zo-voorts. Harkins stelt voor dat managers het vragen aan elke medewerker tijdens een werkoverleg.

Erkenning en waardering met effect: 4 voorwaarden

Blijken van erkenning en waardering hebben pas echt effect als ze voldoen aan deze 4 voorwaarden, zegt Crawford-Marks:

  • Geef de erkenning zo snel mogelijk na de prestatie. Het beloningseffect ebt snel weg als er meer tijd tussen zit.
  • Geef de erkenning en ook de waardering telkens als iemand een goede prestatie neerzet. Het werkt bevreemdend als dezelfde prestatie de ene keer wel, de andere keer geen erkenning krijgt.
  • Het moet gaan over een specifieke prestatie. Dus niet over niet over ‘goed functioneren in het afgelopen jaar’. En koppel het, indien mogelijk, aan het behalen van specifieke bedrijfsresultaten.
  • De erkenning en waardering moet zichtbaar zijn voor het hele team, de afdeling of zelfs het hele bedrijf. Dat versterkt de impact van het compliment bij de ontvanger, en bij anderen die zo mogelijk op goede ideeën worden gebracht.

Deze laatstgenoemde voorwaarde staat mogelijk haaks op de aanpak van Harkins, die uitgaat van persoonlijke voorkeuren. Wie zelf niet in de schijnwerpers wil staan, kan misschien alleen de prestatie (laten) uitlichten.

Rode lijn: de bedrijfscultuur

Zo geven beide artikelen waardevolle tips om beleid op te zetten voor erkenning en waardering geven. Als onderdeel van een motivatieprogramma gericht op personeelsbehoud, bijvoorbeeld. Maar de artikelen laten ook zien dat verschillende benaderingen van het ‘vraagstuk’ erkenning en waardering mogelijk zijn. Zeker als je het legt naast dit artikel op onze website, gebaseerd op nog meer meningen over erkenning en waardering die soms net wat afwijken. De rode lijn die wij zien: erkenning en waardering moet goed passen bij de bedrijfscultuur. Want daar moet het ook uit voortkomen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Rendement op arbeid
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid